Close
Jó volt, de még jobb lett – 42 Restaurant

Jó volt, de még jobb lett – 42 Restaurant

Huszonnégy óra Esztergomban még sosem volt ennyire vonzó. Elmeséljük, miért éri meg egy nagy, kulináris kirándulást tenni a 42-univerzumban.

Jó volt, még jobb lett

Ha egy étterem Michelin-csillagot kap, nyugodtan állíthatjuk, hogy kivételes minőséget képvisel, és a működtetői nyugodt szívvel állíthatják: a küldetés sikerült. Hátradőlhetnének, és joggal gondolhatnák azt, hogy csak tartaniuk kell a színvonalat a jövőben. A 42-ben azonban nem tettek ilyet, sőt, mintha a csillag megszerzése csak a kezdet lett volna, hogy rálépjenek a gázpedálra.

A vacsoramenüjük tele van ötletekkel, a szerviz folyékonyabb lett, a borlap szofisztikáltabb, az élmény összeségében könnyed, szórakoztató és izgalmas. A kacsamáj burger almával és a lecsó zseniális, mindkettő megérdemelne egy saját dokumentumfilmet a Netflixen, de a langyos nyári káposzta is emlékezetes, a tengeri sügér frissítő és intenzív, a füst és jég pedig nem véletlenül szerepel még mindig az étlapon.

360 fokos látásmód

Nyilván sok feladat vár még a 42-re. Az egyik az, ami egy újkeletű probléma: monetizálni a Michelin-csillagot. A fővárosi éttermek számára sokkal könnyebb a külföldi vendégek megszerzése, hiszen helyben vannak. A tatai Platának és a 42-nek viszont külön erőfeszítéseket kell tenni, hogy a tehetős turistákat maghoz vonzza. Precedens nélküli történet, nincsenek bevált stratégiák, igazi úttörésre van szükség. Ennek nyilván semmi köze a konyhához, de jól mutatják, hogy 360 fokos látásmódra van szükség, ha egy egységet sikeressé akarnak tenni, a csillag fontos, de nem minden.

Az első lépés, amit a 42-ben hamar felismertek, az, hogy kell egy szálláshely, ahol a vendég megszállhat. Ez lett a 42 külön butikhotele, egy csodás gyöngyszem, egy épületben az étteremmel. Ez a hat lakosztályos, három dizájnapartmanos miniintézmény tökéletes bázis egy remek naphoz a városban.

Ami a 42-élményt még teljesebbé teszi, az a nyár elején megnyitott Piac42, a Michelin-csillagos étterem jóárúsított kistestvére, ahol reggelizhetünk, ebédelhetünk, és kedvezményesebb áron kaphatunk egy nagykanállal a 42-ből.

Ébredés kilenc fogással

Amivel a 42 kitűnik, az a reggeli menüjük, ami kétségtelenül a leghedonistább reggeli az országban.
– A 42-nek mindig is része volt a változás és a fejlődés, folyamatosan dolgozunk azon, hogy jobbá tegyünk a folyamatainkat – mondja Barna Ádám, séf. – Sokat gondolkoztuk a reggelin, hogy mivel tud egyedi lenni. Végül egy kilencfogásás, sok apró részletbál álló menüsor mellett döntöttünk. Van egy kihabosított házitejföl vaníliával. Szerintem ez jobb, mint a tejszín. Ezt adjuk szikkasztott meggyel, ezzel indítunk. Van egy mentás petrezselymes zöldalmalé. Csabai vagyok, a vajaskenyér kolbásszal ne maradhat le, ehhez paradicsomsalátát és csirkemájból készült májkrémet kínálunk. Van japán omlett hátszínnel, majd jön a signature tétel, a bundáskenyér superior kaviárral. Ez egy picit geg is, de a tejföl és a kaviár azért barátok. Van Tekeresvölgyi sajt barackkal és dióval, és egy szilvalekváros bukta.

 

Nem véletlen, hogy a kaviáros bundáskenyér ment nagyot a hazai médiában: szimbolikus fogás, ami egymagában jelképez egy teljes kulináris filozófiát: játékos, profi, kreatív.

Egy remek nap Esztergomban

Összességében egy tökéletes, kulináris kalandtúrát tudunk eltölteni a 42-univerzumban. Este Michelin-csillagos vacsora az étteremben. Éjszaka a butikhotelükben. Ébredés után kilenc fogásos reggeli, majd egy séta Esztergom belvárosában, aztán ebéd a Piac42-ben.

Tavaly nem sokkal a csillag megszerzése után jártunk az esztergomi étteremben, és nyilvánvalóan nem véletlenül kapták meg a rangos elismerést, a friss látogatás után visszatekintve mégis az az ember érzése, hogy az csak egy főpróba volt. A jelenlegi 42 ugyanis polírozottabb, magabiztosabb, mint a tavaly decemberi volt, szóval aki eddig nem nézte meg őket, annak nagyon ajánljuk. Nagy kérdés, hogy az étterem, ami ennyit fejlődött tíz hónap alatt, hol lesz újabb tíz hónap múlva?

barna ádám | 42 restaurant | étterem | piac42 | michelin-csillag

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram