Close
Ebben az öt szállodában imádtak inspirálódni korunk nagy írói

Ebben az öt szállodában imádtak inspirálódni korunk nagy írói

Egy-egy irodalmi hatalmasság dicsérő szavai vagy a hotelhez kötődő élményei talán még egy kilenc körüli átlaggal bíró TripAdvisor– vagy Booking-értékelésnél is többet jelenthet egy szállodának. Mutatunk öt fantasztikus szállodát, melyek mindegyike inspirációforrást jelentett korunk meghatározó művészeinek.

The Plaza, New York

Kay Thompson regényének (Én, Eloise) elkényeztetett és pimasz főszereplője New York egyik legelegánsabb szállodájának kedves kis rózsaszín szobájában élt. Egy lakosztály máig az ő nevét viseli.

Egy másik pedig a 20. század egyik legjelesebb modernista regény- és novellaírójáét, aki a huszas, harmincas éveket a dzsessz korszakának nevezte. Ő nem más, mint A nagy Gatsby írója, F. Scott Fitzgerald.

Brown’s Hotel, London

Rudyard Kipling elmondása szerint számos művének elkészítésekor fordult ihletért a patinás londoni hotelhez, ahol többek között legismertebb munkáját, A dzsungel könyvé-t is papírra vetette 1892-ben.

Ha ebben a szállodában foglalunk szobát, kivehetjük a Kipling lakosztályt, illetve az előcsarnokban elolvashatjuk az író 1919-ben publikált levelét.

L’Hôtel, Párizs

“Vagy a tapéta megy, vagy én.” Ezek voltak híressé vált utolsó szavai Oscar Wilde-nak, aki a L’Hôtelben halt meg 1900-ban.

A kultikus író nevét viseli a szálloda 16-os szobája, melynek falain az író és a hotelmenedzser közti levelezés olvasható – a téma Wilde meglehetősen magas szállodai számlája.

The Algonquin, New York

Annak idején fiatal írók, kritikusok, színészek és művészek döntöttek úgy, hogy összejönnek egy-egy világmegváltó közös ebédre az Algonquin éttermében.

Ez volt a híres Algonquin Kerekasztal, amely mellett helyet foglaltak olyan, később ismertté vált nevek, mint Dorothy Parker vagy Alexander Woollcott.

Harold Ross és Jane Grant pedig itt alapította 1925-ben a The New Yorker magazint.

The Langham, London

Európa első nagy szállodájában is visszajáró vendég volt a kreativitás. Oscar Wilde és Mark Twain köthető a Langhamhez, melyet imádott Sir Arthur Conan Doyle is, aki itt írta első Sherlock Holmes-novelláját (Botrány Csehországban).

Von Kramm gróf alakját pedig a szállodában megfordult előkelőségekről mintázta.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Algonquin Hotel)

művész | hotel | new york | london | kapcsolódás

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram