Van Gogh eddig teljesen ismeretlen önarcképére bukkantak egy festmény mögött

Képzeld el, ahogy egy majdnem 140 éves festményt röntgenezel és egyszer csak Van Gogh néz vissza rád a vászon mögül. Nos, Skóciában most pontosan ez történt. 

A holland festő eddig teljesen ismeretlen önarcképét fedezték fel a Skót Nemzeti Galéria szakemberei, mikor egy közelgő kiállítás miatt röntgennel is megvizsgálták egy festményét.

A BBC beszámolója szerint a Parasztasszony feje című, 1885-ös korai alkotás hátoldalán található a festő önarcképe, melyet ragasztó- és kartonrétegek borítottak.

Lesley Stevensont, a galéria vezető restaurátorát sokkolta, ahogy a röntgenvizsgálaton egyszer csak rájuk nézett a művész a kép mögött.

A 37 évesen elhunyt festőről köztudott, hogy egész életében egyetlen képet adott el összesen és rossz körülmények között élt, ezért is használta takarékosságból gyakran vásznai hátoldalát.

A Parasztasszony feje mögött található önarckép megmentéséhez borzasztó óvatos restaurátori munkára lesz szükség és még most is kutatják, hogyan tudnák eltávolítani a szükséges részeket, hogy ne tegyenek kárt a festményben. Addig is az edinburgh-i Van Gogh kiállításon egy speciálisan kialakított fémdobozon át láthatjuk az önarckép röntgenfelvételét.

(Forrás és fotók: BBC)

művészet | parasztasszony feje | önarckép | festmény | felfedezés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom