Close
Maurer Dóra műveiből nyílik kiállítás a világhírű Tate Modern múzeumban

Maurer Dóra műveiből nyílik kiállítás a világhírű Tate Modern múzeumban

Első önálló tárlata lesz Nagy-Britanniában a Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus, festőművész és filmkészítőnek.

Hétfőtől egészen 2020 júliusáig láthatóak Maurer Dóra alkotásai a világhírű intézményben.

Az ingyenesen látogatható kiállítás Maurer pályafutása öt évtizedében készült harmincöt művét mutatja be, köztük grafikai munkákat, fotókat, filmeket, festményeket. Az alkotások egy része a múzeum gyűjteményéből származik, egy másik magánkollekcióból érkezik, míg öt darabot a Tate-nek ígértek. A kiállítás csúcspontjának egyértelműen a közelmúltban készült festményeit bemutató rész ígérkezik, ugyanis az ott látható munkák színei olyan érzést keltenek, mintha az alakzatok úsznának a térben.

A londoni múzeum ajánlója szerint Maurer Dóra központi alakja volt a művészekből, költőkből és zenészekből álló független közösségnek, amely a hivatalos rendszeren kívül működött a szocializmus idején. Az ötvenes években grafikusnak tanult Maurer kísérleti munkáival a határokat feszegette, aztán a hetvenes évtizedben kezdett el a fotográfiával és a mozgóképpel foglalkozni. Stílusa ekkoriban geometrikussá és absztrakttá vált. Munkáit bemutatták többek között Grazban, Zágrábban, Bécsben, Stockholmban, Pozsonyban és Stuttgartban is.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Unsplash, Getty Images)

múzeum | festmények | maurer dóra | fotók | magyar

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram