Utazásaink során szívesen merülünk el az adott régió gasztronómiájában, de vannak olyanok is, akik kifejezetten egy-egy fogás miatt szelik át a fél világot. Igaz ez azokra a különleges, hihetetlenül fűszeres ételekre is, melyeknek párja nincs a földön.
Hirvya Mirchicha Thecha (India)
Az indiai Maharashtra államból származó hirvya mirchicha thecha egyfajta köret, ami fokhagymát, földimogyorót és zöld csilit tartalmaz. Tökéletesen illik sós főételek mellé.
Tortas Ahogadas (Mexikó)
A tortas ahogadas nem egy közönséges szendvics,
a helyiek nem véletlenül emlegetik fuldokló szendvics néven.
A sült húst kenyérbe töltik, majd szárított és friss csilipaprikából készült úgynevezett piros szósszal öntik nyakon.
Khao Pad Nam Prik Pao (Thaiföld)
Thaiföldön járva a fűszerek szerelmeseinek érdemes kipróbálniuk a khao pad nam prik paót, ami tulajdonképpen csilis pirított rizs. Van azonban egy titkos összetevője, méghozzá a Nam Prik Pao, azaz a
fűszeres thai csili paszta, ami gondoskodik arról, hogy lángra lobbantsa a szánkat.
Az étel, bár hihetetlenül csípős, édes elemei is vannak és tele van zöldséggel, tenger gyümölcseivel vagy hússal.
Csirke 65 (India)
A legenda szerint ehhez a tradicionális indiai étel elkészítéséhez pontosan hatvanöt fűszerre van szükség, a valóságban azonban a gyorsételként kínált fogásban a csirkeszárnyat fokhagymás, gyömbéres, csilis masszával vonják be, mielőtt olajban kisütnék.
Phaal Curry (Anglia)
A világ legcsípősebb curry-je Angliában, egész pontosan Kelet-Londonban, a Brick Lane-en készül és a csípősséget mérő úgynevezett Scoville-skálán az egymilliót is elérheti. Csak összehasonlításként, a habanero paprika Scoville-értéke háromszázötvenezer.
Igazán csípős ételeket otthon is készíthetünk. Ez a chili con carne például alig fél óra alatt az asztalra is kerül, ízvilágában pedig garantáltan nem okoz csalódást a fűszerek kedvelőinek.
(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)
chili | fahéj | gyömbérEz a három ital segít elaludni és sokat javíthat az alvásod minőségén is
Lesújtó képet festenek Magyarországról ezek az adatok

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!