Close
Elképesztő via ferrata nyílt Európa legmagasabb tengeri szirtjén

Elképesztő via ferrata nyílt Európa legmagasabb tengeri szirtjén

A vasalt útról pazar kilátás nyílik a hófödte tájra, az alatta elterülő akvamarin vízre és a robosztus sziklákra.

A Norvégia nyugati partján magasodó Hornelen-hegy az extrém kihívásokra vágyók új mennyországa. Olyan via ferrata útvonalakat alakítottak ott ki, amelyek kétségtelenül megadják azt az adrenalinlöketet, amire vágynak.

A Hornelan-hegyen nyolcszázhatvan méteres magasságban alakítottak ki vasalt utakat, így Európa legmagasabb tengeri szirtje immáron tárt karokkal várja a túrázókat és a hegymászókat, hogy

zseniális panorámát kínáljon a környékre.

Az új mászóút kiépítése tavaly nyáron kezdődött, és a via ferrata hivatalosan 2023. június 18-án nyílt meg. Maga a hegy központi szerepet kap a norvég mitológiában is, hiszen a boszorkányok gyülekezőhelyeként tartják számon, amelyet

még I. Olaf norvég király is megmászott valamikor 995 és 1000 között.

Azok, akik a via ferratán keresztül Olaf nyomdokaiba akarnak lépni, három, különböző nehézségi fokú útvonal közül választhatnak: Ørnelia (Sasdomb), Hekseveggen (Boszorkányok fala) és Olavsrute (Olaf útja). Ezek közül a Sasdomb a legegyszerűbb, amelyet két órás, viszonylag könnyű mászás során lehet teljesíteni és már tizenkét éven felüli gyermekek is végig mehetnek rajta.

A következő szintet a Boszorkányok fala jelenti, amely közepes kihívást jelent és hat órás szintidő alatt minden tizennégy éven felüli teljesítheti.

Az Olaf útja egészen a csúcsig visz.

Kifejezetten embert próbáló útvonal, amelyet kizárólag 16 éven felüli, jó kondícióban lévőknek ajánlanak. A vasalt úton végig menni egy egész napos kihívást jelent,a panoráma viszont mindenért megjutalmazza mászókat.

860 méteres magasságból tekinthetnek le a nyílt óceánra, a parányi norvég szigetekre, a keskeny fjordokra, a hófödte hegyekre és a látványos gleccserekre.

(Forrás: CNN Travel, fotók: Visit Nordfjord)

Via ferrata | hegy | fjord | hegymászás | gleccser

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram