Close
Már most rettegnek az oroszok az ukrán offenzívától – kiürítik az egész zaporizzsjai erőmű környékét

Már most rettegnek az oroszok az ukrán offenzívától – kiürítik az egész zaporizzsjai erőmű környékét

Az orosz erők evakuálják a lakosokat a dél-ukrajnai, oroszok által megszállt Zaporizzsja atomerőmű közelében lévő területről. A The Guardian tájékoztatása szerint eddig több mint ezerhatszáz embert, köztük hatszázhatvan gyereket evakuáltak.

Az ENSZ atomenergia-felügyeletének vezetője még szombaton figyelmeztetett arra, hogy a Zaporizzsja atomerőmű körüli helyzet „potenciálisan veszélyessé” vált. Ukrajna hamarosan várhatóan megkezdi az ellentámadást az orosz kézen lévő területek visszafoglalására, beleértve a Zaporizzsja régiót is.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója olyan intézkedéseket sürget, amelyek biztosítják Európa legnagyobb atomerőművének biztonságos működését. A létesítmény közelében ugyanis meglátása szerint a helyzet egyre kiszámíthatatlanabb és potenciálisan veszélyessé vált. A főigazgató elmondta azt is, aggasztják az erőművet fenyegető valós nukleáris biztonsági kockázatok, szerinte az esetleges súlyos nukleáris baleset veszélyét most kell megelőzni.

Mint ismert, az orosz erők napokkal azután foglalták el a zaporizzsiai erőművet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022 februárjában háborút indított Ukrajna ellen. A létesítmény közelében azóta is gyakran történnek tűzváltások, amik miatt mindkét fél a másikat hibáztatja.

(Forrás: The Guardian, fotó: Getty)

ukrán | atomerőmű | nukleáris veszély | zaporizzsja | ukrajna

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Drónok csapódtak az M3-as autópályára, lezárták a szakaszt a nyomozók

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram