Close
A Château de la Mothe-Chandeniers kapott néhány kistestvért maga mellé

A Château de la Mothe-Chandeniers kapott néhány kistestvért maga mellé

A Château de la Mothe-Chandeniers egy Les Trois-Moutiers-ben található francia kastély, a műemlékvédelmi státuszt élvező épület azzal került be a hírekbe még két éve, hogy 28 ezer tulajdonosa lett.

A 13. századi kastélyt erdetileg a Bauçay család – Loudun urainak – erődítménye volt. Egészen kalandos élettörténete van, ugyanis kétszer angol kézre került a középkorban, végül a francai arisztokrácia fontos találkozóhelye lett, a francia forradalomban pedig teljesen megsemmisítették. Majd egy gazdag üzletember, François Hennecart megvásárolta, kipofozta,

a kastély azonban az egy 1932-es tűz következtében az enyészet martalékává lett, majd teljesen elhagyatottá vált.

Végül 115 ország 28 ezer polgárának köszönhetően sikerült megmenteni: stabilizálták a kőfalakat, a tetőt is kipofozták, új illemhelyiségeket tettek az épületbe, valamint eltakarították a törmeléket, megnyírták a sövényt. Így a várárokkal körülvett, kőtornyos, tölgyfaajtós kastély már látogatók fogadására is alkalmassá vált.

Az utóbbi időben pedig egy újabb projekt révén próbálják kívánatosabbá tenni a francia kastélyt a turisták számára: három modult is elhelyeztek a középkori építésű kastéllyal szemben. A ferdetetős kis épületekből gyönyörű a kilátás a kastélyra:

ha a boltívesen bemetszett falakon kitekintünk a Château de la Mothe-Chandeniers-re, olyan érzésünk támad, mintha csak egy hógömbből tekintenénk ki a világra.

A projekt egy nagyobb pályázat része, amely arra próbálja ösztönözni az építészeket, hogy tervezzenek faházakat Franciaország vidéki kastélyainak birtokaira.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Uncrate)

Les Trois-Moutiers | hógömb | modul | Château de la Mothe-Chandeniers | Loudun

FOLYTASD EZZEL

Magyar irodára is lehet szavazni az egyik legfontosabb dizájnmagazin éves díjkiosztóján

Egy életen át elnéznénk a naplementét ebből a kétszáz éves pajtaházból

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram