Zártípusok - amit érdemes tudni róluk

Ha váratlanul olyan feladattal nézel szembe, hogy zárat kell cserélni egy ajtóban, akkor kicsit el kell tudnod igazodni a fajták között annak érdekében, hogy gyorsan és kedvező áron, akár online intézhesd a vásárlást, akkor ez a cikk pontosan neked szól.

Zár vagy zárbetét? Gyakori tévedés!

A köztudatban nagyon sokan egy kalap alá veszik a kettőt, de ha valamelyikből szükséged van egy darabra, akkor nem árt, ha tudod, hogy a kettő egyáltalán nem ugyanaz. Ugyan külön-külön vásárolhatod meg őket, amely segíti azt, hogy így is kicserélhesd őket, de a kettő létezhet egymás nélkül, hiszen együtt tudják ellátni funkciójukat, mégsem egyformák.

Legegyszerűbben azt mondhatjuk, hogy a zártestnek, rövid nevén zárként emlegetett rész az, amellyel kinyitjuk az ajtót, miközben a kilincset lenyomjuk. Ezzel szemben a zárbetét lesz az a rész, amelybe a kulcsot belehelyezzük, és amely ezáltal úgy mozgatja a zárat, hogy azt utána csak a kilinccsel már ne tudjuk újra kinyitni.

Ennek megfelelően a nyelv lesz az, ami a kilincset lenyomva a testbe csúszik, és a kilincset felengedve csukva tartja az ajtót.

Típusok

Nagyon sokféle fajta létezik, s ezek közül nem mindegyiket használjuk a bejárati ajtókra. Gondoljunk csak például a redőnyzárra, a garázsajtó vagy a pinceajtó zárjára, de van például bútorzár is, amivel elrejthetjük a gyerekektől a rájuk ártalmas, veszélyes anyagokat.

Amennyiben a bejárati ajtóknál maradunk, akkor is egy egészen hosszú listánk lesz, hiszen ott van a többpontos zár, a bevésőzár, valamint a portálzár. De találunk külön változatot biztonsági ajtóhoz, s természetesen vannak az amerikai típusú zárak, az innovatív elektromos zár, a pánikzár, a hevederzár, a tolózár és a másodzár is. Ember legyen a talpán, aki tudja név alapján, hogy merre keresgéljen.

A zar-zarbetet.hu zárak listáját ezért képek segítik, hogy a cserénél minél könnyebben beazonosíthasd a megfelelő zárat.

Nagyon fontos, hogy a zár típusán túl a magas minőséget is mindig tartsuk szem előtt, hiszen egyrészt zárat nem vásárolunk naponta, nem fogjuk sűrűn cserélni, másrészt ez az egyik fontos pontja annak, hogy vigyázzunk az otthonunkra és a benne található értékeinkre egyaránt!

Melyik zár mit tud?

Mindegyik modell máshol praktikus. A biztonság szempontjából a biztonsági zárak, valamint a többpontos variánsok a legfontosabbak, ezek valódi védelmet kínálnak.

A fa és a műanyag ajtókhoz is passzoló többpontos zár kiemelkedő hatékonysággal működik, felhasználóként arról is felismerhetjük, hogy használat előtt fel kell nyomni a kilincset, illetve a kulcs többszöri körbeforgatása reteszeli be rendesen az ajtót.

Műanyag és fémajtókba gyakran portálzár kerül, melyekhez biztonsági zárbetét használata javasolt. Ezzel szemben a bevésőzár a faajtókba való, ezeket a nevükhöz hűen be kell vésni az ajtóba.

Érdemes még külön szólni a másodlagos típusokról is, hiszen ezek extra védelmet jelentenek, és bármely ajtó biztonságát képések tovább fokozni.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom