Ha meghalljuk, hogy Michelin-csillagos étterem, lelki szemeink előtt máris megjelenik az előkelő környezet, a hófehér abrosz, és aztán a hatvanezer forintos számla. Utóbbi nem minden esetben igaz, sőt: nagyon sok Michelin-csillagos hely kínál már 15 ezer forint körüli áron elérhető fenséges menüt. Csak tudni kell, hol keressük.
Ebben segít egy pénzügyi elemző cég által megálmodott új térkép, amely országokra lebontva mutatja meg a legolcsóbb Michelin-csillagos éttermeket.
(Ide kattintva nagyobb lesz)
A Top Dollar ötszáznál is több egy-, két-, illetve háromcsillagos helyet vizsgált át, hogy összeírja közülük a legolcsóbbakat. A listára végül huszonöt olyan étterem került fel, ahol ötven dollárnál (kb. 15 ezer forint) kevesebbért már rendelhetőek a fogások, és további hetvenöt, ahol pedig nem éri a száz dollárt (kb. harmincezer forint) a menü ára. Száz dollár alatt elérhető háromcsillagos helyet egyébként nem találtak.
A legolcsóbb Michelin-csillagos étterem címét a franciaországi Colombey-les-Deux-Eglises városában működő Hostellerie la Montagne kapja, ahol elképesztően alacsony áron, mintegy huszonöt dollárért, azaz nagyjából 7500 forintért kínálják a többfogásos menüt.
A francia éttermet alig lemaradva követi az egycsillagos budapesti Borkonyha (korábban itt írtunk róla), amely a Top Dollar összesítése szerint a harmadik legolcsóbbként végzett a maga 28,12 dolláros (kb. 8500 forintos) árával.
A legolcsóbb háromcsillagos menüért Tajvanra kell utazni, ott a Le Palais-ban 138 dollárért (42 ezer forintért) kóstolhatunk. A teljes listát ide kattintva lehet böngészni.
(Forrás: Matadornetwork, fotók: Vas Gergely, Gyana Dániel)
michelin.csilalg | étterem | Borkonyha | legolcsóbb | térkép | világ
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!