A szilárd tüzelésű fűtőberendezések karbantartásáról röviden

A fa- és vegyestüzelésű fűtőberendezések használata más fűtési rendszerekhez képest nagyobb körültekintést igényel, de némi odafigyeléssel biztosítható a hosszú ideig tartó, biztonságos használatuk. Az alábbiakban ehhez szeretnénk hozzájárulni néhány hasznos tanáccsal!

Előzze meg a túlzott koromképződést!

A túlzott koromképződést a legtöbb esetben a nem megfelelő minőségű vagy nem kellően száraz tüzelőanyag okozza. Az így keletkező korom, kén és kátrány lerakódik a tűztérben, a füst elvezetésére szolgáló csövekben vagy a kéményben. Ez nem csak a fűtőberendezések működésének hatékonyságát csökkenti, de nagyon veszélyes is lehet, hiszen a füst visszajuthat a lakótérbe, amely így a lakók egészségét és életét is veszélyeztetheti.

A probléma viszont szerencsére megelőzhető! Koromtalanító adagolásával megakadályozható a kátrányosodás, ráadásul a korábbi lerakódások is fellazíthatók.

A kéménytisztítás eszközei

Sajnos a fenti módszer és az évente esedékes kéményseprés sem mindig garantálják a füstelvezető rendszerek biztonságos működését. Ezért nem árt, ha a szokásos szerszámok mellett a kémények tisztításának alapvető eszközei is bármikor rendelkezésre állnak. Ezek beszerzésekor azonban mindig figyelembe kell venni, hogy a kéménytisztító kefe vagy a rugós kefe feje megfelelő méretű legyen és ezekhez kellő hosszúságú szár társuljon.

Gyújtson be gyorsan és egyszerűen!

A szilárd tüzelésű kazánok és kályhák esetén gyakran okoz problémát azok begyújtása. Ennek megvan a maga speciális technikája, de némi türelem is szükséges hozzá. Azok számára, akik időt spórolnának és szeretnék, hogy garantáltan begyulladjon a tüzelőanyag, a 95%-os kerozintartalommal rendelkező alágyújtós állandó segítőtárs lehet. Magas hőértéke miatt a nagyobb rönkök is könnyebben fognak tüzet, így megspórolható a fa hasogatásának időigényes folyamata.

A füstcsövek cseréje

A füstcsövek karbantartását érdemes a fűtési szezonon kívül elvégezni, de akár a téli időszakban is adódhat olyan probléma, amely valamelyik elem cseréjét teszi szükségessé. A VasMuszakiBolt.hu webáruházában bármilyen füstcsövet és kályhacsövet megtalál fekete, valamint fehér színben is. Vásárlás előtt azonban érdemes felmérni a fűtőtest teljesítményét, hiszen ettől függ, hogy milyen átmérőjű, illetve vastag- vagy vékonyfalú cső kerüljön-e megvásárlásra.

A füstcsöveken és a hozzájuk illeszkedő könyökön kívül szükség lehet egyéb kiegészítőkre is. Ilyenek például a kályhák hőleadását jelentősen javító hődobok és pillangószelepek is, valamint az egyenletes huzatot biztosító, kéményre szerelhető szélkakasok, amelyek segítségével optimális égés érhető el a tűztérben.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Egy tökéletes helyszín Budapest felett a társas kikapcsolódáshoz
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom