Kávézónak sosem állt még ilyen jól a félbehagyottság

A tervezők a tökéletlenség szépségét keresték, és úgy tűnik, sikerült is megtalálniuk.

A koptatott beton, a téglák és a kopott vakolat szándékosan befejezetlen megjelenést kölcsönöz a manhattani East Village-ben található kávézónak, amelyet a brooklyni Commoncraft stúdió tervezett.

A St Marks Place-en található, mindössze harminckét és fél négyzetméteres tér a New Jersey-i székhelyű Kuppi Coffee Company üzlete, és pont elég hely van benne vendégtérnek, továbbá a kávézópultnak, valamint hátul egy előkészítő résznek és egy személyzeti mosdónak.

A Commoncraft a wabi-sabihoz, vagyis a tökéletlen szépség japán művészetéhez fordult inspirációért. Mint a Zach Cohen és Tony-Saba Shiber által alapított stúdió elmondta, ennek jegyében alkalmazták a durva és nyers anyagok széles skáláját.

A texturált betonvakolat két, egymásra merőleges falról fut fel a mennyezetre, így a betonpadlóval együtt körbeöleli a helyiséget. A falak találkozásánál egy kékes színnel vakolt rész ugrik ki, az alján felfedve az alsó, meszelt rétegét.

Az oszlop tetejét egy halvány Kuppi logó díszíti, a sarkában pedig rozsdamentes acél polcon állnak a kávézó termékei.

A vendégteret, vagyis a pultot és egy kis padot a terrakotta téglák határozzák meg, amelyeket a hosszabb, keskenyebb oldalukkal fektettek egymásra, hogy felfedjék lyukacsos szerkezetüket, és az azokban található habarcsmaradványokat.

Egy ilyen kompakt kis térben a tervezőknek gondoskodniuk kellett arról, hogy a koncepciójuk áthassa a kávézó minden elemét. "A tér anyagi őszinteségét számos apró részlet erősíti tovább" - mondja a Commoncraft. Például a pult mögött lebegő rozsdamentesacél-polcok, a pékárukat védő üveg és a pad, valamint a pult felett különböző magasságban lógó, gömbölyű, betonlámpák. A csupaüveg homlokzaton keresztül a kávézó jól látható a nagy forgalmú utcáról is.

Szintén hangsúlyos elem a beton ebben a szikla tetején egyensúlyozó kávézóban, ennek a lélegzetelállító bárnak pedig hullámzó virágformák kölcsönöznek dinamizmust.

(Forrás: Dezeen, képek: Andrew Fu)

Kuppi Coffee Company | new york | dizájn | manhattan | építészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom