Close
Elérhető úti célok, ha a karácsonyt rendhagyó módon ünnepelnénk

Elérhető úti célok, ha a karácsonyt rendhagyó módon ünnepelnénk

Egyre többen tekintenek el a karácsonyi kötelező ajándékozástól, és saját készítésű meglepetésekkel, vagy például élménnyel ajándékozzák meg szeretteiket. Ilyen élmény lehet akár az is, hogy a stresszes, folyton félresikerülős, főzős, picit sem pihenős és csillagtúrázós karácsony helyett a közös utazást választják a családok. Ehhez adunk most ötleteket, merre érdemes menni hangulatért, netán havas tájakért. 

Courmayeur, Olaszország

Svájccal és Franciaországgal is határos olasz község, amely éppen a csodálatos Mont Blanc, Európa legmagasabb hegyének lábainál terül el. Ne lepődjünk meg, ha Monte Biancónak fogják hívni a hegyóriást, mivel olaszul így szólítják. A csúcs pontos földrajzi elhelyezkedése tipikusan vitatott ügy: a franciák és az olaszok is szeretnék maguknak tudni a magaslatot.

A milánói és a torinói reptérhez sincs messze, ha így érkeznénk, autóval körülbelük ezerkétszáz kilométerre kell számítani. Courmayeur utcái meglehetősen csinosak: sokan a felső tízezerből is ott töltik az ünnepeket, és a téli sportokat is meglehetősen stílusosan űzik, így sok a butik, divatüzlet. Ugyanígy meglepően gazdag éttermekben, alpesi kiskocsmákban és klubokban is. A helyi sajtokat vétek kihagyni! Összefüggő sípályái körülbelül száz kilométert adnak ki, fekvéséből adódóan a cross-country sízés is adott.

A legelegánsabb szálláshely minden bizonnyal az Auberge de la Maison, ahol apró, de minden luxussal ellátott fa kunyhókban is megszállhatunk.

Dubrovnik, Horvátország

Dubrovnik varázslatos városa nem csak ötven fokban kápráztat el, sőt! Van valami egészen különleges báj abban, hogy sállal a nyakunkban sétálhatunk a szűk sikátorokban, templomok, bástyák között. Ünnepek alatt és úgy általában a téli szezonban szerencsére a Trónok harca-rajongói sem nehezítik a közlekedést, furcsa kijelentés, de lehet, hogy sokkal több élményt tartogat ilyenkor a város, mint a zsúfolt főszezonban.

Nem fukarkodnak a karácsonyi díszítésekkel, nagyon jól állnak az óvárosnak az aranyló füzérek. A hagyományos vásárokban sem kell a lehúzásra számítani, nyugodt és békés a dubrovniki advent. Érdemes falatozni a prikle-ből, ami gyakorlatilag a helyi kis ünnepi fánk, töltve, vagy porcukorral hintve. Még a 13. századból maradt itt a karácsony esti énekek hagyománya, így szenteste fiatal zenészek járják az utcákat: kopognak, majd dalokat énekelnek, akár egy Dickens-regényben.

Grundlsee, Ausztria

Persze, persze, azt hinnénk, az álomkarácsony csak Hallstattban érhet minket, hiszen nincs képeslaposabb, vagy Instagram-kompatibilisebb stájer városka nála, de megnyugodhatunk, Ausztria olyan gyönyörű helyeket tartogat minden egyes kilométeren, hogy nem győzünk majd megállni. Ilyen Grundlsee is: a festői tó és a körülütte magasodó hegyek. Valamikor a bécsi arisztokrácia kedvelt pihenőhelye volt, de például Sigmund Freud is szívesen járt oda kikapcsolódni.

Ha az idő engedi és biztonságosan befagyott a tó, korcsolyázni is nagy élmény. Célszerű körbekirándulni a tavat, ami Stájerország legnagyobb természetes vize. Kedves, helyi hagyományokra alapozó éttermeiben érdemes pisztrángot enni, de a császármorzsa sem okozhat csalódást.

Békás, Erdély

Természeti kincsekben igen gazdag az erdélyi Hargita megye. A Csíki-havasok, Gyergyói-havasok, Kelemen-havasok és maga a Hargita olyan fantasztikus kirándulóhelyek, hogy hosszabb idő sem lenne elég a teljeskörű felfedezésükre. Bár gombászni az ünnepek alatt már nem lehet, egy strapabíró túrabakancs és némi állóképesség kell csak a gyönyörködéshez. Kihagyhatatlan a Gyilkos-tó, amely decemberben egészen biztosan befagy, és ha nem is takarítják le teljesen a hótakarót, csúszkálni azért lehet rajta.

A Békás-szoros sebes vízei ilyenkor csendesebbek és jegesek, de egy túrát mindenképp megér a festői táj. Nincs messze Parajd sem, ahol a sóbányák sócsarnokaiba is érdemes leereszkedni.

Szállás után érdemes az Airbnb-n nézelődni, nagyon kedves, szerényebb erdei lakokat foglalhatunk, nagyon-nagyon jó áron. A medveveszély pedig valós, tehát mindenképp kérdezzünk utána, nehogy este belefussunk egy váratlan látogatóba a teraszon!

Delft, Hollandia

Dél-Hollandia egyik leghangulatosabb városa Delft, Vermeer szülővárosa, aki Rembrandt mellett a holland aranykor másik kiemelkedő festője volt (leghíresebb festménye a Leány, gyöngy fülbevalóval). Híres kék-fehér kerámiájáról, amit fajansznak hívnak, és lenyegében a drága, kínai porcelán helyett kezdtek el gyártani. Az egész város olyan, mintha egy mesekönyvben olvasnánk róla, építészete, csatornái és templomai is elbűvölőek. A reneszánsz városháza karácsonyi kivilágításban valóságos várkastélynak tűnik.

Valódi slow városka, ahol megszámlálhatatlanul sok a kávéző, sütiző, amit a helyiek és a turisták is kiélveznek, nem szabad kihagyni a stroopwaffeltami két édes sziruppal töltött ropogós, édes ostyát jelent. Delftben bőven találunk isteni waffeleket, és az újhullámos kávélelőhelyek is garantáltak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Pixabay, Auberge de la Maison)

karácsonyi meglepetés | ünnepek | karácsonyi ajándék | utazás | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Egy távoli hely, amely a nap, a tenger és a karibi életérzés rajongóinak kedvence lehet

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram