Manapság szinte mindenki küzd időnként emésztési problémákkal, még ha nem is állandó jelleggel. Ebben nagy szerepe van a felgyorsult életvitelnek is, no meg persze annak, hogy sokan elbagatellizálják a tünetek jelentőségét.
Pedig a jó emésztés elengedhetetlen az egészséges és boldog élethez, ezért érdemes betartani az alábbi fontos alapelveket.
1. Minden falatot rágjunk meg alaposan!
A mai emberek egyik legnagyobb problémája, hogy állandóan rohannak, és még az étkezésre sem szakítanak kellő időt. Pedig az emésztés már a szájüregben megkezdődik, így az sem mellékes, hogy mennyire alaposan rágjuk meg az ételt, ha ugyanis kapkodunk, azzal csak többletmunkára kényszerítjük a gyomrunkat.
Persze segíthetnek az olyan étrend-kiegészítők, mint a Myrobalan emésztést támogató készítményei, de a nyugodt, nem kapkodva történő evést ezzel sem lehet kiváltani. Igenis szakítsunk időt arra, hogy a reggelit, az ebédet és a vacsorát is szép komótosan fogyasszuk el!
2. Ne terheljük túl a gyomrunkat!
Lehet, hogy jó ötletnek tűnhet pukkadásig enni magunkat, pláne amikor ízletes falatokkal kínálnak, de álljunk meg egy percre, és gondoljunk a gyomrunkra is! Ha rendszeresen túlterheljük, az növeli az emésztőrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ráadásul még rosszul is lehetünk az étkezést követően.
Tartsunk tehát mértéket, és törekedjünk arra, hogy az étrendünk egészséges hozzávalókból álljon! Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, a cukros, fehér lisztes ételeket, és mérsékeljük a húsfogyasztást! Az állati fehérjeforrások túlzott bevitele ugyanis nemcsak a gyomrot terheli meg, hanem vesekövet, csontritkulást, reumát is okozhat.
Ha gyakran tapasztalunk evés után puffadást, teltségérzetet, gyomorfájást vagy egyéb emésztési zavarokat, akkor a gyógyszerek helyett válasszuk inkább a gyógynövényes táplálékkiegészítőket, amik kíméletesen segítenek helyreállítani az emésztést! A kémiai szerek ugyanis károsíthatják a bélflórát, amivel egy sor további problémát idézhetünk elő.
A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy aki kiegyensúlyozott étrendet követ és mértékkel falatozik, annak a legritkább esetben lesznek csak emésztőrendszeri panaszai. Már csak emiatt is érdemes törekedni az egészséges étkezésre.
3. Támogassuk a bélflóra működését!
A megemésztett táplálék a gyomorból a vékony- majd a vastagbélbe jut, ahol meglehetősen komplex folyamatok zajlanak le. Rengeteg mikroorganizmus lakozik itt, amik a gyomor számára emészthetetlen ételmaradékokból táplálkoznak.
A jelenlétük hasznos, kiirtani tehát semmiképp sem szabad őket, de az sajnos előfordulhat, hogy a káros gombák elszaporodnak. Ilyenkor szükség lehet egy alapos béltisztításra, és a bélflóra működésének támogatására.
A tisztítókúra segít megszabadulni a káros “lakóktól”, de a hatása csakis akkor lesz tartós, ha a jövőben is odafigyelünk az étkezésre, és természetes módszerekkel támogatjuk az emésztőrendszerünk működését.
(Szponzorált tartalom)
A modern luxus nyomában a Range Roverrel
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!