Close
Három pazar whiskyvel a poharunkban számoljuk a napokat az idei Whisky Show-ig

Három pazar whiskyvel a poharunkban számoljuk a napokat az idei Whisky Show-ig

Arról, hogy a champagne vagy a whisky a legelegánsabb ital, napokig lehetne vitatkozni. Mi nem is akarjuk eldönteni a kérdést, inkább igyekszünk megtalálni a megfelelő alkalmat minkettőhöz.

A híres brit miniszterelnök, Winston Churchill valószínűleg bőszen veregetné a vállunkat, ha olvasná ezeket a sorokat. A francia champagne-ok nagy rajongójának több szállóigévé vált mondása akad másik kedvenc italáról, a whiskyről is: amellett, hogy a hosszú élet titkának nevezte a fahordóban érlelt gabonapárlatot, és állítólag napi két üveggel ivott belőle, egyszer elmesélte, mi történt, amikor a víz nem volt fogyasztásra alkalmas.

“Ahhoz, hogy kellemes legyen, adnunk kellett hozzá egy kis whiskyt. Szorgos erőfeszítéssel megtanultam szeretni.”

Ahogy az elmúlt néhány évben egyre nagyobb örömforrás lett a gasztronómia, a whisky és más párlatok is nagyobb figyelmet kapnak. Már nemcsak egy szűk réteg, aki túllép a nagy áruházláncok polcain fellelhető ipari whiskyken: közösség épült a párlatok köré, amelynek tagjai a borhoz hasonlóan a komolyabb, tartalmasabb, tüzesebb alkoholokat is szeretik analizálni, összehasonlítani, hosszasan kóstolni, miközben megismerik a mögöttük húzódó sztorikat.

A legtöbb párlat több szempontból is kihívás: egyrészt bizonyos, hosszú éveken, évtizedeken át érlelt, vagy különleges eljárással készített tételek sokszor egy robogó, máskor egy autó árába kerülnek. Másrészt a mennyiséggel folytatott harcban általában az ember marad alul.

Ebből is látszik, a párlatkóstolás olyan felfedezőtúra, amit a legjobb kis lépésekben megtenni, és másokkal is megosztani. Erre pedig évek óta nem tudunk jobb alternatívát a Whisky Show-nál.

Idén két napra, október 27-28-ra költöznek be a legjobb párlatok a pesti Corinthia hotelbe, és közel sem csak whiskykről van szó. A nyolcadik alkalommal tető alá hozott párlatkánaán egy pazar lehetőség, hogy calvadosokat – azaz almaborból készített párlatokat –, brandyket, rumokat, vagy újra hódító gineket kóstoljunk.

Franciaországtól az USA-ig, Írországtól Japánig, Skóciától Tajvanig több tucat kiállító érkezik, és a ziccert, hogy a szakma legkomolyabb emberei is két napra Budapestre érkeznek, a szervezők sem hagyták ki. A két nap programjába mesterkurzusok is kerültek, ahol egy-egy főzde több régi vagy különleges tételét (masterclassonként öt-hat különbözőt) is van lehetőség megkóstolni.

A részletes program folyamatosan frissül a Whisky Show oldalán, mi pedig addig is ajánlunk három emlékezetes whiskyt, csak úgy, hangolódásképpen:

Glen Ord 2007 BB&R Tokaji Finish

Az alig háromezer fős, aprócska skót falu, Muir of Ord legnagyobb látványossága kétségtelenül az 1838 óta működő Glen Ord lepárló üzeme. A földrajzi elhelyezkedés persze senkit ne tévesszen meg: a nemrég kibővített főzde 11 millió liter tiszta szeszt képes előállítani.

Ez a tétel viszont egy limitált kiadás, amit kimondottan a hazai közönség számára palackozott a híres londoni Berry Bros. A mindőssze egyetlen hordóval készített whisky különlegessége, hogy az érleléshez használt hordót a neves tokaji borász, Szepsy István biztosította – innen a Tokaji Finish elnevezés is.

Hogy miként érezhető ez az italban? Az édes tokaji bor lágyabbá teszi a whiskyt, és kajszibarackos, rebarbarás ízekkel is gazdagítja.

Glenfarclas 30 éves

Az 1836-ban alapított lepárlóüzem hat generáció óta családi kézben van. A komoly díjakat bezsebelt – 2005-ben például az International Spirits Challenge világversenyen szerzett aranyérmet – harmincéves whisky különleges tétel: még a jelenlegi tulajdonos nagyapja volt az, aki az általa választott sherrys hordókba tette érni.

Azóta eltelt harminc év, és a hordóban töltött időnek meg lett a gyümölcse: a whiskyben tapasztalható gazdagság páratlan, gyümölcsös, marcipános, süteményes és csokoládés illat- és ízjegyei összetéveszthetetlenek ebben a kategóriában.

Az már csak a ráadás, hogy a rendkívüli tétel díszdoboza a lepárló ikonikus ajtaját mintázza.

Arran Machrie Moor Cask Strength 4th Edition

A fiatal, de annál innovatívabb Arran már többször meglepett minket – legutóbb például ezzel a párlattal. Korábban a Bortársaság egyedi tételére kaptuk fel a fejünket, amikor egy villányi nagybor, a Sauska Cuvée7 megüresedett hordóját küldték ki Arran szigetére, majd érleltek benne whiskyt egy évig.

Ez a kilencezer palackos limitált kiadás robusztus, gyümölcsös, és nagyon intenzív. A füstös karakterű whisky Arran szigetének egyik híres tőzeglápjáról kapta a nevét, és ahogy az ital, úgy a hozzá kapcsolódó legenda sem mindennapi. Ha létezik igazán férfias ital, ez az.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty, Unsplash, Whiskynet)

bortársaság | tokaj | masterclass | Glen ord | hordó

FOLYTASD EZZEL

Egészen különleges koktélok hódították meg a világ legjobb bárjait 2022-ben

Champagne királya megérkezett – A Moët & Chandon-sztori

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram