Close
Ebben a tizenkét erdőben szívesen elvesznénk

Ebben a tizenkét erdőben szívesen elvesznénk

A kaliforniai vörösfáktól a japán bambuszligetekig a világ legszebb erdői mindenkit lenyűgöznek.

Azt mondják, hogy még egy rövid, csupán húszperces séta a természetben is nagyszerű lehet a mentális egészség javítására, de ezek az erdők olyan gyönyörűek, hogy mindenképpen tovább akarnánk maradni.

Redwood Nemzeti és Állami Parkok, Egyesült Államok

Több tucat nemzeti park található az Egyesült Államokban, a Redwood Nemzeti és Állami Parkok azonban szó szerint kiemelkednek közülük.

Magas vörösfenyő fái a világ legnagyobb összefüggő vörösfás erdőjét képezik. A legmagasabb fák a 115 métert is meghaladják.

Amazóniai esőerdő, Dél-Amerika

Az amazóniai esőerdő Brazília, Kolumbia és Peru területén fekszik, és a Föld legnagyobb esőerdejeként tartják számon.

Több mint 60 ezer növényfajnak és kétezer-ötszáz állatfajnak, köztük ezerháromszáz madárfajnak ad otthont. Sajnos az erdőirtás, az iparosítás és az éghajlatváltozás miatt az esőerdő jövőjét komoly veszély fenyegeti, ami pusztító hatással lenne az egész bolygóra.

Monteverde felhőerdő, Costa Rica

A Monteverde felhőerdő nevét az alacsonyan úszó ködről kapta, amely beborítja az erdő lombkoronáját.

Az erdő különösen ismert biológiai sokféleségéről, háromezer növényfajt és több mint száz különböző emlősfajt, négyszáz madártípust és több ezer rovarfajt táplál.

Hallerbos-erdő, Belgium

A Hallerbos-erdő különösen ismert a tavasszal virágzó kék harangvirágairól, amelyek vastag takaróként lepik el a talajt, hogy meseszerűvé varázsolják az egész erdőt.

Tavasszal nagyon népszerű turisztikai látványosság, évről évre hatalmas tömegek kíváncsiak az apró nyíló virágok millióira.

Fekete-erdő, Németország

A Fekete-erdő valójában egészen zöld, ezernyi fenyőfájával, melyek az égig érnek, gyakran elzárják a napsugarak útját az erdő belsejébe.

A rengetegben számos érdekes építmény, természeti kincs és forrás található, köztük a Dunáé is.

Wistman’s Wood, Anglia

A Gyűrűk Ura vagy a Trónok harca a valóságban biztosan a Wistman’s Woodban játszódott volna. A Dartmoor Nemzeti Parkban található erdő rengeteg kusza, mohával borított fának ad otthont, amelyek valóban úgy néznek ki, mintha egy fantasykönyvből léptek volna elő.

A fák rendkívül különlegesek, ugyanis az erdő egy része i. e. 7000-ben alakult ki, néhány nagyobb tölgy pedig legalább ötszázéves.

Táncoló Erdő, Oroszország

A Táncoló Erdő Kalinyingrádban, Oroszországban található.

Nevét azért kapta, mert az erdő fái ide-oda csavarodnak, hajlanak, úgy billegnek, mintha jókora adag vodkát megittak volna.

A helyi legenda szerint a fák gyűrűi szerencsét hoznak, ha pedig meg tudjuk mászni az egyik táncoló fát, még egy kívánságunk is teljesülhet.

Csangcsiacsie Nemzeti Erdei Park, Kína

Az erdő a hollywoodi filmeseket is inspirálta, úgy tudni, hogy a Csangcsiacsie Nemzeti Erdőpark a 2009 -es Avatar című film szülőhazája.

A területén nagy, oszlopszerű sziklák találhatók, amelyek hihetetlenül egyedivé teszik.

Arashiyama bambuszerdő, Japán

A Kiotó mellett található bambuszerdő pihentető környezetet biztosít azok számára, akik végigjárták már a város híres templomait, császári palotáit.

Annak ellenére, hogy népszerű turisztikai célpont, a látogatók nagy része fegyelmezett, a lehető leghalkabban közlekedik, hogy ne tudják elvonni saját maguk és mások figyelmét a természet hangjairól.

Dragon’s Blood, Jemen

Ez az egyedülálló erdő különösen híres furcsa kinézetű fáiról, melyek akár hatszázötven évig is élhetnek. Az úgynevezett Sokotra-fákat sárkányvérfának is nevezik, mivel vörös, vérhez hasonló nedv folyik ki belőlük.

Úgy tudni, ezek a nedvek gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek, tökéletesek a sebek gyógyítása, a láz csökkentésére és a vérhas kezelésére is.

Bwindi áthatolhatatlan erdő, Uganda

Az UNESCO Világörökség részét képező Bwindi Park óriási területen fekszik, több mint százhatvan fafajnak és több mint száz páfrányfajnak ad otthont.

Több ezer madár- és rovarfaj (különösen lepkék) élnek az erdőben, de ott őshonos a veszélyeztetett hegyi gorilla is.

Waipoua-erdő, Új -Zéland

Dargaville közelében, Új-Zéland északi szigetén, a Waipouae-erdőben található a Tauri Mahuta becenevű fa, amely körmérete szerint a bolygó legnagyobbika.

Nevét az erdő istenéről kapta, aki a végtelennek tűnő rengeteg fölött uralkodik.

Bár az összeállításban a világ legszebb erdeit sorakoztattuk fel, hazánk is számos csodálatos természeti kinccsel rendelkezik. Ilyen például Magyarország legfiatalabb nemzeti parkja, amely minden évszakban gazdag programkínálattal várja a látogatókat.

(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Unsplash, Pixabay, Flickr)

esőerdő | természet | nagy sztori | nemzeti park | erdő

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram