Close
A világ legszebb fénybarlangjának minden négyzetmétere a maga a misztikum

A világ legszebb fénybarlangjának minden négyzetmétere a maga a misztikum

Az új-zélandi Waitomo-barlangokban több ezer világítóféreg-kolónia biztosít lélegzetelállító látványt.

Új-Zéland epikus tája számos filmest megihletett már, békeidőben pedig szabályosan vonzza a turistákat. A hófödte hegyek, a mély tavak és a lenyűgöző csendes-óceáni strandok mellett hihetetlen látványosságokat rejtenek kiterjedt barlangrendszerei is.

A Waitomo járatait harmincmillió évesnek becsülik. Kialakulása a tengeri üledék megkövesedésével kezdődött, így az ősi vízi élet maradványait is magába zárja. Az idők folyamán az Új-Zéland alatt húzódó tektonikus lemezek mozgása repedéseket hozott létre az üledékes talajban, kialakítva a mostani barlangrendszert.

A Waitomo-barlangok bonyolult sziklaalakzataikról és egyedülálló természeti jelenségeiről, az izzóféreg-kolóniáiról is ismertek.

A sötét barlangban az állatok úgy világítanak, mintha a csillagos égbolt karnyújtásnyira lenne.

A férgek tudományos neve Arachnocampa Luminosa, és azért élnek a barlangrendszer falában, mert a nedves, párás környezet kiváló körülményeket biztosít számukra.

És hogy mitől világítanak ilyen káprázatosan? A ragyogásuk valójában a párzási időszakot jelzi, és egyfajta udvarlási szokás. Ahogyan a madarak énekkel, a pávák tánccal hódítják meg szívük választottját, a férgek csodálatos fényükkel vonzzák párjukat.

A barlangrendszer fenntartója kiemelt figyelmet fordít az ott élő kolóniák védelmére. A misztikus járatokban a fényjátékot tilos fényképezni, hiszen a telefon vagy a fényképezőgép vakuja hihetetlen károkat okozhat mind a férgekben, mind pedig a barlang belső terében. Sőt, a járatok fala olyannyira érzékeny, hogy még megérinteni sem szabad, az emberi kéz pH-értéke ugyanis megváltoztathatja a természetes kémiai tulajdonságait.

A vietnámi Sơn Đoòng barlang pedig legtágasabb részein kétszáz méter magas, de ennél is különlegesebb, hogy egy résen át besüt a nap, található benne egy gyorsfolyású folyó, a saját kis dzsungele fölött pedig olykor felhők is kialakulnak.

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

FOLYTASD EZZEL
Újranyitásért tüntetnek az elkeseredett római vendéglátósok
Velencében még a vaporettókon is oltani fognak és nagyon várják a magyar turistákat
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom