2040-ben akár a holdra is felköltözhetünk

A NASA az ICON nevű építőipari vállalattal együttműködve egy egészen különleges projektbe vág bele. A céljuk az, hogy a következő két évtizedben emberi lakhatásra alkalmas otthonokat építsenek a holdon. 

A legmodernebb technológia, az innováció és a tudósok elszántsága fénysebességgel száguld egy futurisztikus világ irányába.

Fél évszázaddal az Apollo 17 küldetése után a NASA és az ICON egyfajta holdreneszánszt robbanthat ki. Képzeljünk el házakat, amelyek a hold felszínéről emelkednek ki, de nem a földről származó, előre gyártott darabokból rakják össze ezeket, hanem a hold egyenetlen terepét meghatározó kőzetekből és ásványokból készülnek.

Hogyan lehetséges mindez? 3D nyomtatókkal.

A New York Times értesülései szerint az űrügynökség 3D-s nyomtatót akar a holdra küldeni, ami a felszínen talált port és az alatta lévő kőzeteket használná fel. Ha minden a tervek szerint halad, az első ingatlanok már 2040-re elkészülhetnek, ráadásul

ezekben nemcsak az űrhajósok, hanem a hétköznapi emberek is élhetnek majd.

Egyes szakértők megkérdőjelezik ezt az ambiciózus ütemtervet, de a NASA törekvései igen erősek és határokon átnyúló együttműködéseken alapulnak. A tudásmegosztásra pedig hatalmas szükség van a földön kívüli élethez szükséges innovatív megoldások kidolgozásához és megvalósításához.

A NASA egyik központjában tökéletesíthetik a "holdbetont", ami bizonyos értesülések szerint még az extrém forróságnak is ellenáll. Ez az áttörés pedig reményt ad arra, hogy a megvalósításhoz szükséges eszközök ellenállnak majd a rakétaleszállások során keletkező hőnek.

A holdbéli élet azonban túlmutat a puszta falakon.

A NASA már egyetemekkel és magáncégekkel is megkezdte a közös munkát a "holdbarát" bútorok és belső terek kialakítása érdekében. Az Ames Kutatóközpont a Stanford Egyetemmel együttműködve például ásványi anyagokat von ki a szintetikus "holdtalajból", hogy különböző színű csempéket hozzanak létre. A nem is olyan távoli jövőben ezek a földön túli konyhákat és fürdőszobákat díszíthetik.

Az építészeti csodák, amelyek a hold felszínén várhatnak ránk, nemcsak újradefiniálhatják a térről alkotott képünket, hanem merőben átformálhatják gondolatainkat arról, mi az, amit otthonunknak nevezünk.

(Forrás: Architectural Digest, fotók: Getty)

nagy sztori | nasa | hold

FOLYTASD EZZEL

Exkluzív élmény vár a Bazilika lábánál – Megnyílt a The—Bar Giftshop Pop-up Store

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Különleges programok a Balatonnál decemberben! Kattints a részletekért!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom