Close
Maurer Dóra műveiből nyílik kiállítás a világhírű Tate Modern múzeumban

Maurer Dóra műveiből nyílik kiállítás a világhírű Tate Modern múzeumban

Első önálló tárlata lesz Nagy-Britanniában a Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus, festőművész és filmkészítőnek.

Hétfőtől egészen 2020 júliusáig láthatóak Maurer Dóra alkotásai a világhírű intézményben.

Az ingyenesen látogatható kiállítás Maurer pályafutása öt évtizedében készült harmincöt művét mutatja be, köztük grafikai munkákat, fotókat, filmeket, festményeket. Az alkotások egy része a múzeum gyűjteményéből származik, egy másik magánkollekcióból érkezik, míg öt darabot a Tate-nek ígértek. A kiállítás csúcspontjának egyértelműen a közelmúltban készült festményeit bemutató rész ígérkezik, ugyanis az ott látható munkák színei olyan érzést keltenek, mintha az alakzatok úsznának a térben.

A londoni múzeum ajánlója szerint Maurer Dóra központi alakja volt a művészekből, költőkből és zenészekből álló független közösségnek, amely a hivatalos rendszeren kívül működött a szocializmus idején. Az ötvenes években grafikusnak tanult Maurer kísérleti munkáival a határokat feszegette, aztán a hetvenes évtizedben kezdett el a fotográfiával és a mozgóképpel foglalkozni. Stílusa ekkoriban geometrikussá és absztrakttá vált. Munkáit bemutatták többek között Grazban, Zágrábban, Bécsben, Stockholmban, Pozsonyban és Stuttgartban is.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Unsplash, Getty Images)

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom