Close
Így viselheted Matisse-t

Így viselheted Matisse-t

A VYF limitált selyemsál kapszula kollekciója az első magyarországi, Henri Matisse életművét bemutató kiállítás alkalmából készült a Szépművészeti Múzeummal kollaborációban.

Az együttműködés ötlete a francia festő és a VYF közös papírkivágási technikáján alapul: Matisse ezt autonóm médiumként (“ollóval rajzolás”) alkalmazta utolsó és legáttörőbb munkái során, mégis egyben a VYF minták gyártási folyamatának kiindulópontja és elsődleges eszköze.

A három méretet és három különböző mintát felvonultató kollekció a művész visszatérő motívumaiból merít ihletet – pl. madarak, korallszerű növényi ornamentika, élénk aktok, bel- és kültéri elmélyülés.

Mindazonáltal rekontextualizált módon jelennek meg, megidézve a mindennapok élményeit, a már megszokott csipetnyi kelet-európai hangulattal fűszerezve.

A kollekció alapanyagai, illetve az anyagok festése az olaszországi Comóban, míg a tervezés és kivitelezés Budapesten készül.

Balázs Viola és Szécsi Tamás kapszula-kollekciójának kurátora Horváth Lili, akivel kollaborációban készültek a limitált, több méretben megvásárolható darabok, amelyek elérhetőek a www.vyf.hu oldalon, továbbá a Szépművészeti Múzeum boltjában.

A VYF selyemsál márkát 2014-ben alapította Szécsi Tamás és Balázs Viola. A limitált kollekciók minden darabja a legnagyobb odafigyeléssel készül, az alapanyag nyomás Comóban, míg a tervezés és kivitelezés Magyarországon történik. Régi és új, hagyomány és modernitás párosai találkoznak a selyem felületeket, amelyek mintáit gyermekkori emlékek, történetek inspiráltak. Ez a látszólagos paradoxon a termékeken is megmutatkozik: míg a nyomatok digitálisak, az eredeti minták nagyrészt kézzel készültek, kezdve a rajzoktól a papírkivágásokon át egészen a fotó realisztikus elemekig. Ennek a humoros és markáns egyensúlynak az ötvözete adja a márka identitását. A márka évek óta készít egyedi mintákkal nyomott sálakat különböző vállalkozások számára, a portfoliójukban megtalálhatóak éttermek, szállodaláncok, nagyvállalatok, akik a gyártott egyedi termékekkel igyekeznek erősíteni saját brand identitásukat vagy kedveskedni saját dolgozóiknak.

Korábban megírtuk, hogy nem kicsi nevekkel operál idén a Szépművészeti, most például a párizsi Pompidou-ból hoz el itthon eddig sohasem látott Matisse alkotásokat. Henri Matisse: A gondolatok színe – Remekművek a párizsi Pompidou Központból címmel látható átfogó, a francia festő életművét több mint 150 alkotáson keresztül bemutató kiállítás a Szépművészeti Múzeumban.

(Fotók: Hencz Péter, Mohai Balázs)

kortárs | VYF | kiegészítő | selyemsál | henri matisse

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Most már magunkon viselhetjük kedvenc Coppola-filmes jeleneteinket

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close