Close
Megújult az UNESCO-lista, bemutatjuk az új európai helyszíneket

Megújult az UNESCO-lista, bemutatjuk az új európai helyszíneket

Frissült az UNESCO világörökségi listája. Mutatjuk, az európai helyszínek közül melyek lettek az új befutók.

Portugália: Mafra-palota, kolostor és királyi vadaspark

Mafra az itáliai barokk stílus egyedülálló példája Portugáliában, amely V. János portugál király nagyságát volt hivatott mutatni. Mafra sokáig szolgált a portugál királyok nyári rezidenciájaként.

A palota orgonájának felújítása az Europa Nostra díjat is elnyerte.

Olaszország:  Prosecco-dombok Conegliano és Valdobbiadene környékén

A venetói dombokon teraszos szőlőműveléssel termesztik a fehér prosecco borhoz a szőlőt.

A 17. század óta művelt területek teljesen egyedi tájat eredményeznek, ahol a falvak, erdők és mezőgazdasági területek váltják egymást.

Spanyolország: Risco Caldo és Gran Canaria kultúrtáj szent hegyei

A Kanári-szigeteken, Gran Canaria központjában található, sziklákból, szakadékokból és vulkanikus képződményekből álló táj nagyon gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik.

A térségben számos nyoma van a 15. századi spanyol hódítás előtti kultúrának, amely az odaérkező észak-afrikai berber kultúrához köthető.

Németország és Csehország: Erzgebirge és Krušnohoří bányavidék kultúrtáj

A Németország délkeleti és Csehország északnyugati részén húzódó régió a középkor óta jelentős bányászati központ, számos érc és nemesfém lelőhelye. A középkorban ez volt Európa legnagyobb ezüstérc-lelőhelye, később főleg ónt és uránt bányásztak ott.

Az ottani dombokat közel nyolcszáz éven át, a 12. és 20. század között folyamatosan emberi és gépi erők formálták, különleges tájegységet létrehozva.

A helyszín a szász-cseh ércbányászat legfontosabb területeit és korszakait mutatja be: egyedi bányák, tárnarendszerek, kohókomplexumok, történelmi bányászati városok, bányadombok és bányaárkok várják a látogatókat.

Lengyelország: Krzemionki prehisztorikus kvarcbányaegyüttese

A Świętokrzyskie hegyvidéki térségében található Krzemionki négy bányászati helyszín együttese, amelyben a neolitikumtól a bronzkorig zajlott kitermelés és szerszámgyártás. Elsősorban a fejszék készítéséhez használt csíkos kovaköveket bányászták ott.

A föld alatti bányászati szerkezetekkel, kőműhelyekkel és mintegy négyezer aknával és gödörrel ez az egyik legjelentősebb őskori föld alatti kőbánya, amelyet eddig azonosítottak.

Portugália: Bom Jesus katedrális, Braga

Szintén Portugáliából került a listára az ország egyik legnagyobb nevezetessége, a Bom Jesus do Monte szentély is, amely az ország legjelentősebb zarándokhelye. A Braga melletti Espinho-hegyen magasodó katedrális közel hatszáz éven keresztül épült.

A csodálatos park által körülvett templomhoz egy hosszú, több mint ötszáz lépcsőfokos barokk lépcsősoron keresztül is fel lehet jutni, ahonnan páratlan kilátás nyílik a környező tájra.

Anglia: Jodrell Bank csillagvizsgáló

Az északnyugat-angliai Jodrell Bank csillagvizsgáló 1945 óta a világ egyik vezető rádiócsillagászati obszervatóriuma.

A csillagvizsgáló különösen fontos munkát végzett a meteorok és a Hold megfigyelésében.

(Forrás: Europapont.blog.hu, fotók: Unsplash, Getty Images)

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Nagyot újít a spirituális utazók egyik kedvenc úti célja
Ezekre az úti célokra vágyik most a legtöbb fiatal
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom