Close
A világ legnépszerűbb kortárs művésze állít ki májustól a Tate Modernben

A világ legnépszerűbb kortárs művésze állít ki májustól a Tate Modernben

Húszéves évfordulójára készül a londoni Tate Modern, melynek apropóján korunk egyik legnépszerűbb művészének kiállítását hozzák el. Kuszama Jajoi (Yayoi Kusama) olyan élő legenda, aki szellemiségével és látásmódjával Andy Warholt és George Segalt is inspirálta. 

A Tate Modern az elmúlt húsz évben valódi fogalommá vált a modern művészetek világában. Szezonról szezonra a legkülönlegesebb, megosztóbb, izgalmasabb tárlatokkal és kulturális eseményekkel nyűgözik le a művészetekre fogékonyakat, és idén, a kerek jubileumra tekintettel igazán nagyot húznak.

Elhozzák Kuszama Jajoi lélegzetelállító installációs szobáit, melyhez az összes érzékünkre szükségünk lesz. A még ma is élő és aktív, kilencvenéves japán művésznő Praemium Imperiale-díjas (ez körülbelül a művészeti Nobel-díjnak felel meg), és fontos alakja a pop-artnak, a minimalizmusnak, az avantgárdnak, az absztrakt expresszionizmusnak.

Sokan a hatvanas-hetvenes években botrányosnak számító testfestős happeningjeiről ismerik, mások a gigantikus pöttyös tök installációi miatt figyeltek fel rá.

Az utóbbi években viszont a minden érzékszervet megdolgoztató, úgynevezett “infinity room” installációi miatt került ismét előtérbe.

Tükrök, kristályok, világító tárgyak, tükrös csempék, vízfelületek, LED-világítás alkot egységet olyan terekben, melyeket a legvadabb álmainkban sem nagyon látunk.

Kuszama legnagyobb ilyen szobáját is elhozzák a Tate Modernbe, de magát a művészt, performanszait, stúdióját és fényképeit is bemutatják egy átfogó kronologikus kiállításon. Kuszama Jajoi kiállítása május 11-től lesz látható egy egész éven át, a jegyek árusítását március 2-től kezdik meg. 

Érdemes lesz egy egész napot eltölteni a Tate-ben: július 5-ig Maurer Dóra kiállítását is megnézhetjük, március 12-től pedig egy Andy Warhol-tárlatot is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Artnews.com, Unsplash) 

 

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom