A Rajna völgyében fekszik Közép-Európa hercegi ékköve

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Liechtensteinre a legtöbben sötét lóként tekintünk, hiába is terül el Közép-Európa szívében. Itt van Budapesttől kilencórányi autóútra, mégis oly keveset tudunk róla, mintha csak egy másik univerzumban lenne.

A Rajna völgyében, Ausztria és Svájc közé beékelődve találjuk a parányi országot. Körülbelül harmincötezer ember éldegél a Pécs kiterjedésű vidéken, amely lenyűgöző természeti adottságokkal rendelkezik.

A balzersi Gutenberg-vár

A törpeállam egy része síkságon terül el, a hercegség keleti részén ugyanakkor délceg hegyekbe ütközhetünk, amelyeknek legmagasabb pontjai a Grauspitz (2599 m) és a Naafkopf (2570m); és a csodás tavak, mint a Gampriner Seele vagy a Gänglesee sem hiányozhatnak a felhozatalból.

Balzers, a felejthetetlen

A miniállam ékköve a hangulatos alpesi falucska, Balzers, amelyet impozáns szőlőskertek és borászatok gazdagítanak. A település fölé magasodik a középkor óta a Gutenberg-vár, ugyanakkor Schellenberg környékén is találkozhatunk ódon romokkal, továbbá Vaduzban is vár ránk egy gyönyörű kastély, de erről majd később.

Balzers
Balzers

Ahol a hagyományos városkép létező fogalom

A liechtensteini települések hagyományos képet őriznek, a vidék építészeti öröksége nagyon jellegzetes, így a régió jócskán bővelkedik a történelmi és kulturális látnivalókban. A tetten érhető liechtensteini kultúrörökségén túl izgalmas programok várják a turistákat, ezek közé tartoznak a fotós kurzusok, az alpakkás hegyi túrák, de említsük meg a mászóparkot, a felvonózást, a solymászatot, az evezést vagy a horgászást.

A Gänglesee mesterséges tó

Szeletnyi Svájc a Rajna völgyében

Liechtenstein földrajzi adottságait elnézve az az érzésünk, mintha egy mini-Svájcban járnánk. És talán nem is tévedünk olyan sokat. A két ország között nagyon fontos kulturális, pénzügyi és politikai kapcsolat húzódik már régóta. Liechtenstein a kiegyezést követő évben, 1868-ban feloszlatta a hadseregét, a hercegséget ezek után az Osztrák–Magyar Monarchia hadserege védte meg, és a hercegség pénznemét is a monarchia adta.

Majd az első világháború után Svájc lett a miniország fő partnere: az osztrák–magyar koronát felváltotta a svájci frank, Svájc és Liechtenstein gazdasági és vámunióra lépett, és innentől fogva Svájc katonai védnökséget vállal a Liechtenstein Hercegség felett, továbbá Svájc képviseli nemzetközi szervezeteknél a miniállamot.

Vaduz

A főváros mellett sem mehetünk el szó nélkül. Itt találhatunk nagyon értékes művészeti gyűjteményeket, a postamúzeumot, és többek között a Curta nevű mechanikus számológépet is itt készítette el a Contina AG Mauren cég. Ha a fővárosban járunk, érdemes ellátogatnunk a Liechtenstein Center Vaduzba, ahol térképekkel, brosúrákkal vértezhetjük fel magunkat, mielőtt nekivágnánk a vidék felfedezésének.

Vaduz

A fontosabb látnivalók közé tartozik a város fő jelképe, Vaduz vára, amely a 12. században épült, majd a 16. és 17. században bővítették, 1712 óta pedig a liechtensteini hercegek birtokában van.

Vaduz

De érdemes megemlíteni a neogótikus Szent Florin-székesegyházat, amelyet 1873. október 5-én szenteltek fel, valamint a Rotes Haust, egy több mint ötszáz éves, középkori lépcsős oromzatos házat Vaduzer Mitteldorfban.

Könnyen megközelíthető, könnyen bejárható

Liechtenstein autóval körülbelül kilenc óra alatt közelíthető meg Budapestről, ha busszal mennénk, akkor kicsit hosszabb úttal érdemes számolnunk.

Az országban nincs repülőtér, a legközelebbi nagy nemzetközi reptér a 115 kilométerre fekvő Zürichben található;

így ha repülőgéppel tudnánk le az út nagy részét, érdemes a svájci várost belőnünk célpontnak, majd a továbbiakban egy kétórás vonat- vagy buszút után meg is érkeztünk Vaduzba.

Malbun

És ha már vonat: az ország vasúton kiválóan megközelíthető és bejárható, és egyébként ha magánhelikopter birtokában állunk, akkor jó hír, hogy található egy kis helikopter-leszállópálya Balzers mellett.

Vaduz

Ha vonattal indulnánk el Budapesttől a nagyhercegségbe, először Bécsben kell átszállnunk, innen az ÖBB osztrák vasúttársaság egyik vonata visz minket tovább – külön érdekesség, hogy a miniállam vasúti közlekedését nem svájci, hanem osztrák cég látja el. Bár ha figyelembe vesszük azt, hogy az országban nagy számban megtalálhatók a demokratikus, Svájc-barát választók, valamint a hercegi értékeket megőrző, osztrákbarát szavazók; akkor talán kevésbé meglepő a svájci mellett az osztrák hatás.

Triesenberg

Külön jó hír, hogy a hercegségben találhatunk mintegy háromszázötven kilométernyi  pompás bicikliutat, valamint egy biciklikölcsönző-rendszert; de akár gyalog is bejárhatjuk az országot, hiszen észak-déli irányban mindössze huszonöt kilométert tesz ki, ez egy edzett túrázónak nem is olyan nagy falat, viszont annál ízletesebb és emlékezetesebb.

Ez is érdekelhet:

Marco Polo útját járja végig Velencétől Pekingig egy olasz nő

Korábban gyalogosan bebarangolta Tibetet, Palesztinát, Izraelt, Patagóniát és Madagaszkárt is.

túrázás | közép-európa | nagy sztori | ausztria | Svájc

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom