A világ legnépszerűbb kortárs művésze állít ki májustól a Tate Modernben

Húszéves évfordulójára készül a londoni Tate Modern, melynek apropóján korunk egyik legnépszerűbb művészének kiállítását hozzák el. Kuszama Jajoi (Yayoi Kusama) olyan élő legenda, aki szellemiségével és látásmódjával Andy Warholt és George Segalt is inspirálta. 

A Tate Modern az elmúlt húsz évben valódi fogalommá vált a modern művészetek világában. Szezonról szezonra a legkülönlegesebb, megosztóbb, izgalmasabb tárlatokkal és kulturális eseményekkel nyűgözik le a művészetekre fogékonyakat, és idén, a kerek jubileumra tekintettel igazán nagyot húznak.

Elhozzák Kuszama Jajoi lélegzetelállító installációs szobáit, melyhez az összes érzékünkre szükségünk lesz. A még ma is élő és aktív, kilencvenéves japán művésznő Praemium Imperiale-díjas (ez körülbelül a művészeti Nobel-díjnak felel meg), és fontos alakja a pop-artnak, a minimalizmusnak, az avantgárdnak, az absztrakt expresszionizmusnak.

Sokan a hatvanas-hetvenes években botrányosnak számító testfestős happeningjeiről ismerik, mások a gigantikus pöttyös tök installációi miatt figyeltek fel rá.

Az utóbbi években viszont a minden érzékszervet megdolgoztató, úgynevezett "infinity room" installációi miatt került ismét előtérbe.

Tükrök, kristályok, világító tárgyak, tükrös csempék, vízfelületek, LED-világítás alkot egységet olyan terekben, melyeket a legvadabb álmainkban sem nagyon látunk.

Kuszama legnagyobb ilyen szobáját is elhozzák a Tate Modernbe, de magát a művészt, performanszait, stúdióját és fényképeit is bemutatják egy átfogó kronologikus kiállításon. Kuszama Jajoi kiállítása május 11-től lesz látható egy egész éven át, a jegyek árusítását március 2-től kezdik meg. 

Érdemes lesz egy egész napot eltölteni a Tate-ben: július 5-ig Maurer Dóra kiállítását is megnézhetjük, március 12-től pedig egy Andy Warhol-tárlatot is.

Ez is érdekelhet:

Maurer Dóra műveiből nyílik kiállítás a világhírű Tate Modern múzeumban

Az ingyenesen látogatható kiállítás Maurer pályafutása öt évtizedében készült harmincöt művét mutatja be.

(Fotók: Getty Images, Artnews.com, Unsplash) 

 

installáció | tate modern | london | yayoi kusama | infinity room

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom