Close
Olyat tett a Wizz Air Bukarestből Lyonba tartó járata, amire még nem volt példa

Olyat tett a Wizz Air Bukarestből Lyonba tartó járata, amire még nem volt példa

A Wizz Air teljesítette első zöld próbajáratát Bukarest és Lyon között. A különleges járat részben fenntartható üzemanyag (SAF) felhasználásával repült, és a fedélzeti működésnél is fontos szempont volt a fenntarthatóság. A különjárat az Európai Unió Connecting Europe Days 2022 fenntartható mobilitási konferenciája alkalmából szállt fel.

A légi közlekedésben népszerű Airbus A321neo repülőgép újabb szintet lépett a fenntarthatóságban az SAF repülőgép-üzemanyag használatával. A kísérleti járathoz használt fenntartható üzemanyagot hagyományos és biojet üzemanyag keveréke adta. Ez utóbbi a körforgásos gazdaságból származó hulladékokból és maradványanyagokból készül, és

használata akár kilencven százalékkal is csökkentheti a CO2-kibocsátást.

A Wizz Air a repüléshez négy és fél tonna (használt étolajból származó) SAF-üzemanyagkeveréket használt fel, amely harminc százalék tiszta SAF-ból és hetven százalék Jet A1 üzemanyagból állt.

A légitársaság büszke, hogy Európában a legalacsonyabb az egy utaskilométerre jutó szén-dioxid-kibocsátása,

és ígéretet tett arra, hogy 2030-ig tovább csökkenti a kibocsátást huszonöt százalékkal a 2019-es szinthez mérten. A Wizz Air az egyik legfiatalabb repülőgép állománnyal rendelkezik Európában, amelynek átlagéletkora jelenleg 4.93 év, ráadásul folyamatosan csökken, így 2024-re 3.6 évre, 2026-ra pedig még tovább, 3.2 évre változhat.

A próbarepülés során a légitársaság azt is bebizonyította, hogy a fenntartható repülés a fedélzeti szolgáltatásokat illetően is megvalósítható anélkül, hogy az a minőséget negatívan befolyásolná. A járaton utazók első kézből hallhattak a Wizz Air környezetvédelmi programjáról és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében tett törekvéseiről.

A légitársaság arra kérte a kísérleti járaton utazókat, hogy

a lehető legkönnyebb poggyásszal utazzanak, újrahasznosítva gyűjtsék a fedélzeten a hulladékot,

és lehetőleg a vegán ételeket válasszák az étkezéskor a kínálatból.

A Bukarest és Lyon közt közlekedő zöld különjárat mellett jól bizonyítja a Wizz Air fenntarthatósági törekvéseit a szintén a napokban elnyert legfenntarthatóbb fapados légitársaság díja, amelyet a 2022-es World Finance Sustainability Awards átadóján kapott meg a légitársaság.

A World Finance kiemelte a Wizz Air elköteleződését is a fenntarthatóság iránt, továbbá méltatta a légitársaság flottaújítására irányuló törekvéseit és üzemanyag-takarékossági kezdeményezéseit.

(Forrás: Budflyer)

fenntarthatóság | wizzair | fenntartható üzemanyag

FOLYTASD EZZEL

A Google Térkép négy új frissítése nagyon jól jöhet az utazáshoz

Egy professzor rájött, mitől lesznek finomabbak az ételek a repülőn

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram