Close
A világ legnépszerűbb kortárs művésze állít ki májustól a Tate Modernben

A világ legnépszerűbb kortárs művésze állít ki májustól a Tate Modernben

Húszéves évfordulójára készül a londoni Tate Modern, melynek apropóján korunk egyik legnépszerűbb művészének kiállítását hozzák el. Kuszama Jajoi (Yayoi Kusama) olyan élő legenda, aki szellemiségével és látásmódjával Andy Warholt és George Segalt is inspirálta. 

A Tate Modern az elmúlt húsz évben valódi fogalommá vált a modern művészetek világában. Szezonról szezonra a legkülönlegesebb, megosztóbb, izgalmasabb tárlatokkal és kulturális eseményekkel nyűgözik le a művészetekre fogékonyakat, és idén, a kerek jubileumra tekintettel igazán nagyot húznak.

Elhozzák Kuszama Jajoi lélegzetelállító installációs szobáit, melyhez az összes érzékünkre szükségünk lesz. A még ma is élő és aktív, kilencvenéves japán művésznő Praemium Imperiale-díjas (ez körülbelül a művészeti Nobel-díjnak felel meg), és fontos alakja a pop-artnak, a minimalizmusnak, az avantgárdnak, az absztrakt expresszionizmusnak.

Sokan a hatvanas-hetvenes években botrányosnak számító testfestős happeningjeiről ismerik, mások a gigantikus pöttyös tök installációi miatt figyeltek fel rá.

Az utóbbi években viszont a minden érzékszervet megdolgoztató, úgynevezett “infinity room” installációi miatt került ismét előtérbe.

Tükrök, kristályok, világító tárgyak, tükrös csempék, vízfelületek, LED-világítás alkot egységet olyan terekben, melyeket a legvadabb álmainkban sem nagyon látunk.

Kuszama legnagyobb ilyen szobáját is elhozzák a Tate Modernbe, de magát a művészt, performanszait, stúdióját és fényképeit is bemutatják egy átfogó kronologikus kiállításon. Kuszama Jajoi kiállítása május 11-től lesz látható egy egész éven át, a jegyek árusítását március 2-től kezdik meg. 

Érdemes lesz egy egész napot eltölteni a Tate-ben: július 5-ig Maurer Dóra kiállítását is megnézhetjük, március 12-től pedig egy Andy Warhol-tárlatot is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Artnews.com, Unsplash) 

 

FOLYTASD EZZEL
Kávéval töltik meg az Akváriumot október első vasárnapján
Péntektől egy hatalmas vízió részesei lehetnek a budapestiek
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom