Close
Soha többé nem lehet betiltani az esti, kiülős beszélgetéseket, ha elfogadják ezt a világörökségi kérést

Soha többé nem lehet betiltani az esti, kiülős beszélgetéseket, ha elfogadják ezt a világörökségi kérést

Szerintük az esti csevegés terápiás hatással bír.

Egy spanyol falu, az 1400 fős Algar polgármestere világörökségi státuszt kérne az egyik hagyományukra, az esti, szabadtéri beszélgetésekre – írja a The Guardianre hivatkozva a HVG.

A charlas al fresco Spanyolországban nyári, esti rituálénak számít: ahogy enyhül a hőség, az emberek kiülnek egy kis csevegésre a székeikkel az utcára, vacsoráznak egyet, majd újra kiülnek körülbelül éjfélig.

José Carlos Sánchez, a cádiz-i falu polgármestere szerint a hagyomány a közösségi média ellentéte és jót tesz a mentális egészségnek.

A cél az, hogy megvédjük ezt az évszázados szokást a közösségi média és a televízió fenyegető veszélyétől

– mondta, és hozzátette: a szomszédokkal való csevegés pont a közösségi média ellentéte, mert ez a személyes beszélgetésekről szól. Sánchez, aki maga is kiücsörög 82 éves anyukájával a házuk elé, nemrégiben indítványozta, hogy a hagyomány felkerüljön a világörökségi listára, bízva abban, hogy például a nápolyi pizzakészítés művészete vagy a finn szaunakultúra mellett az ő hagyományuk is elférne.

Sánchez elmondta, már nem olyan a tradíció, mint régen, de szeretnének visszatérni ahhoz, hogy mindenki az ajtaja előtt beszélgessen a szabadban, ahelyett, hogy görgetné a Facebookot vagy tévézne az otthonában.

Az esti csevegések pozitív mentális hatással vannak, hiszen a magány ellen dolgoznak:

A lakók kijönnek az utcára, és ahelyett, hogy úgy éreznék, egyedül vannak, egyfajta terápiás ülésen vesznek részt. Megosztják a történeteiket, a problémáikat, a szomszédok pedig próbálnak segíteni.

Az nem derül ki, hogy charlas al fresco  kifejezetten csak Algar falvát érintené, hanem összességében minden székkel ház előtt kiücsörgős beszélgetést lehet innentől ennek nevezni és világörökségi státusza lévén betilthatatlan hagyománnyá tenni.

A falu lakói mellesleg örömmel fogadták a státusz iránti kérelmet, a polgármester pedig a jelentkezés következő lépésére vár, de számít rá, hogy hosszú, akár évekig tartó procedúra is lehet, mire elfogadják vagy elutasítják.

(Fotók: Getty)

szauna | esti beszélgetés | világörökség része | unesco | este

FOLYTASD EZZEL

Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram