Close
Van Gogh eddig teljesen ismeretlen önarcképére bukkantak egy festmény mögött

Van Gogh eddig teljesen ismeretlen önarcképére bukkantak egy festmény mögött

Képzeld el, ahogy egy majdnem 140 éves festményt röntgenezel és egyszer csak Van Gogh néz vissza rád a vászon mögül. Nos, Skóciában most pontosan ez történt. 

A holland festő eddig teljesen ismeretlen önarcképét fedezték fel a Skót Nemzeti Galéria szakemberei, mikor egy közelgő kiállítás miatt röntgennel is megvizsgálták egy festményét.

A BBC beszámolója szerint a Parasztasszony feje című, 1885-ös korai alkotás hátoldalán található a festő önarcképe, melyet ragasztó- és kartonrétegek borítottak.

Lesley Stevensont, a galéria vezető restaurátorát sokkolta, ahogy a röntgenvizsgálaton egyszer csak rájuk nézett a művész a kép mögött.

A 37 évesen elhunyt festőről köztudott, hogy egész életében egyetlen képet adott el összesen és rossz körülmények között élt, ezért is használta takarékosságból gyakran vásznai hátoldalát.

A Parasztasszony feje mögött található önarckép megmentéséhez borzasztó óvatos restaurátori munkára lesz szükség és még most is kutatják, hogyan tudnák eltávolítani a szükséges részeket, hogy ne tegyenek kárt a festményben. Addig is az edinburgh-i Van Gogh kiállításon egy speciálisan kialakított fémdobozon át láthatjuk az önarckép röntgenfelvételét.

(Forrás és fotók: BBC)

parasztasszony feje | felfedezés | művészet | Van Gogh | önarckép

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram