Close
Itt a fényképezőgép, amivel telefonálni is tudunk

Kipróbáltuk, mit tud a Xiaomi 11T Pro, és értékeltük amatőr és profi szemszögből is. Teszt és podcast!

A makrofotózás rengeteg embert rabul ejt. Akit hidegen hagytak eddig az ismerősei rovarokról, virágszirmokról készült színpompás képei, azok is akaratlanul kipróbálják az íróasztal sarkán, a klaviatúrán, a monitor pixelein, a ceruza hegyén, a céges belépőkártya eddig nem látott raszterein feltűnő részletek megörökítését, ha erre lehetőségük nyílik.

És elindulnak a lejtőn, ami inkább emelkedőnek mondható, ugyanis a fotózás nem valami hitvány időtöltés.

A fényképezés hobbiként a szemlélődés, a minket körülvevő világ eddig fel nem fedezett apró titkainak megismerését kínálja, ami a szürke hétköznapokat expedíciókká, a napi ingázást folyamatos, élénk, téma utáni keresgéléssé varázsolja.

A Xiaomi új eszköze első ránézésre okostelefonnak tűnhet, de ne tévesszen meg a már hagyományosnak nevezhető formavilág: a Xiaomi 11T Pro bizony egy fényképezőgép. Abból sem akármilyen, a főkamerája maximális felbontása 108 megapixel. Igen, 108 millió képpontban képes megörökíteni a valóságot, de ez távolról sem minden.

Az általunk is kipróbált telefon olyan grafén alapú, kétcellás akkumulátorral van ellátva, amely képes kezelni a tartozékaként érkező elképesztő, 120 watt teljesítményű töltőt, így tizenhét perc alatt tölthető száz százalék kapacitásra.

Hogy ez milyen komoly elektronikát igényel, arra a legjobb példa maga a töltő, ami 215 grammot nyom. Ez nagyjából egy átlagos telefon tömegével azonos, a legmasszívabb telefontöltő adapter, amihez valaha szerencsénk volt. Mindezért cserébe le kell mondanunk a vezeték nélküli töltés kényelméről, amit az autókba épített töltőegységekkel használni azért elég kézenfekvő.

Ha már feltöltöttük a telefonunkat, amíg a kávét megittuk és lepörgettünk néhány Insta-sztorit, akkor jöhet a próbálkozás a fényképezőfunkcióval. Azt már egy ideje tapasztaljuk, hogy a kijelzőről vezérelhető okostelefonos fényképezés egyszerűbb, mint egy kompakt digitális gép használata, de esetünkben az eredmény sem marad el az egyszerűbb céleszközök által nyújtott képektől.

A főkamera egy 24 mm-es látószögű, F1.8 fényerejű objektívet rejt, PDAF, vagyis fázisdetektálásos autofókusszal ellátva. Pro módban még RAW képek rögzítése is lehetséges, vagyis ha valaki az utólagos képszerkesztés bugyraiba akarja vetni magát, akkor hajrá, lehetősége nyílik a dinamikatartományok kiaknázására.

A főkamera kifejezés feltételezi, hogy találunk még más képrögzítő egységet is, és nem is téved, aki így gondolja. Van egy ultranagy látószögű (12 mm-nek megfelelő) F2.2 fényerejű lencse, amely 8 MP-es érzékelővel összedolgozva rögzít jóval többet, mint amit hirtelen felfogni vagyunk képesek.

A 12 mm-es látószög 120 fokos teret jelent, vagyis ideálissá teszi a telefonunkat belső terek fényképezésére, vagy csoportképek készítésére, ha nincs lehetőségünk hátrálni. Gyakorlatilag egy képbe sűrít egy kisebbfajta panorámafotót. Ez inkább funkcionális kamera, speciális távlatai miatt kevésbé gyakran használható célszerűen, mint a főkamera, de tökéletesen kiegészíti azt.

A készülék harmadik kamerája minden bizonnyal a legmókásabb darab, egy F2.4 fényerejű, 50 mm fókusztávolságú tele makró. A tele makró a teleobjektívek olyan fajtáját jelenti, amelyek teleobjektívek, vagyis portrék készítésére kiválóan alkalmasak, de fontos, hogy a telefon telemakró kameráját nem lehet csak makró felvételekre használni.

Ugyanakkor a felépítésüknek köszönhetően a közelpontjuk kicsi, vagyis a frontlencse távolságának a megörökíteni kívánt témától nem szükséges távolra esnie. A Xiaomi 11T Pro nagy valószínűséggel ezzel a kamerával transzformálja át a tulajdonosait hobbifotóssá.


Természetesen az előlapon is van egy szelfizésre termett, 16 MP-es, széles látószögű lencse, ez már kötelező modul a telefonokban.

Dolby Vision, HDR10+ megjelenítés

Az elkészült képeket egy AMOLED kijelzőn tekinthetjük meg, ami 1080×2400 képponttal és akár 120 Hz-es képfrissítéssel operál. A mobilfotózásban az a legnagyszerűbb, hogy nagyjából hasonló eszközökkel történik a képek megosztása, mint a készítésük, így az okostelefonok gyártóinak nem szükséges a különböző platformok szinkronba hozásával vesződniük, mert a tartalmak java részét hasonló eszközökön tekintik meg a követők.

Nincs is szükség panorámafelvételre, ha a fél pesti oldalt befogja egy széles látószögű lencse
Kéken szaturált képet kapunk, ha az ég ilyen tiszta
Pro módban is átlátható a vezérlés

A Xiaomi 11T Pro a Cinemagic hívószóra keresztelt videórögzítési képességével egyedi moziszerű felvételeket ígér, akár 8K 30fps formában is, de a legtöbben valószínűleg a 4K 60 fps jól bevált kombinációjánál maradnak majd, ilyenkor a képstabilizálást is alkalmazva könnyedén készíthetünk részletgazdag videókat, amelyeket mindenféle effekttel tehetünk még szórakoztatóbbá. A felvételek hangjára sem lehet panasz, a 11T Pro kiváló zajszűrést kapott, és Dolby Atmost is támogat, ami szinte moziélményt kínál. A videóinkat visszanézve pedig élvezhetjük a Harman Kardon sztereó hangszóróinak gazdag dinamikáját.

A 11T Pro a felsoroltakon kívül még telefonálásra is használható, feledtetve, hogy egykoron ez volt a GSM (Global System for Mobiles) telefonok fő funkciója. Ez lassan feledésbe merül, lassacskán elenyésző időt fordítunk telefonálásra, és teret nyernek a korábban kiaknázatlan, vagy épp nem is létező funkciók. Mi pedig nem panaszkodunk, hanem örülünk neki, hogy mindig van nálunk egy jó kis kamera.

Ha többet is szeretnél tudni, hallgasd meg a podcastunkat erről a telefonnak álcázott fényképezőgépről!

xiaomi 11t pro | megapixel | makró fotózás | cinemagic | okostelefon

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom