Close
Négy remek könyv a nyár végi kikapcsolódáshoz

Négy remek könyv a nyár végi kikapcsolódáshoz

Mindig is úgy képzeltem, hogy a mennyország olyan lesz, mint egy könyvtár, mondta Jorge Luis Borges, és mi is így képzeljük. E havi könyveink izgalmas kérdésekre keresnek választ: miért növekszik robbanásszerűen a kreativitás egyes helyeken? Miért élünk lájkok, tweetek és Instagram-posztok bűvöletében? Mik a világ legpazarabb vintázs autómodelljei? Zseni a gyerekem, mit tegyek? Könyvek augusztusra.

A zsenialitás földrajza

Eric Weiner a világ legkreatívabb helyeit kutatja fel az ókori Athéntól kezdve egészen napjaink Szilícium-völgyéig. A filozófus szerző Föld körüli utazása során arra keresi a választ, miként indult virágzásnak a kreatív zsenialitás az adott helyen és korban, és vajon hogyan kamatoztathatnánk a tanulságokat a jelenben. A zsenialitás földrajza provokatív, szórakoztató és nagyon jó humorral megírt könyv, olyan szellemi kalandozás, amely megváltoztatja az alkotó zsenialitásra vonatkozó felfogásunkat, és elősegítheti a kreativitás kultúrájának kialakítását.

A kreatív zsenialitás ugyanis nem magán-, hanem közügy; sőt, nem egyszerűen genetikai kérdés, és még csak nem is a kemény munkához van köze, sokkal inkább egy olyan kultúra gyümölcseként kell értelmeznünk, amely ösztönzi az eredeti gondolkodást. Eredeti, szellemes, friss nézőpontból megírt, zsánereken kívüli olvasmány, egy szabad szellemű író magával ragadó és szórakoztató eszmefuttatása. Nagyon ajánljuk.

Ellenállhatatlan

Már a Roadsteren is elemezte szerzőnk, hogy miért is örül, hogy nem tudja megjegyezni a Facebook jelszavát, és mennyire üres érzés is a soha véget nem érő görgetés. Adam Alter a New York-i Egyetem pszichológia- és marketingprofesszora fontos kérdéseket tesz fel. Percenként nézegetjük az e-mailjeinket? A lájkok, tweetek és Instagram-posztok bűvöletében élünk? A telefonunkkal kelünk és fekszünk? Órákat, akár napokat töltünk egy számítógépes játék előtt? Ha a fenti kérdések közül akár csak egyre is igen a válasz, jó eséllyel mi is „viselkedési függők” vagyunk – vagy jó úton haladunk abba az irányba.

A kényelmesnek és hasznosnak tűnő technológiai megoldások rendkívüli varázsa nem véletlen: mérnökök és kutatók hadai dolgoznak azon, hogy az emberi természet sajátosságait kihasználva a lehető legaddiktívabb felhasználói élményt tervezzék meg, legyen szó számítógépes vagy telefonos játékról, közösségi oldalról vagy okoseszközről. Ez a hiánypótló könyv a viselkedési szenvedélybetegségek, a modern digitális világ sötét oldalának szakértő elemzése, valamint annak vizsgálata, hogyan szabhatunk gátat a folyamatnak, és vehetjük kézbe ismét az irányítást – saját magunk és gyermekeink jólléte érdekében.

Klasszikus autók könyve

A fenti könyvek közül bármelyiket magunkkal vihetjük a strandra, és tulajdonképpen ezt is, csak nem lenne túl kényelmes. A vintázs autócsodák iránti vonzalmunk nem titok, szóval élvezettel lapozgattuk végig Giles Chapman albumát. A Klasszikus autók könyve átfogó képet ad az 1940-es évektől az 1980-as évek végéig gyártott több mint 250 ikonikus autótípusról. Megismerhetjük a legszebb és leginnovatívabb autócsodákat és tervezőiket, és felfedezhetjük a gyártók történeteit. Szóval kicsit olyan, mint a Roadster autórovata, csak 3D-ben, lapozható formában.

Csúcsteljesítmény

Anders Ericsson és Robert Pool könyve egy olyan gumicsontot dob be, amin nagyon sokan szeretünk gondolkodni. Kiből lehet zseni? Mi kell hozzá? Velünk született képesség vagy tanulható? Nevelhetek a gyerekből géniuszt? Tényleg 10 ezer órát kell gyakorolnunk ahhoz, hogy szakértővé váljunk valamiben? Anders Ericsson egész pályafutása során sakkbajnokokat, hegedűvirtuózokat, élsportolókat és memóriaművészeket tanulmányozott. A Csúcsteljesítményben három évtized mítoszromboló kutatásait egyesíti hatékony tanulási stratégiává, amely alapvetően különbözik mindattól, amit hagyományosan gondolunk az új képességek megszerzéséről.

Akár a munkahelyünkön szeretnénk kitűnni, akár sportolói vagy zenészi teljesítményünkön javítanánk, akár gyermekünk tanulmányi előmenetelében kívánunk segítséget nyújtani, Ericsson forradalmian új módszerei megmutatják, hogyan fejlődhetünk szinte bármilyen, számunkra fontos készség terén. A Csúcsteljesítmény egy nagyon izgalmas kérdésben vág rendet, megvilágosító olvasmány, amit végigolvasva tudni fogjuk, mit kezdjünk a gyerekkel, ha egy kis matekzseninek tűnik.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Pálfi Balázs)

a zsenialitás földrajza | hvg könyvek | csúcsteljesítmény | könyv | klasszikus autók

FOLYTASD EZZEL

Funkos projektjével érkezik a Müpába a világ egyik legjobb jazzénekese

Így indították el a Disney+-t Közép-Európában

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom