Színes videón csodálhatunk meg egy 19. századi hógolyózást

Louis Lumière 1896-ben vette fel azt a lyoni hócsatát, amelyet ma már színesen, normális sebességgel is végignézhetünk.

Auguste és Louis Lumière több fényképészeti szabadalomban is szerepet játszott,

a francia feltalálópáros legfontosabb munkája viszont a mozgókép rögzítésére és lejátszására is alkalmas kinematográf elkészítése volt.

Az 1895-ben feltalált kinematográf Thomas Edison kinetoszkópjának továbbfejlesztett változatának tekinthetjük, amely nagyban hasonlított Louis Le Prince 1888-ban készített vetítőgépére. A következő lyoni hógolyózást a szerkezet feltalálását követő évben rögzítették:

És íme a ráncba szedett felvétel:

null

Snowball fight in 1896. Lyon, France. Louis Lumière. #DeOldify pic.twitter.com/dnoE4KHRKe

És így néz ki ma, a 21. században az ominózus lyoni utca, ahol a 19. századi hógolyózás lezajlott:

 

null

Believe it or not but according to some tweeps, this is the place in Lyon where the clip of the snowball fight was recorded 124 yrs ago:89 Cours Albert Thomas, 69008 / 69003, Lyon, France. pic.twitter.com/hCrESr5Ebq

És ha már a 19. századnál tartunk:

19. századi képeslapok mesélnek a festői szépségű Tirolról

A fotokróm technikával készült képeslapok a dualizmus kori Tirolt tárják a szemünk elé.

 

Louis Lumière | Auguste Lumière | párizs | kinematográf

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom