A balatoni, a húsos meg a plázás – Az idei kedvenc nyitásaink Budapest gasztrotérképén

Éttermeket tesztelni talán a munkánk leghálásabb része. Néha csak egy kávéra vagy gyors ebédre ugrunk ki az irodából, néha a barátaink ajánlanak új helyeket, amiket érdemes felkeresni. Budapestnél pedig most aligha akad jobb terep erre: tele a belváros jobbnál jobb bisztrókkal, éttermekkel, street foodosokkal. Ez az összeállítás véletlenül sem egy best of rangsor – azért érdemes felkeresni az ismert kulináris toplistákat –, inkább egy szubjektív ensemble, amelyben az idén megnyitott, általunk kedvelt helyeket gyűjtöttük össze.

A listát majdnem a végtelenségig tudnánk húzni, így akarva-akaratlan kimaradt pár klassz hely. Lett viszont a listánkban villás reggeli a hegyen, argentin steak, töpörtyű, balatoni gasztronómia, és családias hangulat a belvárosban. Szerintünk ezt az öt éttermet tényleg érdemes kipróbálni.

Beef Heaven

Erdélyi Róbert, az Akácfa utcában található kiváló hamburgereiről ismert Tuning tulajdonosa idén májusban egy újabb éttermet nyitott, ahol a húsé főszerep. De nem is akárhogyan: Majorszki József séfnek hála a külön ebéd- és vacsoramenün már az előételek között libamájparfét és mogyorós bélszíncsíkokat találunk, ezt pedig, a széles hamburgerválaszték mellett – többek között – pit boxban készült marhaszegy, argentin rib-eye és hátszín követik. Aki pedig a bőség zavarában nem tud választani, az a heaven-tálon mindenbe belekóstolhat. Ha ezek után maradt még hely a desszertnek, akkor a túrógombóc Nutella-habbal az a bizonyos korona.

Budai Milieu

A két éven keresztül Michelin-csillagos Tanti a legjobb bizonyíték rá, hogy bevásárlóközpontban is lehet jó éttermet csinálni. A Hegyvidék központ ilyen szempontból nehéz, de nem lehetetlen terepnek tűnik: a Szervusz bisztró helyén ezen a nyáron nyílt meg a Budai Milieu, ami a ma jól bevált bisztrók koncepcióját viszi tovább a budai hegyekben. A friss alapanyagokból készült, folyamatosan változó fantáziadús ételek minőségét a Stikát, a Mák bisztrót és külföldön számos Michelin-csillagos éttermet megjárt séf, Kovács Antal garantálja. A négynaponta változó ebéd- és vacsorakínálat mellett a villásreggelire vágyók számára is tökéletes hely a Budai Milieu, ahol az egészséges napindítók mellett a hagyományos szalonnás tojás és pecsenyés kolbász vagy a divatos eggs benedict és florentine hívei is jól lakhatnak. Amiben pedig biztosan hiánypótló ez a 12. kerületi bisztró, az az ebédmenü, amivel nem csak hétköznap, hanem hétvégén is várják a vendégeket.

Cupákos

Hús-hús-hús. A Cupákos már a szlogenjében is hirdeti, hogy ez a hely a húsimádók mekkája. A hentesboltok új generációja júniusban érkezett a belvárosba, a helyet a Macesz Bisztróból ismert séf, Tasnádi Ákos álmodta meg. A Cupákosban a klasszikus magyar húsételeké a főszerep: az étlapot a töpörtyű, a májkrémes kenyér, a roppanós kolbász és csülök uralják, mindehhez pedig kérhetünk akár hagyományos, akár egy kicsit újhullámosabb (pl. pezsgős káposzta) köretet is. Aki imádja a húst, nem riad vissza a zsíros, kiadós ételektől, és hiányolja a nagyi főztjét, és a minőségi hentesboltokat, az mindenképpen ugorjon be a Cupákosba még idén!

Paletta Budapest

Bezerics Dani Balatonboglár és Keszthely után Budapestre is elhozta a Paletta bisztrók hangulatát, egy kis Balatont csempészve a budapesti hétköznapokba. A Paletta a nap minden szakaszában gondoskodik arról, hogy jót és jól együnk: a bisztró mellett hamarosan nyit a Paletta Itt és Most, ahol kiadós reggelit kérhetünk elvitelre, hétköznapokon ebédmenüvel, esténként á la carte-tal, a hét utolsó napján pedig tradicionális vasárnapi ebéddel várnak. A balatoni ízeket nem csak a nagyrészt balatoni alapanyagok garantálják, hanem az Itt és Most kínálatába bekerülő balatoni bisztró két híres szendvicse is: az idei Év Strandétele díjat elnyert Pulled ponty és a Mangalaci. Addig is a bisztróban érdemes megkóstolni a Kacsa duót és a Keszthelyi tokhalat, ha pedig ütős desszertre vágyunk, az aranygaluska kihagyhatatlan.

Zeller bistro

A Zeller bistro ugyan már nem új szereplője a hazai gasztro életnek, de idén új helyre költöztek, ezzel egy teljesen új fejezetet nyitva: a kicsi, családias étteremből igazi nagyágyú lett. A váltás azonban nem véletlen: az Izabella utcai kis étterem olyannyira sikeres lett, hogy hétköznapokon is szinte csak akkor lehetett asztalt kapni, ha előre foglaltunk, de sokan még a sorbaállástól sem riadtak vissza. Hosszas gondolkodás után végül idén belevágtak a költözésbe, és júniusban megnyitották az új, tágasabb Zeller bistrót a Hercegprímás utcában. Ugyan a hely így kicsit elvesztette a családias hangulatát, a valódi Zeller-minőségről a szezonális menü, a hazai őstermelői alapanyagok és hihetetlenül kedves személyzet gondoskodik. Ha ott járunk, a kacsamáj brülét és a paprikás süldő pofát tilos kihagyni!

Ilyen helyek mellett Budapesten ma az egyik legnagyobb kihívás tartani a jó formát...

(Fotók: Beef Heaven/Horváth Dániel, Paletta Budapest/Kőrösi Tamás, Szindbád az utazó)

bisztró | étterem | Paletta | Zeller | budapest

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom