Close
Színes videón csodálhatunk meg egy 19. századi hógolyózást

Színes videón csodálhatunk meg egy 19. századi hógolyózást

Louis Lumière 1896-ben vette fel azt a lyoni hócsatát, amelyet ma már színesen, normális sebességgel is végignézhetünk.

Auguste és Louis Lumière több fényképészeti szabadalomban is szerepet játszott,

a francia feltalálópáros legfontosabb munkája viszont a mozgókép rögzítésére és lejátszására is alkalmas kinematográf elkészítése volt.

Az 1895-ben feltalált kinematográf Thomas Edison kinetoszkópjának továbbfejlesztett változatának tekinthetjük, amely nagyban hasonlított Louis Le Prince 1888-ban készített vetítőgépére. A következő lyoni hógolyózást a szerkezet feltalálását követő évben rögzítették:

És íme a ráncba szedett felvétel:

null

Snowball fight in 1896. Lyon, France. Louis Lumière. #DeOldify pic.twitter.com/dnoE4KHRKe

És így néz ki ma, a 21. században az ominózus lyoni utca, ahol a 19. századi hógolyózás lezajlott:

 

null

Believe it or not but according to some tweeps, this is the place in Lyon where the clip of the snowball fight was recorded 124 yrs ago:89 Cours Albert Thomas, 69008 / 69003, Lyon, France. pic.twitter.com/hCrESr5Ebq

És ha már a 19. századnál tartunk:

 

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom