Close
Soha többé nem lehet betiltani az esti, kiülős beszélgetéseket, ha elfogadják ezt a világörökségi kérést

Soha többé nem lehet betiltani az esti, kiülős beszélgetéseket, ha elfogadják ezt a világörökségi kérést

Szerintük az esti csevegés terápiás hatással bír.

Egy spanyol falu, az 1400 fős Algar polgármestere világörökségi státuszt kérne az egyik hagyományukra, az esti, szabadtéri beszélgetésekre – írja a The Guardianre hivatkozva a HVG.

A charlas al fresco Spanyolországban nyári, esti rituálénak számít: ahogy enyhül a hőség, az emberek kiülnek egy kis csevegésre a székeikkel az utcára, vacsoráznak egyet, majd újra kiülnek körülbelül éjfélig.

José Carlos Sánchez, a cádiz-i falu polgármestere szerint a hagyomány a közösségi média ellentéte és jót tesz a mentális egészségnek.

A cél az, hogy megvédjük ezt az évszázados szokást a közösségi média és a televízió fenyegető veszélyétől

– mondta, és hozzátette: a szomszédokkal való csevegés pont a közösségi média ellentéte, mert ez a személyes beszélgetésekről szól. Sánchez, aki maga is kiücsörög 82 éves anyukájával a házuk elé, nemrégiben indítványozta, hogy a hagyomány felkerüljön a világörökségi listára, bízva abban, hogy például a nápolyi pizzakészítés művészete vagy a finn szaunakultúra mellett az ő hagyományuk is elférne.

Sánchez elmondta, már nem olyan a tradíció, mint régen, de szeretnének visszatérni ahhoz, hogy mindenki az ajtaja előtt beszélgessen a szabadban, ahelyett, hogy görgetné a Facebookot vagy tévézne az otthonában.

Az esti csevegések pozitív mentális hatással vannak, hiszen a magány ellen dolgoznak:

A lakók kijönnek az utcára, és ahelyett, hogy úgy éreznék, egyedül vannak, egyfajta terápiás ülésen vesznek részt. Megosztják a történeteiket, a problémáikat, a szomszédok pedig próbálnak segíteni.

Az nem derül ki, hogy charlas al fresco  kifejezetten csak Algar falvát érintené, hanem összességében minden székkel ház előtt kiücsörgős beszélgetést lehet innentől ennek nevezni és világörökségi státusza lévén betilthatatlan hagyománnyá tenni.

A falu lakói mellesleg örömmel fogadták a státusz iránti kérelmet, a polgármester pedig a jelentkezés következő lépésére vár, de számít rá, hogy hosszú, akár évekig tartó procedúra is lehet, mire elfogadják vagy elutasítják.

(Fotók: Getty)

spanyol | unesco | finn | esti beszélgetés | szauna

FOLYTASD EZZEL

Egekben a szállásárak Dohában, nagyon rosszul jár, aki nem foglalt időben szobát a foci vb idejére

Az utolsó korlátozásokat is eltörli az egyik legnépszerűbb téli úti cél

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ha imádod a legminőségibb dizájnt, ez a hazai lakberendező cég lesz a mennyországod
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom