Close
A föld legősibb területe, Pilbara, ahol átnézhetünk az idő fodrozódásain

A föld legősibb területe, Pilbara, ahol átnézhetünk az idő fodrozódásain

Ha a bolygó legrégebben kialakult földjére szeretnénk belépni, akkor egészen Ausztráliáig kell utaznunk.

A jórészt elhagyatott Pilbara nagyon gyéren lakott, gazdag és impozáns történelme, valamint pompás természeti adottságai miatt nagyon sokaknak ideális utazási célpont lehet. Azonban fel kell készülnünk a nagy találkozásra, és kicsit fel kell nőnünk, meg kell érjünk a feladatra, Pilbara ugyanis nem egy átlagos turistamágnes célpont.

Amikor a Pilbara kialakult, még a földi élet is többnyire csak egy isteni elképzelés lehetett. A terület kiváló ismerője, Martin Van Kranendonk geológiaprofesszor szerint

Pilbara vidéke nemcsak a kora, hanem a kiváló állapota miatt is különleges.

A Pilbara kőzete ugyanis annyira régi, hogy egyszerűen nem találhatók kövületek a szerkezetében, elvégre ezek a kőzetek az élet előtti időkben alakultak ki. Ám a felületükön sztromatolitokat találtak, amelyek a bolygó első fotoszintetizáló „élőlényeinek” tekinthetők. Mintha csak egy masszív, rozsdaszínű időkapszulába leshetnénk be.

A Pilbara kis túlzással megmutatja nekünk, hogyan nézhetett ki a világ úgy három és fél milliárd évvel ezelőtt,

a kezdetek kezdetén, jóval a kontinensek szétszakadása vagy az élet megjelenése előtt.

2019-ben a NASA kutatói hasonlóságokat találtak Pilbara és a Mars kőzettani összetétele között. Ha ránézünk a régióról készült képekre, a vörös dominanciája azonnal szembeötlik – ezt pedig a kőzetekben rejlő magas vastartalom okozza.

A vadvilág, a sűrű növényzet, a sziklák és vízesések között tiszta medencéket találunk, amelyek tengerkék színben pompáznak, emellett pedig a már említett, vörösbe borult kanyonok azok, amelyek a látogatókat rabul ejthetik.

Ezek a nagyon régi szurdokok segítenek nekünk abban, hogy átnézzünk az idő fodrozódásain.

Karijini páratlan úti cél lehet a csillagászoknak és a mennybolt szerelmeseinek egyaránt, mert a tiszta ég itt gyönyörűen megmutatja a Tejútrendszer legapróbb részleteit is.

A szurdokokban különleges mikrokörnyezet alakult ki, amely nem látható a felszínen, helyette a patakmederben, a páfrányok, a mohák és a fügefák mellett csodálható meg.

Hogy mennyire páratlan természeti adottságokkal rendelkezik a vidék, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a nyugat-ausztráliai vörös birodalom négy nemzeti parknak is otthont ad: a Karijini Nemzeti Parknak, a Karlamilyi Nemzeti Parknak, a Millstream Chichester Nemzeti Parknak és a Murujuga Nemzeti Parknak.

Az Karijini terület kiváló hely a pihenésre, ugyanis mindig menedéket nyújtott az embereknek, és állandó vízellátást biztosított az utazóknak. Nem is csoda, hogy az itt élő népek a területet már több ezer éve használják találkozási pontként.

Az őslakosok egyik szent helye a Mount Bruce, amely Nyugat-Ausztrália második legmagasabb hegye.

A Spanyolország méretű vidéken mindössze kisvárosnyi, nagyjából negyvenöt ezer ember él szétószórdva, így az hamar leszűrhető, hogy Pilbarán nincsenek tömegek, sem zsúfoltság, de épületeket is csak nagyritkán találunk, a modern világ egyszerűen alig férkőzött be ide. Pilbara a keresők álma: fotósok, művészek, geológusok és festők fogják ideérve azt érezni, mintha csak hazataláltak volna.

Haza egy történelem előtti világba, amikor még minden nyers és érintetlen volt.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: BBC Travel, Index, Getty Images)

Pilbara | nagy sztori | Karlamilyi Nemzeti Park | Karijini Nemzeti Park | ausztrália

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram