Close
Hihetetlen, milyen hangulatos könyvtárrá lehet alakítani egy régi vasútállomást

Hihetetlen, milyen hangulatos könyvtárrá lehet alakítani egy régi vasútállomást

Ahol korábban mozdonyok parkoltak, ott most könyvek, munkaállomások és közösségi terek találhatók. A Civic Architects építészei zseniálisan értelmezték újra a rendelkezésre álló teret.

A LocHal névre keresztelt új közkönyvtár Tilburg városában található, konkrétan egy hatalmas, tizenöt méteres belmagassággal rendelkező vasútállomásból alakították ki. Az ipari épület acélszerkezetének nagy részét meghagyták, beleértve a magas ablakokat és a szegecselt oszlopokat is.

A meglévő szerkezetet új, fekete acélból, betonból, üvegből és tölgyből készült elemekkel egészítették ki, valamint egy sor hatalmas, az igényeknek megfelelően mozgatható textilfüggönnyel, amelyek segítségével ideiglenesen több kisebb zónára lehet osztani a belső teret.

A könyvtárban nemcsak olvasgatni lehet, közösségi irodaként, többfunkciós központként is szolgál,

és persze különböző eseményeknek is otthont ad. Belépés után egy fedett csarnok fogadja a látogatót, ahol nyilvános olvasóasztalok, egy kiállítási tér, illetve egy kávézó található.

A második emeletre vezető lépcsősor akár nézőtérként is hasznosítható egy-egy esemény alkalmával. Ha felsétálunk rajtuk, közelebbről is megvizsgálhatjuk az épület történelmi üvegfalait, miközben a könyvespolcokat böngésszük, vagy a csendes olvasótermekben üldögélünk. A harmadik emeleten található nagy erkély pedig fantasztikus kilátást biztosít a városra.

Sötétedés után az épület üvegszerkezete egy barátságos fénysugárrá változik a városközpontban. Az építészek elmondása szerint ilyenkor leginkább egy színházhoz hasonlít az egész, hiszen a belső tér minden felülete meleg fényárban úszik.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Dezeen)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom