Close
Hihetetlen, milyen hangulatos könyvtárrá lehet alakítani egy régi vasútállomást

Hihetetlen, milyen hangulatos könyvtárrá lehet alakítani egy régi vasútállomást

Ahol korábban mozdonyok parkoltak, ott most könyvek, munkaállomások és közösségi terek találhatók. A Civic Architects építészei zseniálisan értelmezték újra a rendelkezésre álló teret.

A LocHal névre keresztelt új közkönyvtár Tilburg városában található, konkrétan egy hatalmas, tizenöt méteres belmagassággal rendelkező vasútállomásból alakították ki. Az ipari épület acélszerkezetének nagy részét meghagyták, beleértve a magas ablakokat és a szegecselt oszlopokat is.

A meglévő szerkezetet új, fekete acélból, betonból, üvegből és tölgyből készült elemekkel egészítették ki, valamint egy sor hatalmas, az igényeknek megfelelően mozgatható textilfüggönnyel, amelyek segítségével ideiglenesen több kisebb zónára lehet osztani a belső teret.

A könyvtárban nemcsak olvasgatni lehet, közösségi irodaként, többfunkciós központként is szolgál,

és persze különböző eseményeknek is otthont ad. Belépés után egy fedett csarnok fogadja a látogatót, ahol nyilvános olvasóasztalok, egy kiállítási tér, illetve egy kávézó található.

A második emeletre vezető lépcsősor akár nézőtérként is hasznosítható egy-egy esemény alkalmával. Ha felsétálunk rajtuk, közelebbről is megvizsgálhatjuk az épület történelmi üvegfalait, miközben a könyvespolcokat böngésszük, vagy a csendes olvasótermekben üldögélünk. A harmadik emeleten található nagy erkély pedig fantasztikus kilátást biztosít a városra.

Sötétedés után az épület üvegszerkezete egy barátságos fénysugárrá változik a városközpontban. Az építészek elmondása szerint ilyenkor leginkább egy színházhoz hasonlít az egész, hiszen a belső tér minden felülete meleg fényárban úszik.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Dezeen)

FOLYTASD EZZEL
Így néz ki a Google új campusa, amelyet a BIG és a Heatherwick Studio tervezett
Ilyen belülről a világ egyik legnépszerűbb komikájának New York-i lakása
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom