Kortárs spanyol étterem Újlipócia szívében – Ilyen az egyéves UnoMas

Urbánus tapasbár mediterrán vájbokkal, ami az Ibériai-félsziget legjavát kínálja a Pozsonyi úton.

Tudom, mit fog gondolni a kedves olvasó. Egy újabb tapasbár?! Mennyire eredeti. Igen, az UnoMas egy újabb spanyol étterem, de van egy jó hírem: más, mint a többiek. Amúgy úgy érzem, hogy amíg egymilliónál is több pizzériának nevezett intézmény működik az országban, addig nem ér szomorkodni, ha egy újabb spanyol ihletésű étterem nyitja meg az ajtaját, hanem ellenkezőleg: örvendjünk és nyissunk ki egy palack cavát! Dévényi Dániel és Csizmazia Attila tavaly augusztusban nyitott étterme egyszerre autentikus és újhullámos, ráadásul legalább annyira étterem, mint bár.

– Nagy rajongói vagyunk a spanyol életérzésnek – mondja a hazai vendéglátásban veteránnak számító Dévényi Dani. – Ha van szabadidő, én leginkább spanyol nyelvterületen töltöm, ami tulajdonképpen félig mindig munkának számít. Mindig előre kinézem, milyen helyekre megyek inspirálódni, hátha lesz valami, amit beépíthetünk ide.

– Tősgyökeres újlipótvárosi vagyok, már a nagyszülők is a környéken éltek. Szerintem a Pozsonyi út van a legközelebb ahhoz, ami egy tipikus spanyol város tipikus utcájához hasonlít. Ez egy széles utca sok fával, rengeteg vendéglátóhellyel.

Mindenki ismeri egymást, a helyieknek megvannak a kedvenc helyei, kávézói, zöldségese, és így tovább. Ez egy külön kis univerzum.

Két éve szembejött velünk ez az üzlethelyiség, és nem is volt kérdés, hogy milyen helyet nyissunk itt.

Az enteriőr urbánus, nagyvárosi, spanyol, szerencsére hiányoznak a közhelyek, ennek ellenére mégis működik az atmoszféra. Egy kortárs hely, amelynek kortársiassága nem csak a berendezésben, hanem a gasztronómiai DNS-ében és a szervizben is testet ölt. Laza, fesztelen, ugyanakkor minőségi és eredeti.
– Mi nem tapasbár vagyunk, hanem tapas és bár, amivel azt akarjuk kiemelni, hogy az italokra is nagy hangsúlyt fektetünk. Vermutból komoly sorunk van, talán nem túlzás azt mondani, hogy a 12 vermuttal az andalúztól a katalánig nekünk van az egyik legerősebb kínálatunk. Az alapginünk a Tanqueray Sevilla gine, a rumokat és whiskyket rendszerint spanyol sherrys hordókban finiselték, a sör a barcelonai Estrella. A borlap jelenleg 28 tételből áll, és minden tétel spanyol.

– Ha spanyol barátaimmal beszélgetek arról, hogy milyen egy jó, autentikus hely, akkor azt szokták mondani, hogy legyen egy jó spanyol bor, egy jó spanyol olívaolaj és egy nagyon jó kenyér. Ha ezt a három dolgot megkapod, akkor nagyon ideges már nem leszel, ha például lassan jön ki az étel.

Dani szerint az teszi unikálissá a helyet, hogy komoly csapatmunka van mögötte, több éve kutatják az alapanyagokat és azokat a fogásokat, amiket egy-egy régióra jellemzőnek éreznek. Mondunk egy példát: az étlapon megtalálható a Bikini szendvics, ami a kultikus barcelonai szórakozóhely, a Sala Bikini találmánya, és egy nagyon autentikus, sőt, kultikus fogásnak tekinthető. A legendák szerint a Sala Bikini az volt Barcelonának ami New Yorknak a Studio 54, vagyis egy olyan helyként funkcionált, ahol együtt partizott a kreatív-, és az üzleti elit és az arisztokrácia. A Bikini szendvics lett az a fogás, ami könnyű volt kiszórni éjszakánként a bulizóknak, amikor már nem működött a konyha. Ezt tizenöt éve újraalkotta a legendás barcelonai séf, Carles Abellan.
– A Tapas 24 alapítója szarvasgombaolajjal, bivalymozzarellával készítette ezt a fogást, mi kóstoltuk ezt Barcelonában, és azonnal tudtuk, hogy ilyen lesz nálunk is.

– Van egy spanyol beszállítónk, Alberto, aki néha eltűnik két hétre, aztán hirtelen feltűnik a semmiből. Hoz egy csomó cuccot magával, bejön ide, bedob egy sonkát. Megnézzük az árut, mondjuk, hogy mi nem ezt rendeltük. Mire ő válaszol, hogy ne aggódjunk, ez is fantasztikus, kóstoljuk csak meg! Igazi spanyol lazaság, nem mindig egyszerű, de ez ilyen.

Vannak még spanyolok az UnoMasban. A konyhán dolgozik egy spanyol séf, és az édesanyja is, ők jelenlétükkel garantálják a hitelességet. Külön recept szerint készül a kenyerük a Marmorsteinnél fatüzelésű, forgótányéros, barcelonai gyártmányú Ipsor kemencében.

Jó hír, hogy az étterem kínálatában az igazi ínyencek éppúgy megtalálják a kedvükre valót, mint azok, akik valamilyen speciális diétát követnek: a vegetáriánus-, vegán-, vagy épp gluténmentes fogások kapcsán senkiben nem marad hiányérzet és egészen biztosan jóllaknak a legválogatósabb gyerekek is.
Az UnoMas minden nap dél és éjfél között várja mindazokat, akik jó társaságban, laza hangulatban ebédelnének vagy vacsoráznának, kiváló italok mellé szerveznének baráti találkozót, randevút vagy épp üzleti ebédet. Az UnoMas, ami magyarul nagyjából annyit tesz: még egyet – találó név: ide nem csak elmenni érdemes, hanem visszatérni is, hogy kérjünk még egy kört.

(Fotók: Molnár Dániel)

spanyol | dévényi dániel | unomas | étterem | tapas

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom