2022-ben euróra nyomtatják a Festetics-kastélyt

Fizetni viszont ne is próbálj vele.

A keszthelyi Festetics-kastélyt ábrázolja majd az új nulla eurós bankjegy, amelyet februártól lehet megvásárolni. Fókás Andor Zalán rendezvényszervező elmondta, hogy a keszthelyi műemléképület Magyarország egyik leglátogatottabb kastélya.

A nyári szezonban rekordot döntöttek: augusztusban 71 ezer látogatót fogadtak.

Varga Diana, az Euro Souvenir program munkatársa hozzátette, hogy a projekt a turizmus támogatására jött létre. Magyarországon az első Euro Souvenir - mely a lillafüredi Hunguest Hotel Palotát ábrázolja - október elején jelent meg. Ősszel a Magyarország főbb nevezetességeit bemutató Visit Hungary bankjegyeket is kinyomtatták, amelyeken Győr, Pécs, Debrecen, Szeged, Budapest, Eger és Hollókő látképét jelenítik meg. A Visegrádi Csoport megalakulásának 30. évfordulója alkalmából négy ország - Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia - együttműködésével adtak ki nulla eurós bankjegyeket.

A következő esztendőben Benyovszky Móricot ábrázoló nulla eurós bankjegyet adnak ki, a híres utazó Magyarország, Szlovákia és Lengyelország történelmében is jelentős szerepe játszott.

A projekt célja az idegenforgalom támogatása, a kulturális és történelmi emlékek népszerűsítése Európa országaiban, valamint Európa kulturális örökségének megőrzése, ezért szeretnék, ha minél több magyar nevezetesség és turisztikai helyszín bekapcsolódna a programba.

A nulla eurós bankjegyek kibocsátásának koncepciója Franciaországból származik. Az emlékpénz 2015-ben, az Európai Központi Bank engedélyével, a Francia Nemzeti Bankkal együttműködésben jött létre.
Az Euro Souvenir ma már Európa 27 országában megtalálható.

A nulla eurós bankjegy a valódi euró előállításához használt, száz százalék pamutpapírból készül. Ugyanazokat a biztonsági elemeket - köztük a vízjel, a mikroírás, az illeszkedőjel, a hologramfólia, az UV-biztonsági elemek, a vakjel, a sorozatszám - tartalmazza, amelyeket a hagyományos euró.

Az Euro Souvenir a gyűjtők és a turisták számára is értékes ajándéktárgy, melynek ára az idő múlásával emelkedni fog: az egyes kiadások alacsonyabb sorozatszámú példányai akár száz százalékkal is növelhetik értéküket. Külföldön gyakori példa, hogy a gyűjtők egymás között egyes darabokat akár kétszáz euróért értékesítenek, míg az 1500 forintos (darabonkénti) eladási ár szigorúan őrzött.

(Fotók: Getty, forrás: MTI)

euró | pénz | magyar | festetics | kultúra

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom