Close
A totális összeomlás veszélye fenyegeti a sivatag Manhattanjét

A totális összeomlás veszélye fenyegeti a sivatag Manhattanjét

Megannyi háborút túlélt Jemen 16. századi híres agyagvárosa, de könnyen lehet, hogy már csak napjai vannak hátra.

Az Arab-félsziget egyik legszégenyebb régiójában található az agyagból épült felhőkarcolói miatt a sivatagi Manhattanként ismert Sibám, ahol vélhetően a világ legrégebbi felhőkarcolója áll.

Idén április és szeptember között özönvízszerű esőzések érték a területet, melyek pusztító áradásokat eredményeztek, és sajnos nem kímélték a többségében romos épületekből álló Sibám történelmi városát sem.

Az UNESCO világörökségi védelme alá tartozó településnek ezért most pénzre van szüksége, hogy elkerülje a teljes megsemmisülést.

A fallal körülvett város emeletes házait csupán keskeny sávok választják el egymástól. A további károk elkerülése érdekében az épületek védőburkolatát újra kell húzni, de az Euronews szerint a jelenleg zajló polgárháború és pénzhiány alaposan megnehezíti ezt. A negyven rezidencia helyreállításához az UNESCO hozzávetőlegesen 166 ezer eurónyi támogatással járult hozzá.

Sibám, két másik történelmi jemeni városhoz hasonlóan a Hadramout agyagépítészet egyik utolsó megmaradt mementója, amely számos ősi civilizáció alapját jelentette.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

megsemmisül | jemen | katasztrófa | óváros | agyag

FOLYTASD EZZEL

Bezár az ország egyik legszebb fürdője is

Ezt az öt dolgot mindenképp meg kell tenned a következő spanyolországi utadon

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram