Close
Minden ablakból fa nő ki ebben a vietnámi lakóépületben

Minden ablakból fa nő ki ebben a vietnámi lakóépületben

A káprázatosan szép Ha Long-öbölben húzták fel a vagány betonépületet, ahol mindegyik ablakból egy fa integet ki.

A Vo Trong Nghia építészstúdió (avagy VTN Architects) szeretett volna egy olyan lakóépületet létrehozni, ahol a lakók úgy érezhetik magukat, mintha egy erdőben élnének. Emellett fontos volt számukra, hogy az épület harmonizáljon a környezetével, valamint a fenntarthatóság jegyében szülessen. Így jött létre a Ha Long Villa.

A hatemeletes ház a vietnámi Ha Long-öbölnél épült (a név azt jelenti Az alámerülő sárkány öble), mely egyike a nyolc UNESCO világörökségi helyszínnek az országban, ezért turisztikai szempontból is nagyon fontos ez a partszakasz. A pentagon alaprajzú épületben a hat emeletet a ház szélén futó lépcsősor köti össze, melyekben különböző méretű, nagy részeket hagytak szabadon, hogy a fák a jövőben is szabadon növekedhessenek kifelé.

A betonkülső emellett egy másik hasznos célt is szolgál: mindenfajta légkondi nélkül tartja hűvösen a belső tereket meleg, trópusi időben – plusz a külső zajokat is jelentősen tompítja. Míg kívülről olyan, mintha egy geometrikus betonszikla lenne az épület, belül már nagyon sok melegséget csempésztek az otthonokba az építészek.

A stílusos lakóépületben az első két szinten vannak a társasági helyiségek – konyha, nappali, étkező, olvasószoba –, majd a harmadik és negyedik emeleten hálószobák, az ötödiken pedig egy kert, ahol a lakók megtermelhetik a saját zöldségeiket, gyümölcseiket.

A Ha Long Villa a VTN stúdió House for Trees sorozatának legújabb darabja: ezek azok az elmúlt évtizedben általuk épített otthonok, amelyekben a fák az épület szerves részét alkotják. Az építészek szeretnék, ha ezzel a házsorozattal visszatérne a természet a városokba Vietnámban.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Hiroyuki Oki) 

FOLYTASD EZZEL
A dizájn ikonjainak termékeire csaphatsz le kedvező áron a héten
Egy elképesztő végtelenített medencével írta be magát a rekordok könyvébe Dubaj
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom