A világ legszebb fénybarlangjának minden négyzetmétere a maga a misztikum

Az új-zélandi Waitomo-barlangokban több ezer világítóféreg-kolónia biztosít lélegzetelállító látványt.

Új-Zéland epikus tája számos filmest megihletett már, békeidőben pedig szabályosan vonzza a turistákat. A hófödte hegyek, a mély tavak és a lenyűgöző csendes-óceáni strandok mellett hihetetlen látványosságokat rejtenek kiterjedt barlangrendszerei is.

A Waitomo járatait harmincmillió évesnek becsülik. Kialakulása a tengeri üledék megkövesedésével kezdődött, így az ősi vízi élet maradványait is magába zárja. Az idők folyamán az Új-Zéland alatt húzódó tektonikus lemezek mozgása repedéseket hozott létre az üledékes talajban, kialakítva a mostani barlangrendszert.

A Waitomo-barlangok bonyolult sziklaalakzataikról és egyedülálló természeti jelenségeiről, az izzóféreg-kolóniáiról is ismertek.

A sötét barlangban az állatok úgy világítanak, mintha a csillagos égbolt karnyújtásnyira lenne.

A férgek tudományos neve Arachnocampa Luminosa, és azért élnek a barlangrendszer falában, mert a nedves, párás környezet kiváló körülményeket biztosít számukra.

És hogy mitől világítanak ilyen káprázatosan? A ragyogásuk valójában a párzási időszakot jelzi, és egyfajta udvarlási szokás. Ahogyan a madarak énekkel, a pávák tánccal hódítják meg szívük választottját, a férgek csodálatos fényükkel vonzzák párjukat.

A barlangrendszer fenntartója kiemelt figyelmet fordít az ott élő kolóniák védelmére. A misztikus járatokban a fényjátékot tilos fényképezni, hiszen a telefon vagy a fényképezőgép vakuja hihetetlen károkat okozhat mind a férgekben, mind pedig a barlang belső terében. Sőt, a járatok fala olyannyira érzékeny, hogy még megérinteni sem szabad, az emberi kéz pH-értéke ugyanis megváltoztathatja a természetes kémiai tulajdonságait.

A vietnámi Sơn Đoòng barlang pedig legtágasabb részein kétszáz méter magas, de ennél is különlegesebb, hogy egy résen át besüt a nap, található benne egy gyorsfolyású folyó, a saját kis dzsungele fölött pedig olykor felhők is kialakulnak.

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

waitomo | barlang | utazás | uj-zeland

FOLYTASD EZZEL

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom