Close
Ezerhétszáz éves a világ legöregebb bora, de még ma is iható

Ezerhétszáz éves a világ legöregebb bora, de még ma is iható

A délnyugat-németországi Speyer városában található Pfalzi Történeti Múzeum egészen különleges régészeti leletet őriz. Ott található ugyanis egy csaknem ezerhétszáz éves borosüveg, amelyet a világon a legrégebbinek tartanak.

A “Speyer borosüveget” a múzeum szakértői 325 körülire datálják, sőt, egy romantikus történetet is kötnek hozzá. Valamikor a 4. században egy római nemes párt együtt temettek el a mai Speyer városának közelében, a sírba pedig több, borral teli palackot tettek. Nyughelyüket 1867-ben fedezték fel, és

a többi palacktól eltérően ez az egy sértetlenül került ki onnan.

A múzeum szerint az ókori rómaiak fűszerekkel és mézzel ízesítették borukat, és olívaolajat öntöttek az alkohol tetejére, hogy a levegőt távol tartsák a nedűtől. Az ezerhétszáz év alatt az olaj megszilárdult és vékony réteget képezett a bor tetején, így továbbra is légmentesen tartja azt.

Úgy tudni, a palackot több mint egy évszázadon keresztül pontosan ugyanazon a helyen tartották a múzeumban, az egyetlen ember pedig, aki hozzáérhetett, az Ludger Tekampe gyűjteményvezető. Azt azonban még ő sem tudja, pontosan mi történne, ha valaki kinyitná.

Nem biztos ugyanis abban, hogy a levegő okozta sokkot kibírná-e.

A feltételezések szerint azonban a bor akár iható is lehet, azonban sem az íze, sem az állaga nem lenne kellemes,

valószínűleg egy íztelen rágógumihoz hasonlítana.

Te is rajongsz a borokért? Ebben a cikkünkben eláruljuk, mi az a trükk, amelyet tízből kilenc borfogyasztó nem ismer a palack kinyitása után.

(Forrás: Food&Wine, fotó: Getty, illusztráció és Historisches Museum der Pfalz)

bor | Legöregebb | iható | világ | régészet

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram