Close
Már közel egy hónapja sós víz jön a csapból Uruguayban, az egész ország kétségbeesetten tüntet

Már közel egy hónapja sós víz jön a csapból Uruguayban, az egész ország kétségbeesetten tüntet

27 napja nincs rendes ivóvíz az országban a kormány elhibázott és kétségbeesett lépése után.

“Már 27 napja nincs rendes ivóvíz Montevideóban és környékén, ahol az ország lakosságának 60 százaléka lakik. Jön víz a csapból csakhogy az sós!”- mondja a Föld barátai környezetvédő mozgalom egyik aktivistája a francia közszolgálati RFI tudósítójának Montevideóban, írja a Bloombergre hivatkozva a HVG.

A tudósok már évekkel korábban figyelmeztettek arra, hogy a klímaváltozás krónikus vízhiányhoz vezethet Uruguayban: az elmúlt években már a szokásos eső mennyiségnek csak az egyharmada érkezett meg az országban, ahol a szakértők szerint a kormány a meglévő vízzel sem gazdálkodik ésszerűen, emellett a  hálózat régi és elavult, a víz jelentős része elszivárog.

És hogy miért sós a víz? Mivel a szárazföldi kutak jórészt kimerültek a hároméves aszály következtében, és a kormány egy kétségbeesett lépéssel a Rio de La Plata folyó torkolatából vezeti a vizet a hálózatba. Csakhogy ott már az édesvíz keveredik a tengervízzel, amely sós és magasabb a nátriumtartalma. Éppen ezért a hatóságok fel is szólították a betegeket, hogy ne igyanak a csapvízből, de persze az egészségesek se nagyon bírják a sós vizet, mindenkinek hányingere lesz tőle.

Az utcákon rendszeresen tüntetnek: vizes palackokat vágnak a földhöz, és követelik, hogy a kormány tegyen már valamit. Emellett persze mindenki árgus szemekkel lesi a meteorológia előrejelzéseket, és az egész ország esőért imádkozik. A meteorológia intézet szerint júliusban már nagy esők jöhetnek, és így feltölthetik a víztárolókat.

(Forrás: HVG, fotó: Getty)

klímaváltozás | sós víz | uruguay | víz | tüntetés

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram