A föld legősibb területe, Pilbara, ahol átnézhetünk az idő fodrozódásain

Ha a bolygó legrégebben kialakult földjére szeretnénk belépni, akkor egészen Ausztráliáig kell utaznunk.

A jórészt elhagyatott Pilbara nagyon gyéren lakott, gazdag és impozáns történelme, valamint pompás természeti adottságai miatt nagyon sokaknak ideális utazási célpont lehet. Azonban fel kell készülnünk a nagy találkozásra, és kicsit fel kell nőnünk, meg kell érjünk a feladatra, Pilbara ugyanis nem egy átlagos turistamágnes célpont.

Amikor a Pilbara kialakult, még a földi élet is többnyire csak egy isteni elképzelés lehetett. A terület kiváló ismerője, Martin Van Kranendonk geológiaprofesszor szerint

Pilbara vidéke nemcsak a kora, hanem a kiváló állapota miatt is különleges.

A Pilbara kőzete ugyanis annyira régi, hogy egyszerűen nem találhatók kövületek a szerkezetében, elvégre ezek a kőzetek az élet előtti időkben alakultak ki. Ám a felületükön sztromatolitokat találtak, amelyek a bolygó első fotoszintetizáló „élőlényeinek” tekinthetők. Mintha csak egy masszív, rozsdaszínű időkapszulába leshetnénk be.

A Pilbara kis túlzással megmutatja nekünk, hogyan nézhetett ki a világ úgy három és fél milliárd évvel ezelőtt,

a kezdetek kezdetén, jóval a kontinensek szétszakadása vagy az élet megjelenése előtt.

2019-ben a NASA kutatói hasonlóságokat találtak Pilbara és a Mars kőzettani összetétele között. Ha ránézünk a régióról készült képekre, a vörös dominanciája azonnal szembeötlik – ezt pedig a kőzetekben rejlő magas vastartalom okozza.

A vadvilág, a sűrű növényzet, a sziklák és vízesések között tiszta medencéket találunk, amelyek tengerkék színben pompáznak, emellett pedig a már említett, vörösbe borult kanyonok azok, amelyek a látogatókat rabul ejthetik.

Ezek a nagyon régi szurdokok segítenek nekünk abban, hogy átnézzünk az idő fodrozódásain.

Karijini páratlan úti cél lehet a csillagászoknak és a mennybolt szerelmeseinek egyaránt, mert a tiszta ég itt gyönyörűen megmutatja a Tejútrendszer legapróbb részleteit is.

A szurdokokban különleges mikrokörnyezet alakult ki, amely nem látható a felszínen, helyette a patakmederben, a páfrányok, a mohák és a fügefák mellett csodálható meg.

Hogy mennyire páratlan természeti adottságokkal rendelkezik a vidék, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a nyugat-ausztráliai vörös birodalom négy nemzeti parknak is otthont ad: a Karijini Nemzeti Parknak, a Karlamilyi Nemzeti Parknak, a Millstream Chichester Nemzeti Parknak és a Murujuga Nemzeti Parknak.

Az Karijini terület kiváló hely a pihenésre, ugyanis mindig menedéket nyújtott az embereknek, és állandó vízellátást biztosított az utazóknak. Nem is csoda, hogy az itt élő népek a területet már több ezer éve használják találkozási pontként.

Az őslakosok egyik szent helye a Mount Bruce, amely Nyugat-Ausztrália második legmagasabb hegye.

A Spanyolország méretű vidéken mindössze kisvárosnyi, nagyjából negyvenöt ezer ember él szétószórdva, így az hamar leszűrhető, hogy Pilbarán nincsenek tömegek, sem zsúfoltság, de épületeket is csak nagyritkán találunk, a modern világ egyszerűen alig férkőzött be ide. Pilbara a keresők álma: fotósok, művészek, geológusok és festők fogják ideérve azt érezni, mintha csak hazataláltak volna.

Haza egy történelem előtti világba, amikor még minden nyers és érintetlen volt.

Ez is érdekelhet:

A Húsvét-szigetre nehéz ráakadni, mint egy tahiti igazgyöngyre

A szigetre érkezők terepjárókkal, valamint könnyen és olcsón bérelhető hátaslovon járhatják be a csodálatos vidéket.

(Forrás: BBC Travel, Index, Getty Images)

nyugat-ausztrália | Pilbara | Karlamilyi Nemzeti Park | nagy sztori | Karijini Nemzeti Park

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom