Close
Folyóparti agyagból nyomtatták 3D-vel ezt a varázslatos otthont

Folyóparti agyagból nyomtatták 3D-vel ezt a varázslatos otthont

Kívülről és technológiájában is egészen formabontó, de akkor igazán elképesztő, ha belépünk!

Tecla névre keresztelték ezt az elképesztően egyedi házat, melyet a Mario Cucinella építészstúdió tervezett és a WASP nevű, 3D-nyomtatás-specialista céggel közösen alkották meg. A házat az olaszországi Massa Lombardában nyomtatták ki, anyagában pedig egy közeli folyóágyból hozott agyaggal dolgoztak.

Az eredmény bámulatos: két, dóm alakú ház, egészen földöntúli és mesés formákkal.

A házban 350 réteg agyagot halmoztak egymásra. Az agyag nem csak látványos alkotóeleme a háznak, hanem strukturális stabilitást biztosít és a hőt is bent tartja. A két, kör alakú lakótér egyenként ötven négyzetméteres és 4,2 méter belmagasságú, a dómokat pedig egyszerre nyomatták két összehangolt karral.

A nyomtatás kevesebb mint kétszáz óra alatt készült el, és az általános építkezési szemét mennyisége gyakorlatilag nulla volt a 3D-s technológia miatt.

A házat az építészstúdió egy olyan prototípusként szeretné bemutatni, ami a modern technológiát az újrahasznosítható, alacsony széndioxid-ksbocsájtású, éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodó otthonteremtésben csodás alternatíva.

(Fotók: Italdron, forrás: Dezeen)

nagy sztori | ház | 3d nyomtatott | építészet

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Hat csodás hely Magyarországon, ahol újjászülethetsz

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram