Close
Így lehet 360 fokos, végtelen medencét tervezni egy londoni felhőkarcoló tetejére

Így lehet 360 fokos, végtelen medencét tervezni egy londoni felhőkarcoló tetejére

A tervek egészen zseniálisak. Alig várjuk, hogy elkészüljenek vele.

Nehéz nagyobb élményt elképzelni annál, mint amikor egy felhőkarcoló tetejéről csodálhatod meg egy város teljes látképét. Talán csak azzal lehetne fokozni, ha mindezt egy medencében lazulva tehetnénk meg. A legújabb elképzelések szerint hamarosan módunk lesz rá Londonban.

A Compass Pools leleplezte a terveit, amelyre az egész világ felkapta a fejét. Nem is csoda, mégiscsak a világ első 360 fokos, végtelen tetőmedencéjéről van szó, amelynek feszített víztükre gyakorlatilag egybeolvad majd a horizonttal.

A lenyűgöző, 600 ezer literes medence egy 220 méter magas, 55 emeletes felhőkarcoló tetején lesz.

A falai nem is üvegből, hanem akrilból készülnek, és minden irányból tökéletesen átlátszóak lesznek. Még alulról is, így nemcsak az úszóknak, hanem az alulról leskelődőknek is fantasztikus látványt nyújthat. Annak érdekében, hogy az egész még látványosabb legyen, különböző fényekkel világítják majd meg.

Mivel a tervezők azt akarták, hogy a panorámát semmi ne zavarja meg (még egy létra se), komoly fejtörést okozott, hogyan lehet majd bejutni a vízbe. A tervezőcsapat végül egy rendhagyó megoldást eszelt ki; a tengeralattjárók ajtajának technológiáját alapul véve egy fel-le mozgó spirális lépcsőt alakítanak ki.

A mérnököknek azt is meg kellett oldaniuk, hogy a víz ne kezdjen el kifolyni a medencéből, végig a felhőkarcoló oldalán. Ennek érdekében egy szélmérőt is üzembe helyeznek, ami folyamatosan méri majd a széllökések erejét, és elegendő adatot szolgáltat egy számítógépes programnak ahhoz, hogy ennek a kockázatát minimalizálni tudják. Ez a program fogja egyébként a víz hőmérsékletét is szabályozni.

Dicséretes megoldás, hogy a klímaberendezések által termelt hőt kívánják használni a medence vizének fűtésére.

Az Infinity London projekt pontos helyszínét még nem jelölték ki, ám a tervek szerint egy ötcsillagos hotel tetején kaphat majd helyet a különleges medence. A kivitelezés 2020-ban kezdődhet.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Compass Pools)

london | compass pools | medence | tetőmedence | végtelen

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram