Close
Ez a világ tíz legforgalmasabb repülőtere

Ez a világ tíz legforgalmasabb repülőtere

A pandémia előtti időszakban Európa, Ázsia és az Egyesült Államok csomópontnak számító repterei többmillió utast fogadtak. 2020 természetesen nem volt egy tipikus év, hiszen a járvány miatt a légiforgalom drámaian visszaesett. Az Airports Council International (ACI) adatai szerint az utasforgalom 64,6 százalékkal csökkent a világ repülőterein. Annak ellenére, hogy például a párizsi repülőteret is a legforgalmasabbak közé szokás sorolni, az ACI 2020-as világranglistájának első tíz helyét az USA és Kína repterei foglalják el.

A Kuangcsou-Pajjüni nemzetközi repülőtér (CAN) volt a világ legforgalmasabb repülőtere 2020-ban, több mint 40 millió utassal.

Az eredmény első ránézésre szépnek tűnik, azonban ha mellé tesszük a 2019-es adatokat a maga 73 millió utasával, a drámai különbség érzékelhetővé válik.

A dobogó második helyét a Hartsfield-Jackson Atlanta nemzetközi repülőtér (ATL) szerezte meg, amely tavaly 110 millió utassal aranyérmes tudott lenni.

2020-ban elvesztette utasainak 61,2 százalékát, ami óriási gazdasági veszteség is volt.  A bronzérmes a szintén kínai Csengtu-Suangliui nemzetközi repülőtér lett, amely a körülményekhez képest viszonylag jól tudta zárni a tavalyi évet annak köszönhetően, hogy utasforgalma csak 27,1 százalékkal esett vissza.

A dobogóról épphogy lemaradt a dallasi Fort Worth Nemzetközi Repülőtér (DFW), amely 2019-hez képest hat helyet is tudott javítani. A kínai légiközlekedés a pandémia nagy nyertesének tekinthető.

Ötödik helyen végzett a Sencsen-Paoani nemzetközi repülőtér (SZX), amely az előző évben a legforgalmasabb repülőterek listáján csupán a 26. helyet foglalta el, így 2020-ban 21 helyet tudott előre lépni. Hatodik helyen zárt a szintúgy Kínában működő Csungkingi Csiangpej nemzetközi repülőtér, amely 48. helyen zárt 2019-ben, így 42 helyet javított a Covid kitörésének évében.

Épphogy a listára tudott kerülni a 65,5 százalékos drámai csökkenést tapasztaló Pekingi Fővárosi nemzetközi repülőtér, a számos összeesküvés-elméletről ismertté vált Denver nemzetközi repülőtér, a 28 helyet javító kínai Kunming-Csangsuji nemzetközi repülőtér és a 30 millió utast realizáló sanghaji Hongqiao nemzetközi repülőtér.

Közben hivatalosan is megnyitott Kína régóta várt nemzetközi repülőtere Csengtuban, amely új lehetőséget kínál az óriáspandák rajongóinak.

(Fotók: Getty Images)

utazás | nagy sztori | lista | világ | legtöbb utas

FOLYTASD EZZEL

Fantasztikus új úti célokkal bővít a WizzAir

Ettől az időponttól utazhatunk egyénileg is Japánba

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Az álom és ébrenlét varázslatos világába repít az idei S/ALON Budapest lakástrend kiállítás
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom