Egy év kihagyás után 2021-ben ismét kiosztották a World Cheese Awardsot, a legjobb sajtnak járó elismerést pedig egy spanyol kecskesajt nyerte el.
A 33. World Cheese Awardsot a spanyolországi Oviedóban zajló nemzetközi sajtfesztiválon adták át, a világ legjobbjának pedig a spanyol Quesos y Besos gyártó Olavidia nevű lágy kecskesajtját választották. Úgy tudni, a versenyre negyvenöt országból több mint négyezer sajtot neveztek, az elismerést pedig egy év kihagyás után osztották ki ismételten.
A CNN információi szerint a világ legjobbjának választott sajtot egy kisvállalkozás állítja elő, a kézműves sajtüzemben csupán hat fő dolgozik. A Quesos y Besos mindössze öt éve foglalkozik a sajtgyártással, nem csoda, hogy álmukban sem gondolták, hogy ilyen hamar elnyerhetik a szakma legrangosabb elismerését.
Az Olavidia a győzelmével megfosztotta trónjától a Rogue River Blue-t, az első amerikai sajtot, amely megszerezte a világ legjobbjának járó címet.
A bírák szerint a kecskesajt semmihez sem hasonlítható, amit korábban kóstoltak, a szervezők pedig azt az örömüket fejezték ki, hogy a sajtgyártás legmagasabb kitüntetését egy kis családi vállalkozásnak adhatták oda. Úgy vélik, hogy a Quesos y Besos hihetetlen teljesítményt nyújtott azzal, hogy ki tudott tűnni a négyezres mezőnyből, de sajtjuk mindennel rendelkezett, amire a győzelemhez szükség volt: kivételes megjelenés, egyedi aroma, páratlan textúra és megnyerő íz.
(Forrás: Food & Wine, fotó: Guild of Fine Food)
sajt | díj | világ legjobb sajtja | world cheese awardsMár a tökéletes étel-ital párosítást is a mesterséges intelligencia végzi
Így készíti az olaszok kedvenc tésztáját a világ egyik legjobb séfje

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!