A totális összeomlás veszélye fenyegeti a sivatag Manhattanjét

Megannyi háborút túlélt Jemen 16. századi híres agyagvárosa, de könnyen lehet, hogy már csak napjai vannak hátra.

Az Arab-félsziget egyik legszégenyebb régiójában található az agyagból épült felhőkarcolói miatt a sivatagi Manhattanként ismert Sibám, ahol vélhetően a világ legrégebbi felhőkarcolója áll.

Idén április és szeptember között özönvízszerű esőzések érték a területet, melyek pusztító áradásokat eredményeztek, és sajnos nem kímélték a többségében romos épületekből álló Sibám történelmi városát sem.

Az UNESCO világörökségi védelme alá tartozó településnek ezért most pénzre van szüksége, hogy elkerülje a teljes megsemmisülést.

A fallal körülvett város emeletes házait csupán keskeny sávok választják el egymástól. A további károk elkerülése érdekében az épületek védőburkolatát újra kell húzni, de az Euronews szerint a jelenleg zajló polgárháború és pénzhiány alaposan megnehezíti ezt. A negyven rezidencia helyreállításához az UNESCO hozzávetőlegesen 166 ezer eurónyi támogatással járult hozzá.

Sibám, két másik történelmi jemeni városhoz hasonlóan a Hadramout agyagépítészet egyik utolsó megmaradt mementója, amely számos ősi civilizáció alapját jelentette.

Ez is érdekelhet:

Most egy másfajta listát mutatunk – Íme, a világ tíz legveszélyesebb országa

Ezeket az országokat indokolt esetben sem nagyon tanácsos meglátogatni.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

jemen | agyag | megsemmisül | épület | sibám

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom