Close
Így lehet 360 fokos, végtelen medencét tervezni egy londoni felhőkarcoló tetejére

Így lehet 360 fokos, végtelen medencét tervezni egy londoni felhőkarcoló tetejére

A tervek egészen zseniálisak. Alig várjuk, hogy elkészüljenek vele.

Nehéz nagyobb élményt elképzelni annál, mint amikor egy felhőkarcoló tetejéről csodálhatod meg egy város teljes látképét. Talán csak azzal lehetne fokozni, ha mindezt egy medencében lazulva tehetnénk meg. A legújabb elképzelések szerint hamarosan módunk lesz rá Londonban.

A Compass Pools leleplezte a terveit, amelyre az egész világ felkapta a fejét. Nem is csoda, mégiscsak a világ első 360 fokos, végtelen tetőmedencéjéről van szó, amelynek feszített víztükre gyakorlatilag egybeolvad majd a horizonttal.

A lenyűgöző, 600 ezer literes medence egy 220 méter magas, 55 emeletes felhőkarcoló tetején lesz.

A falai nem is üvegből, hanem akrilból készülnek, és minden irányból tökéletesen átlátszóak lesznek. Még alulról is, így nemcsak az úszóknak, hanem az alulról leskelődőknek is fantasztikus látványt nyújthat. Annak érdekében, hogy az egész még látványosabb legyen, különböző fényekkel világítják majd meg.

Mivel a tervezők azt akarták, hogy a panorámát semmi ne zavarja meg (még egy létra se), komoly fejtörést okozott, hogyan lehet majd bejutni a vízbe. A tervezőcsapat végül egy rendhagyó megoldást eszelt ki; a tengeralattjárók ajtajának technológiáját alapul véve egy fel-le mozgó spirális lépcsőt alakítanak ki.

A mérnököknek azt is meg kellett oldaniuk, hogy a víz ne kezdjen el kifolyni a medencéből, végig a felhőkarcoló oldalán. Ennek érdekében egy szélmérőt is üzembe helyeznek, ami folyamatosan méri majd a széllökések erejét, és elegendő adatot szolgáltat egy számítógépes programnak ahhoz, hogy ennek a kockázatát minimalizálni tudják. Ez a program fogja egyébként a víz hőmérsékletét is szabályozni.

Dicséretes megoldás, hogy a klímaberendezések által termelt hőt kívánják használni a medence vizének fűtésére.

Az Infinity London projekt pontos helyszínét még nem jelölték ki, ám a tervek szerint egy ötcsillagos hotel tetején kaphat majd helyet a különleges medence. A kivitelezés 2020-ban kezdődhet.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Compass Pools)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom