Close
Maurer Dóra műveiből nyílik kiállítás a világhírű Tate Modern múzeumban

Maurer Dóra műveiből nyílik kiállítás a világhírű Tate Modern múzeumban

Első önálló tárlata lesz Nagy-Britanniában a Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus, festőművész és filmkészítőnek.

Hétfőtől egészen 2020 júliusáig láthatóak Maurer Dóra alkotásai a világhírű intézményben.

Az ingyenesen látogatható kiállítás Maurer pályafutása öt évtizedében készült harmincöt művét mutatja be, köztük grafikai munkákat, fotókat, filmeket, festményeket. Az alkotások egy része a múzeum gyűjteményéből származik, egy másik magánkollekcióból érkezik, míg öt darabot a Tate-nek ígértek. A kiállítás csúcspontjának egyértelműen a közelmúltban készült festményeit bemutató rész ígérkezik, ugyanis az ott látható munkák színei olyan érzést keltenek, mintha az alakzatok úsznának a térben.

A londoni múzeum ajánlója szerint Maurer Dóra központi alakja volt a művészekből, költőkből és zenészekből álló független közösségnek, amely a hivatalos rendszeren kívül működött a szocializmus idején. Az ötvenes években grafikusnak tanult Maurer kísérleti munkáival a határokat feszegette, aztán a hetvenes évtizedben kezdett el a fotográfiával és a mozgóképpel foglalkozni. Stílusa ekkoriban geometrikussá és absztrakttá vált. Munkáit bemutatták többek között Grazban, Zágrábban, Bécsben, Stockholmban, Pozsonyban és Stuttgartban is.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Unsplash, Getty Images)

tate modern | magyar | festmények | kiállítás | tárlat

FOLYTASD EZZEL

Hollandia mostantól három évig megszállja Budapestet

Az Agymanók és a Toy Story készítőjével érkezik a Magyar Zene Házába a jövőfesztivál

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom