Close
Van Gogh eddig teljesen ismeretlen önarcképére bukkantak egy festmény mögött

Van Gogh eddig teljesen ismeretlen önarcképére bukkantak egy festmény mögött

Képzeld el, ahogy egy majdnem 140 éves festményt röntgenezel és egyszer csak Van Gogh néz vissza rád a vászon mögül. Nos, Skóciában most pontosan ez történt. 

A holland festő eddig teljesen ismeretlen önarcképét fedezték fel a Skót Nemzeti Galéria szakemberei, mikor egy közelgő kiállítás miatt röntgennel is megvizsgálták egy festményét.

A BBC beszámolója szerint a Parasztasszony feje című, 1885-ös korai alkotás hátoldalán található a festő önarcképe, melyet ragasztó- és kartonrétegek borítottak.

Lesley Stevensont, a galéria vezető restaurátorát sokkolta, ahogy a röntgenvizsgálaton egyszer csak rájuk nézett a művész a kép mögött.

A 37 évesen elhunyt festőről köztudott, hogy egész életében egyetlen képet adott el összesen és rossz körülmények között élt, ezért is használta takarékosságból gyakran vásznai hátoldalát.

A Parasztasszony feje mögött található önarckép megmentéséhez borzasztó óvatos restaurátori munkára lesz szükség és még most is kutatják, hogyan tudnák eltávolítani a szükséges részeket, hogy ne tegyenek kárt a festményben. Addig is az edinburgh-i Van Gogh kiállításon egy speciálisan kialakított fémdobozon át láthatjuk az önarckép röntgenfelvételét.

(Forrás és fotók: BBC)

felfedezés | parasztasszony feje | művészet | önarckép | Van Gogh

FOLYTASD EZZEL

Ebben az egyszerű, de imádnivaló látványban már két éve nem volt részünk

Több mint 55 milliárd forintnyi műkincset foglaltak le Putyin kedvenc építészétől

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom