Close
Maurer Dóra műveiből nyílik kiállítás a világhírű Tate Modern múzeumban

Maurer Dóra műveiből nyílik kiállítás a világhírű Tate Modern múzeumban

Első önálló tárlata lesz Nagy-Britanniában a Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus, festőművész és filmkészítőnek.

Hétfőtől egészen 2020 júliusáig láthatóak Maurer Dóra alkotásai a világhírű intézményben.

Az ingyenesen látogatható kiállítás Maurer pályafutása öt évtizedében készült harmincöt művét mutatja be, köztük grafikai munkákat, fotókat, filmeket, festményeket. Az alkotások egy része a múzeum gyűjteményéből származik, egy másik magánkollekcióból érkezik, míg öt darabot a Tate-nek ígértek. A kiállítás csúcspontjának egyértelműen a közelmúltban készült festményeit bemutató rész ígérkezik, ugyanis az ott látható munkák színei olyan érzést keltenek, mintha az alakzatok úsznának a térben.

A londoni múzeum ajánlója szerint Maurer Dóra központi alakja volt a művészekből, költőkből és zenészekből álló független közösségnek, amely a hivatalos rendszeren kívül működött a szocializmus idején. Az ötvenes években grafikusnak tanult Maurer kísérleti munkáival a határokat feszegette, aztán a hetvenes évtizedben kezdett el a fotográfiával és a mozgóképpel foglalkozni. Stílusa ekkoriban geometrikussá és absztrakttá vált. Munkáit bemutatták többek között Grazban, Zágrábban, Bécsben, Stockholmban, Pozsonyban és Stuttgartban is.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Unsplash, Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom