A C- és a D-vitamin két olyan tápanyag, amelyek elengedhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez. Mindkét vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a csontok és az izmok erősítéséhez, valamint az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez.
Éppen ezért az őszi-téli időszakban az átlagosnál is fontosabb gondoskodni a bevitelükről. De melyek azok az ételek, amelyekkel biztosíthatjuk a napi szükségletünket ezekből a vitaminokból? Íme, öt tipp, amivel nemcsak finomakat ehetsz, de jót is teszel magadnak!
Chili
A csípős chili paprika egy csodás fűszer, ami számos pozitív hatást tudhat magáénak. De azt tudtad, hogy remek c-vitamin forrás is egyben? Ha nem bírod a csípőset, akkor válaszd a sima TV paprikát, ami szintén gazdag c-vitaminban.
Tipp: A lecsó szezon végeztével próbáld ki a chilis babot és az ázsiai konyhát!
Fodros kel
A fodros kel egy igazi szuperzöldség, ami nemcsak c-vitamint, de k- és e-vitamint is tartalmaz. 100 gramm fodros kelben 120 mg c-vitamin található, ami majdnem annyi, mint egy narancsban.
Tipp: Ha unod a fodros kel alapú salátákat, készíts belőle turmixot vagy használd fel egy melengető, őszi zöldséges tésztához!
Kalifornia paprika
A kalifornia paprika élénk színeivel remekül díszíti az asztalt és jól feldobja bármelyik fogást. Az már csak hab a tortán, hogy tele van c-vitaminnal is! Egyes változataiban például 100 grammonként 183 mg c-vitamin van, ami több mint kétszer annyi, mint egy citromban.
Tipp: Próbáld ki salátákban vagy mártogatósként, húsokkal vagy halakkal együtt megsütve!
Gomba
A gomba az egyik legjobb természetes d-vitamin forrásunk, amit egész évben elérhetünk. A gombák közül különösen a shiitake gomba tartalmaz sok d-vitamint, amit bátran használhatsz levesekhez, rizottóhoz vagy tésztákhoz.
Tipp: Ismerj meg minél többféle gombát és használd őket felváltva vagy akár egyszerre!
Omega-3 zsírsavakban gazdag halak
Bizonyos omega-3 zsírsavakban gazdag halfajták, mint a lazac, a tonhal vagy a makréla, bőven tartalmaznak d-vitamint is. 100 gramm lazacban például 600 NE d-vitamin található, ami remek forrás.
Tipp: Próbáld ki a halakat grillezve, sütve, salátákban vagy szendvicsekben fogyasztva!
Miért érdemes mellé táplálékkiegészítő vitaminokat is szedni?
Bár ezekkel az ételekkel növelheted a c- és d-vitamin bevitelét, mégsem biztos, hogy elegendő mennyiséget juttatsz be a szervezetedbe. Ezért érdemes mellé táplálékkiegészítő vitaminokat is szedni, amelyekkel biztosíthatod, hogy megkapd a megfelelő mennyiségű és minőségű c- és d-vitamint.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy elhanyagolhatod az egészséges táplálkozást, hiszen a vitaminok mellett más fontos tápanyagokra is szükséged van. A legjobb, ha odafigyelsz a kiegyensúlyozott táplálkozásra, és rendszeresen ellenőrizteted a vitamin- és ásványianyag-szintedet.
(Szponzorált tartalom)
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!