Close
Ilyen az El Camino, amit New York utcáin jártak be

Ilyen az El Camino, amit New York utcáin jártak be

Matt Green fogta magát, és úgy döntött: minden egyes New York-i utcát végigsétál. Az utcákkal együtt a temetőket, strandokat, mindenféle közterületet, a világ egyik legizgalmasabb városának öt nagy kerületét. Az amerikai nagyváros lakói egyébként is sokat sétálnak köszönhetően a gigantikus méretnek és távolságoknak, de főhősünk összesen tizenkétezer kilométert tett meg, tudatosan, feljegyezve azt. Ez volt az ő caminója.

Eredetileg Virginiában született, 2005-ben döntött úgy, hogy a Nagy Almába költözik. Amióta világ a világ, különösen izgatták a város részletei, apróságai is, de most olyan mélységeket tapasztalhatott meg, amit kevesek. Hiszen senki sem mondhatja el magáról, hogy minden New York-i utcát ismer már, legalább érintés szintjén. Manhattanben, Bronxban, Queensben, Brooklynban és Staten Islanden.

De Mattet nemcsak teljesen egyedülálló helyismeretre tanította meg az út, hanem egy sokkal spirituálisabb gondolkodásra is. Mindezt szerencsére egy fotós-szöveges bloggal is megtámogatta, így a követői ha csak virtuálisan is, de vele tarthattak a kalandon. Az I’m just walking néven futó blogon egyszerűen, praktikusan mutatja meg mindazt, amit izgalmasnak, meghökkentőnek, tipikusnak, viccesnek tart a bejárt utcákon. Emellett egy dokumentumfilm is készült róla, The world before your feet címen. Ezt Green egyik barátja rögzítette, mivel három és fél évig követte a különleges sétát.

Mind az öt nagy kerület különböző módon jelenik meg a filmben.

Természetesen nemcsak egy csöndes séta ez, Matt sokat mesél a különböző helyszínekről, szépen körbejárja az egyes pontok történelmét.

Érdekességeket oszt meg: Staten Islanden például egy gázrobbanásról mesél, ahol több mint negyven ember vesztíette életét, a Wall Streeten a 16. században egykor rabszolgavásárra használt helyet is megmutatja. A történetek mellett a helyiekkel is szívesen ismerkedik – ez pedig lássuk be, New Yorkban nem nehéz, hiszen erősen kommunikatívak a lakók.

De miért döntött úgy Matt Green, hogy ez lesz élete egyik fő projektje? Kiábrándult a szakmájából, megfáradt a mindennapokban, 2009-ben úgy határozott, elkezd úgy félretenni, hogy ha nem talál új kihívásokat, egy ideig meg tudjon élni.

Minden nap minden órájában azon tanakodott, mihez kéne fognia. Egy évet adott magának, hogy kitalálja az új utat… végül ez az út a séta lett.

2010-ben a queensi Rockaway Beachtől sétált Oregonba, egy megegyező nevű strandra. Szállást random emberektől kért és kapott, rengeteg kapcsolatra tett szert. Volt, aki elhajtotta, de olyanok is akadtak, akik még szendvicseket is csomagoltak neki másnapra.

A Google Maps, egy fényvisszaverő mellény és egy kis kézikocsi volt a társa, amelyen a személyes holmijait tolta magával.

A New York projektet 2012-ben kezdte meg, feladván mindent. Barátoknál és kedves idegeneknél húzta meg magát, kanapékon, udvarokon, napi tizenöt dolláros büdzsével. Ez fedezte az élelmezését és az utazást, ha nem sétált volna… de ilyen nem nagyon volt. Néha cicára vigyázott, máskor füvet nyírt a szállásért cserébe.

Azt mondja, ha az a cél, hogy mindent bejárj, a végére nem nagyon teszel különbséget izgalmas és kevésbé izgalmas helyszínek között.

Nem a hol a lényeg, hanem a hogyan.

A sok különböző szituáció, ember, akikkel megismerkedsz, miközben ennél jobban nem is tisztelhetnéd meg a lakóhelyedet, hogy mindent megismersz vele kapcsolatban. Matt pedig megtette, és élete legfontosabb időszakának tudja be a nagy séta éveit.

Ez is érdekelhet:

utazás | new york | spirituális utazás | el camino | urbanisztika

FOLYTASD EZZEL

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

A világ legbarátságosabb városa ez az apró olasz település lett

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram