Visszatér az üvegvisszaváltási rendszer

Újra vissza lehet vinni a betétdíjas üvegeket, és valamiért nagyon-nagyon örülünk ennek a hírnek.

A betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer bevezetésének lehetőségéről szóló kutatás eredménye szerint a megkérdezettek jelentős része a visszaváltó automaták elhelyezését támogatja, melyeket elsősorban nagyáruházakban látnának szívesen – hangzott el hétfőn a veszprémi Pannon Egyetemen a kutatás eredményeit bemutató rendezvényen.

Az a cél, hogy minél nagyobb arányban visszaválthatók legyenek a különböző csomagolóanyagok – fogalmazott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára. Boros Anita hozzátette, hogy

a tervek szerint 2021 végén, 2022 elején indul el a rendszer Magyarországon, kezdetben az üveg és fém csomagolóanyagokat lehet majd visszaváltani, később más anyagokat is, például a kozmetikai termékek csomagolásait.

Arról is beszélt, hogy 18 millió tonna hulladék keletkezik évente Magyarországon, ennek jelentős része települési hulladék. A települési hulladék 14–17 százaléka műanyag, 3–4 százaléka fém, 3,8–4,6 százaléka pedig üveg. A műanyag hulladéknak jelenleg harmincöt százalékát hasznosítják újra, 2035-ig azonban ezt az arányt az uniós előírásnak megfelelően 55 százalékra kell emelni.

Szinte mindenki visszaváltás-párti

Az üvegvisszaváltó rendszer kialakítását célzó kérdőíves felmérés szerint a polgárok nyolcvanöt százaléka összegyűjtené a palackokat. Németországban egyébként 2003 óta működik az üvegvisszaváltó rendszer, a csomagolóanyag kilencvennyolc százalékát gyűjtik vissza.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja szerint az egyik legnagyobb környezetvédelmi probléma a nagy mennyiségű hulladék összegyűjtése és hasznosítása, hiszen a lakosságszám növekedésével egyre nő a hulladék mennyisége. Szerinte

a hulladékra nem szemétként, hanem lehetőségként kell tekinteni.

Kurdi Róbert, a Pannon Egyetem kancellárhelyettese arról beszélt, hogy az egyetem, mintegy ötmilliárd forintos, megújuló energiával kapcsolatos projektjén belül foglalkoznak a hulladékgazdálkodással is. Mint mondta, az üvegvisszaváltással kapcsolatos kérdőívet mintegy húszezer ember töltötte ki, kilencvenegy százalékuk számára kiemelten fontos a környezetvédelem, hatvanhat százalékuk alkalmanként összegyűjti az üveghulladékot, negyven százalékuk készpénzben szeretné visszakapni a betétdíjat, harminchárom százalékuk tíz és húsz forint közti összegért is visszavinné az üveget, a többiek ennél több pénzért. Ebből az következik, hogy a rendszer sikeressége nagyban függ majd a betétdíj összegétől – adta hírül az MTI.

Mi mindenesetre már most nagyon örülünk neki!

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Index, MTI)

betétdíjas | üveg | 2021 | mti | üvegvisszaváltás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom