Ebben az öt szállodában imádtak inspirálódni korunk nagy írói

Egy-egy irodalmi hatalmasság dicsérő szavai vagy a hotelhez kötődő élményei talán még egy kilenc körüli átlaggal bíró TripAdvisor- vagy Booking-értékelésnél is többet jelenthet egy szállodának. Mutatunk öt fantasztikus szállodát, melyek mindegyike inspirációforrást jelentett korunk meghatározó művészeinek.

The Plaza, New York

Kay Thompson regényének (Én, Eloise) elkényeztetett és pimasz főszereplője New York egyik legelegánsabb szállodájának kedves kis rózsaszín szobájában élt. Egy lakosztály máig az ő nevét viseli.

Egy másik pedig a 20. század egyik legjelesebb modernista regény- és novellaírójáét, aki a huszas, harmincas éveket a dzsessz korszakának nevezte. Ő nem más, mint A nagy Gatsby írója, F. Scott Fitzgerald.

Brown’s Hotel, London

Rudyard Kipling elmondása szerint számos művének elkészítésekor fordult ihletért a patinás londoni hotelhez, ahol többek között legismertebb munkáját, A dzsungel könyvé-t is papírra vetette 1892-ben.

Ha ebben a szállodában foglalunk szobát, kivehetjük a Kipling lakosztályt, illetve az előcsarnokban elolvashatjuk az író 1919-ben publikált levelét.

L’Hôtel, Párizs

"Vagy a tapéta megy, vagy én." Ezek voltak híressé vált utolsó szavai Oscar Wilde-nak, aki a L’Hôtelben halt meg 1900-ban.

A kultikus író nevét viseli a szálloda 16-os szobája, melynek falain az író és a hotelmenedzser közti levelezés olvasható – a téma Wilde meglehetősen magas szállodai számlája.

The Algonquin, New York

Annak idején fiatal írók, kritikusok, színészek és művészek döntöttek úgy, hogy összejönnek egy-egy világmegváltó közös ebédre az Algonquin éttermében.

Ez volt a híres Algonquin Kerekasztal, amely mellett helyet foglaltak olyan, később ismertté vált nevek, mint Dorothy Parker vagy Alexander Woollcott.

Harold Ross és Jane Grant pedig itt alapította 1925-ben a The New Yorker magazint.

The Langham, London

Európa első nagy szállodájában is visszajáró vendég volt a kreativitás. Oscar Wilde és Mark Twain köthető a Langhamhez, melyet imádott Sir Arthur Conan Doyle is, aki itt írta első Sherlock Holmes-novelláját (Botrány Csehországban).

Von Kramm gróf alakját pedig a szállodában megfordult előkelőségekről mintázta.

Ez is érdekelhet:

Amikor a hotel az úti cél – Tíz pazar szálloda a bakancs­listánkról

Ha a Föld legszebb helyeit már bejártuk, jöhetnek a maradandó élményt nyújtó hotelek.

(Fotók: Getty Images, Algonquin Hotel)

the plaza | párizs | művész | kapcsolódás | szálloda

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom