Close
A föld legősibb területe, Pilbara, ahol átnézhetünk az idő fodrozódásain

A föld legősibb területe, Pilbara, ahol átnézhetünk az idő fodrozódásain

Ha a bolygó legrégebben kialakult földjére szeretnénk belépni, akkor egészen Ausztráliáig kell utaznunk.

A jórészt elhagyatott Pilbara nagyon gyéren lakott, gazdag és impozáns történelme, valamint pompás természeti adottságai miatt nagyon sokaknak ideális utazási célpont lehet. Azonban fel kell készülnünk a nagy találkozásra, és kicsit fel kell nőnünk, meg kell érjünk a feladatra, Pilbara ugyanis nem egy átlagos turistamágnes célpont.

Amikor a Pilbara kialakult, még a földi élet is többnyire csak egy isteni elképzelés lehetett. A terület kiváló ismerője, Martin Van Kranendonk geológiaprofesszor szerint

Pilbara vidéke nemcsak a kora, hanem a kiváló állapota miatt is különleges.

A Pilbara kőzete ugyanis annyira régi, hogy egyszerűen nem találhatók kövületek a szerkezetében, elvégre ezek a kőzetek az élet előtti időkben alakultak ki. Ám a felületükön sztromatolitokat találtak, amelyek a bolygó első fotoszintetizáló „élőlényeinek” tekinthetők. Mintha csak egy masszív, rozsdaszínű időkapszulába leshetnénk be.

A Pilbara kis túlzással megmutatja nekünk, hogyan nézhetett ki a világ úgy három és fél milliárd évvel ezelőtt,

a kezdetek kezdetén, jóval a kontinensek szétszakadása vagy az élet megjelenése előtt.

2019-ben a NASA kutatói hasonlóságokat találtak Pilbara és a Mars kőzettani összetétele között. Ha ránézünk a régióról készült képekre, a vörös dominanciája azonnal szembeötlik – ezt pedig a kőzetekben rejlő magas vastartalom okozza.

A vadvilág, a sűrű növényzet, a sziklák és vízesések között tiszta medencéket találunk, amelyek tengerkék színben pompáznak, emellett pedig a már említett, vörösbe borult kanyonok azok, amelyek a látogatókat rabul ejthetik.

Ezek a nagyon régi szurdokok segítenek nekünk abban, hogy átnézzünk az idő fodrozódásain.

Karijini páratlan úti cél lehet a csillagászoknak és a mennybolt szerelmeseinek egyaránt, mert a tiszta ég itt gyönyörűen megmutatja a Tejútrendszer legapróbb részleteit is.

A szurdokokban különleges mikrokörnyezet alakult ki, amely nem látható a felszínen, helyette a patakmederben, a páfrányok, a mohák és a fügefák mellett csodálható meg.

Hogy mennyire páratlan természeti adottságokkal rendelkezik a vidék, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a nyugat-ausztráliai vörös birodalom négy nemzeti parknak is otthont ad: a Karijini Nemzeti Parknak, a Karlamilyi Nemzeti Parknak, a Millstream Chichester Nemzeti Parknak és a Murujuga Nemzeti Parknak.

Az Karijini terület kiváló hely a pihenésre, ugyanis mindig menedéket nyújtott az embereknek, és állandó vízellátást biztosított az utazóknak. Nem is csoda, hogy az itt élő népek a területet már több ezer éve használják találkozási pontként.

Az őslakosok egyik szent helye a Mount Bruce, amely Nyugat-Ausztrália második legmagasabb hegye.

A Spanyolország méretű vidéken mindössze kisvárosnyi, nagyjából negyvenöt ezer ember él szétószórdva, így az hamar leszűrhető, hogy Pilbarán nincsenek tömegek, sem zsúfoltság, de épületeket is csak nagyritkán találunk, a modern világ egyszerűen alig férkőzött be ide. Pilbara a keresők álma: fotósok, művészek, geológusok és festők fogják ideérve azt érezni, mintha csak hazataláltak volna.

Haza egy történelem előtti világba, amikor még minden nyers és érintetlen volt.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: BBC Travel, Index, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Ennek az országnak a sofőrei vallják magukat a legveszélyesebbnek
Június 1-től újabb népszerű úti cél törli el teljesen a beutazási korlátozásokat
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom