Hihetetlen, milyen hangulatos könyvtárrá lehet alakítani egy régi vasútállomást

Ahol korábban mozdonyok parkoltak, ott most könyvek, munkaállomások és közösségi terek találhatók. A Civic Architects építészei zseniálisan értelmezték újra a rendelkezésre álló teret.

A LocHal névre keresztelt új közkönyvtár Tilburg városában található, konkrétan egy hatalmas, tizenöt méteres belmagassággal rendelkező vasútállomásból alakították ki. Az ipari épület acélszerkezetének nagy részét meghagyták, beleértve a magas ablakokat és a szegecselt oszlopokat is.

A meglévő szerkezetet új, fekete acélból, betonból, üvegből és tölgyből készült elemekkel egészítették ki, valamint egy sor hatalmas, az igényeknek megfelelően mozgatható textilfüggönnyel, amelyek segítségével ideiglenesen több kisebb zónára lehet osztani a belső teret.

A könyvtárban nemcsak olvasgatni lehet, közösségi irodaként, többfunkciós központként is szolgál,

és persze különböző eseményeknek is otthont ad. Belépés után egy fedett csarnok fogadja a látogatót, ahol nyilvános olvasóasztalok, egy kiállítási tér, illetve egy kávézó található.

A második emeletre vezető lépcsősor akár nézőtérként is hasznosítható egy-egy esemény alkalmával. Ha felsétálunk rajtuk, közelebbről is megvizsgálhatjuk az épület történelmi üvegfalait, miközben a könyvespolcokat böngésszük, vagy a csendes olvasótermekben üldögélünk. A harmadik emeleten található nagy erkély pedig fantasztikus kilátást biztosít a városra.

Sötétedés után az épület üvegszerkezete egy barátságos fénysugárrá változik a városközpontban. Az építészek elmondása szerint ilyenkor leginkább egy színházhoz hasonlít az egész, hiszen a belső tér minden felülete meleg fényárban úszik.

Ez is érdekelhet:

A finnek új könyvtára olyan otthonos, hogy legszívesebben beköltöznénk

Inkább tűnik egy hatalmas, otthonos nappalinak, mint egy olyan átlagos helynek, ahová csak könyveket kölcsönözni megyünk.

(Képek: Dezeen)

építészet | könyvtár | vasútállomás | hollandia | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom