Megújult az UNESCO-lista, bemutatjuk az új európai helyszíneket

Frissült az UNESCO világörökségi listája. Mutatjuk, az európai helyszínek közül melyek lettek az új befutók.

Portugália: Mafra-palota, kolostor és királyi vadaspark

Mafra az itáliai barokk stílus egyedülálló példája Portugáliában, amely V. János portugál király nagyságát volt hivatott mutatni. Mafra sokáig szolgált a portugál királyok nyári rezidenciájaként.

A palota orgonájának felújítása az Europa Nostra díjat is elnyerte.

Olaszország:  Prosecco-dombok Conegliano és Valdobbiadene környékén

A venetói dombokon teraszos szőlőműveléssel termesztik a fehér prosecco borhoz a szőlőt.

A 17. század óta művelt területek teljesen egyedi tájat eredményeznek, ahol a falvak, erdők és mezőgazdasági területek váltják egymást.

Spanyolország: Risco Caldo és Gran Canaria kultúrtáj szent hegyei

A Kanári-szigeteken, Gran Canaria központjában található, sziklákból, szakadékokból és vulkanikus képződményekből álló táj nagyon gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik.

A térségben számos nyoma van a 15. századi spanyol hódítás előtti kultúrának, amely az odaérkező észak-afrikai berber kultúrához köthető.

Németország és Csehország: Erzgebirge és Krušnohoří bányavidék kultúrtáj

A Németország délkeleti és Csehország északnyugati részén húzódó régió a középkor óta jelentős bányászati központ, számos érc és nemesfém lelőhelye. A középkorban ez volt Európa legnagyobb ezüstérc-lelőhelye, később főleg ónt és uránt bányásztak ott.

Az ottani dombokat közel nyolcszáz éven át, a 12. és 20. század között folyamatosan emberi és gépi erők formálták, különleges tájegységet létrehozva.

A helyszín a szász-cseh ércbányászat legfontosabb területeit és korszakait mutatja be: egyedi bányák, tárnarendszerek, kohókomplexumok, történelmi bányászati városok, bányadombok és bányaárkok várják a látogatókat.

Lengyelország: Krzemionki prehisztorikus kvarcbányaegyüttese

A Świętokrzyskie hegyvidéki térségében található Krzemionki négy bányászati helyszín együttese, amelyben a neolitikumtól a bronzkorig zajlott kitermelés és szerszámgyártás. Elsősorban a fejszék készítéséhez használt csíkos kovaköveket bányászták ott.

A föld alatti bányászati szerkezetekkel, kőműhelyekkel és mintegy négyezer aknával és gödörrel ez az egyik legjelentősebb őskori föld alatti kőbánya, amelyet eddig azonosítottak.

Portugália: Bom Jesus katedrális, Braga

Szintén Portugáliából került a listára az ország egyik legnagyobb nevezetessége, a Bom Jesus do Monte szentély is, amely az ország legjelentősebb zarándokhelye. A Braga melletti Espinho-hegyen magasodó katedrális közel hatszáz éven keresztül épült.

A csodálatos park által körülvett templomhoz egy hosszú, több mint ötszáz lépcsőfokos barokk lépcsősoron keresztül is fel lehet jutni, ahonnan páratlan kilátás nyílik a környező tájra.

Anglia: Jodrell Bank csillagvizsgáló

Az északnyugat-angliai Jodrell Bank csillagvizsgáló 1945 óta a világ egyik vezető rádiócsillagászati obszervatóriuma.

A csillagvizsgáló különösen fontos munkát végzett a meteorok és a Hold megfigyelésében.

(Forrás: Europapont.blog.hu, fotók: Unsplash, Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Az idei UNESCO Világörökség-lista huszonkilenc új tagja közül tíz európai

Idén is bővült az UNESCO Világörökségeinek listája, szám szerint huszonkilenc új taggal. Európából és Ázsiából került ki a legtöbb nevezetesség.

unesco | spanyolország | lista | Lengyelország | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom