A C- és a D-vitamin két olyan tápanyag, amelyek elengedhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez. Mindkét vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a csontok és az izmok erősítéséhez, valamint az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez.
Éppen ezért az őszi-téli időszakban az átlagosnál is fontosabb gondoskodni a bevitelükről. De melyek azok az ételek, amelyekkel biztosíthatjuk a napi szükségletünket ezekből a vitaminokból? Íme, öt tipp, amivel nemcsak finomakat ehetsz, de jót is teszel magadnak!
Chili
A csípős chili paprika egy csodás fűszer, ami számos pozitív hatást tudhat magáénak. De azt tudtad, hogy remek c-vitamin forrás is egyben? Ha nem bírod a csípőset, akkor válaszd a sima TV paprikát, ami szintén gazdag c-vitaminban.
Tipp: A lecsó szezon végeztével próbáld ki a chilis babot és az ázsiai konyhát!
Fodros kel
A fodros kel egy igazi szuperzöldség, ami nemcsak c-vitamint, de k- és e-vitamint is tartalmaz. 100 gramm fodros kelben 120 mg c-vitamin található, ami majdnem annyi, mint egy narancsban.
Tipp: Ha unod a fodros kel alapú salátákat, készíts belőle turmixot vagy használd fel egy melengető, őszi zöldséges tésztához!
Kalifornia paprika
A kalifornia paprika élénk színeivel remekül díszíti az asztalt és jól feldobja bármelyik fogást. Az már csak hab a tortán, hogy tele van c-vitaminnal is! Egyes változataiban például 100 grammonként 183 mg c-vitamin van, ami több mint kétszer annyi, mint egy citromban.
Tipp: Próbáld ki salátákban vagy mártogatósként, húsokkal vagy halakkal együtt megsütve!
Gomba
A gomba az egyik legjobb természetes d-vitamin forrásunk, amit egész évben elérhetünk. A gombák közül különösen a shiitake gomba tartalmaz sok d-vitamint, amit bátran használhatsz levesekhez, rizottóhoz vagy tésztákhoz.
Tipp: Ismerj meg minél többféle gombát és használd őket felváltva vagy akár egyszerre!
Omega-3 zsírsavakban gazdag halak
Bizonyos omega-3 zsírsavakban gazdag halfajták, mint a lazac, a tonhal vagy a makréla, bőven tartalmaznak d-vitamint is. 100 gramm lazacban például 600 NE d-vitamin található, ami remek forrás.
Tipp: Próbáld ki a halakat grillezve, sütve, salátákban vagy szendvicsekben fogyasztva!
Miért érdemes mellé táplálékkiegészítő vitaminokat is szedni?
Bár ezekkel az ételekkel növelheted a c- és d-vitamin bevitelét, mégsem biztos, hogy elegendő mennyiséget juttatsz be a szervezetedbe. Ezért érdemes mellé táplálékkiegészítő vitaminokat is szedni, amelyekkel biztosíthatod, hogy megkapd a megfelelő mennyiségű és minőségű c- és d-vitamint.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy elhanyagolhatod az egészséges táplálkozást, hiszen a vitaminok mellett más fontos tápanyagokra is szükséged van. A legjobb, ha odafigyelsz a kiegyensúlyozott táplálkozásra, és rendszeresen ellenőrizteted a vitamin- és ásványianyag-szintedet.
(Szponzorált tartalom)
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!