Close
A világ legnépszerűbb kortárs művésze állít ki májustól a Tate Modernben

A világ legnépszerűbb kortárs művésze állít ki májustól a Tate Modernben

Húszéves évfordulójára készül a londoni Tate Modern, melynek apropóján korunk egyik legnépszerűbb művészének kiállítását hozzák el. Kuszama Jajoi (Yayoi Kusama) olyan élő legenda, aki szellemiségével és látásmódjával Andy Warholt és George Segalt is inspirálta. 

A Tate Modern az elmúlt húsz évben valódi fogalommá vált a modern művészetek világában. Szezonról szezonra a legkülönlegesebb, megosztóbb, izgalmasabb tárlatokkal és kulturális eseményekkel nyűgözik le a művészetekre fogékonyakat, és idén, a kerek jubileumra tekintettel igazán nagyot húznak.

Elhozzák Kuszama Jajoi lélegzetelállító installációs szobáit, melyhez az összes érzékünkre szükségünk lesz. A még ma is élő és aktív, kilencvenéves japán művésznő Praemium Imperiale-díjas (ez körülbelül a művészeti Nobel-díjnak felel meg), és fontos alakja a pop-artnak, a minimalizmusnak, az avantgárdnak, az absztrakt expresszionizmusnak.

Sokan a hatvanas-hetvenes években botrányosnak számító testfestős happeningjeiről ismerik, mások a gigantikus pöttyös tök installációi miatt figyeltek fel rá.

Az utóbbi években viszont a minden érzékszervet megdolgoztató, úgynevezett “infinity room” installációi miatt került ismét előtérbe.

Tükrök, kristályok, világító tárgyak, tükrös csempék, vízfelületek, LED-világítás alkot egységet olyan terekben, melyeket a legvadabb álmainkban sem nagyon látunk.

Kuszama legnagyobb ilyen szobáját is elhozzák a Tate Modernbe, de magát a művészt, performanszait, stúdióját és fényképeit is bemutatják egy átfogó kronologikus kiállításon. Kuszama Jajoi kiállítása május 11-től lesz látható egy egész éven át, a jegyek árusítását március 2-től kezdik meg. 

Érdemes lesz egy egész napot eltölteni a Tate-ben: július 5-ig Maurer Dóra kiállítását is megnézhetjük, március 12-től pedig egy Andy Warhol-tárlatot is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Artnews.com, Unsplash) 

 

installáció | infinity room | yayoi kusama | london | kuszama jajoi

FOLYTASD EZZEL

Két napig Budapesten minden a whiskyről és a prémium párlatról fog szólni

Kávéval töltik meg az Akváriumot október első vasárnapján

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ha imádod a legminőségibb dizájnt, ez a hazai lakberendező cég lesz a mennyországod
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom