Close
Megvan, ki állít ki a magyar pavilonban az 59. Velencei Képzőművészeti Biennálén

Megvan, ki állít ki a magyar pavilonban az 59. Velencei Képzőművészeti Biennálén

Idén is nyílt volt a pályázat, és a győztes alkotó sok szempontból nagyon izgalmas lett.

A Velencei Biennálé vezetése 2020. május 18-án – a világjárvány miatt kialakult rendkívüli helyzetre tekintettel – 2021-re halasztotta a 17. Velencei Építészeti Biennálé megrendezését. Ezzel szinkronban módosították az eredetileg 2021-re tervezett 59. Velencei Képzőművészeti Biennálé időpontját is, amelyet 2022. április 23. és november 27. között fognak megrendezni. A kiállítás főkurátora Cecilia Alemani lesz. A változásokat figyelembe véve a Ludwig Múzeum az 59. Velencei Képzőművészeti Biennálé kurátori megbízatására 2020. február 13-án kiírt pályázati felhívásának időpontjait szintén módosította.

A pályázati felhívásra összesen tizenöt pályázat érkezett be. A pályázók 2020. október 19-én, illetve december 7-én a Ludwig Múzeumban prezentáción mutatták be a zsűrinek a kiállítási tervüket. A pályázatra számos színvonalas és jól kidolgozott terv érkezett, tapasztalt kurátorok jelentős életművel rendelkező alkotókkal és fiatal feltörekvő művészek projektjeivel egyaránt jelentkeztek.

A zsűri a tizenöt érvényes pályázat közül Zsikla Mónika kurátor Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című anyagát nyilvánította a pályázat nyertesének. A pályázati anyag ide kattintva tekinthető meg.

Keresztes Zsófia a fiatal és már nemzetközi sikereket is felmutató magyar művészgeneráció egyik kiemelkedő képviselője. Alkotásaiban merészen átlépi és ugyanakkor ötvözi a művészeti ágak és stílusok határait. A pavilon terét egyetlen egészként kezelő, építészet, szobrászat és iparművészet határán mozgó, jellegzetesen női nézőpontú installációja önmagunk megismerésével és az emberi kapcsolatokkal foglakozik, és a képzelet tájain tesz belső utazást,

melyhez többek között Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből merített inspirációt.

Mozaikokkal borított, különös, amorf szobrai egyéniek és látványosak; művészete személyes, friss, aktuális. Formavilága egyszerre idézi a szürrealizmust és a századforduló organikus építészetét, de a 21. század technikai megoldásaival dolgozik, és saját korának problémáit és életérzését jeleníti meg.

Tervezett nagyszabású, látványos installációja kitűnően használja ki a velencei Magyar Pavilon adottságait. Külön üdvözölendő, hogy Keresztes Zsófia személyében hosszú idő után újra női kiállító lesz a Magyar Pavilonban. Gratulálunk!

(Forrás: Artportal) 

keresztes zsófia | velence | női kiállító | képzőművészet | lumu

FOLYTASD EZZEL

Regényzene készült az Utas és holdvilág című klasszikushoz

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram