Close
Ebbe a városba éri meg a leginkább vonattal utazni Budapestről egy tanulmány szerint

Ebbe a városba éri meg a leginkább vonattal utazni Budapestről egy tanulmány szerint

Bár akadnak olyan konstellációk, amikor  jobban megérheti vonatozni, a különböző adókedvezmények miatt általában sokkal olcsóbb a repülő. Ez pedig nincs így jól.

Legalábbois a Greenpeace szerint, mely 121 útvonalon hasonlította össze a vonat- és repülőjegyek árait, és arra a következtetésre jutott, hogy Európa nem támogatja a környezetbarát közlekedést.

Elemzésük szerint a vonatjegyek átlagosan kétszer annyiba kerülnek, mint a repülőjegyek ugyanarra az útvonalra, de ha Londonból Barcelonába szeretnénk eljutni, ez vonattal akár harmincszor annyiba kerülhet, mint repülővel.

Tíz eurós repülőjegyek csak azért létezhetnek, mert mások, például a munkavállalók és az adófizetők finanszírozzák a valódi költségeket”

mondta Lorelei Limousin, a Greenpeace klímakampányért felelős munkatársa, hozzátéve, hogy „a bolygó és az emberek érdekében a politikusoknak cselekedniük kell, hogy megfordítsák ezt a helyzetet, és a vonat legyen a megfizethetőbb megoldás.”

A vizsgált útvonalak közül hetvenkilencen általában drágább a vonatozás, mint a repülés, ugyanakkor sok viszonylaton vannak olyan napok, amikor a vonat olcsóbbra jön ki. 23 útvonalon viszont a vizsgált kilenc napból nyolc vagy kilenc napon a vonat győzött rendszeres, megbízható, gyors járatokkal és 150 euró (körülbelül hatvenezer forint) alatti jegyekkel.

A legjobb belföldi vonalnak a Lisszabon-Portó és a Madrid-Barcelona közöttit találták,

a nemzetközi utazásokat tekintve pedig a Berlin-Prága, a Zürich-Bécs és a Prága-Budapest vonalak viszik a prímet.

A legjobb nemzetközi vasútvonalak egyike sem érinti az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Spanyolországot vagy Olaszországot.

Európában a légitársaságok nem fizetnek adót a kerozin után, és csak kevés adó terheli a jegybevételeket, a kibocsátásokat pedig csak az Európán belüli járatok esetében árazzák be, a szén-dioxid társadalmi költsége alatti szinten. A Transport and Environment zöld kampánycsoport tanulmánya szerint az európai kormányok 2022-ben 34,2 milliárd eurótól estek el a légi közlekedést érintő alacsony adók miatt, és ez az „adóhiány” 2025-re 47,1 milliárd euróra fog nőni.

„Röviden: aki repül, azt támogatják; aki vonattal utazik, azt magasabb árakkal és gyakran hosszabb utazási idővel büntetik” – mondta Stefan Gössling, a svédországi Linnaeus Egyetem professzora, aki a repülőjáratok kibocsátását tanulmányozza.

Ugyanakkor van olyan légitársaság, amely vonatra küldi az utasait, és sorra indulnak az újabb és újabb hálókocsis vonatok is.

(Forrás: The Guardian, képek: Getty Images, Unsplash)

útvonal | greenpeace | vonat | összehasonlítás | Európa

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram