Close
Ismerd meg a pilótát, aki kétszer landolt részegen Manhattan közepén!

Ismerd meg a pilótát, aki kétszer landolt részegen Manhattan közepén!

Fogadásból 1956-ban és ’58-ban. Bemutatjuk Tommy Fitzet.

Vannak városi legendák, és Tommy Fitz története pontosan annak hangzik. De ámulj nagyot velünk, mert a történet teljesen igaz, és szerintünk a fogd meg a söröm jelmondat ősatyját ismerhetjük meg a pilóta személyében.

Szóval élt egy pilóta, bizonyos Thomas Edward Fitzpatrick 1930-tól 2009-ig, aki nem furcsább teljesítménnyel került a sajtónyilvánosság középpontjába,

minthogy ittasan kétszer is sikeresen landolt New York utcáin egy repülővel.

Az első részeg repülése 1956. szeptember 30-án történt: egy egymotoros repülőgépet csaklizott el a Teterboro reptér School of Aeronautics részlegéről New Jersey-ben, majd rádió és fények nélkül elrepült New Yorkba. A célállomás egy bár volt a St. Nicholas Avenue és a 191. utca sarkán, a pilóta pontosan a bár előtt, az utcán parkolta le a gépet. A repülés oka? Egyszerű, érthető:

korábban részegen fogadott a bárban valakivel, hogy tizenöt perc alatt megjárja a New JerseyNew York utat.

A szenzációt imádta a sajtó:

a New York Times a “repülések repülése” és az “ez aztán a sima leszállás” jelzőkkel illette,

Fitzpatricknak pedig – valószínűleg a közhangulat miatt – csupán egy százdolláros bírságot kellett kifizetnie az illegális repülésért, mivel a gép tulajdonosa nem indított eljárást ellene.

Azt hihetnénk, ez egy életre elég brahi volt egy részeg fogadás bebizonyítására. De nem Fitzpatricknek. A pilóta ugyanis két évvel később, 1958. október negyedikén, valamivel éjjel egy óra előtt újra elkötött begyantázva egy gépet ugyanarról a New Jersey-i reptérről, hogy ezúttan a manhattani Amsterdam és 187. utca sarkán tegye le az utca közepén a gépet. A részeg repülés oka pedig ezúttal az volt,

hogy egy bártulaj nem hitte el neki a két évvel ezelőtti mutatványát, így hát bebizonyította.

Ezúttal azonban nem úszta meg a repülőgép szabálytalan parkolását egy százdolláros bírsággal: a bíróság hat hónap szabadságvesztésre ítélte, mondván: “Elsőre, úgy tűnik, nem volt elég szigorú a lecke, hogy elvegye a kedvét még egy ilyen mutatványtól”. Fitzpatrick védekezésképp csak annyit mondott

az a fránya ital, az vett rá az egészre.

Azért kissé más időket éltek akkor; ha ez mondjuk ma történt volna meg, valószínűleg azonnal leterroristázzák, és a bebörtönzésekor elhajítják a cella kulcsát. De Fitzpatrick fél év után szabadult, majd kazánszerelőként dolgozott ötvenegy évet, háromgyermekes családapaként pedig hetvenkilenc évesen hunyt el 2009-ben. A részeg fogadás örökségeként pedig a mai napig van egy, a tiszteletére elnevezett koktél:

a Late Night Flight.

Szóval ha azt hiszed, már csináltál meredek dolgokat ittasan fogadásból, szerintünk most gondold újra.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Wikipédia) 

tommy fitz | pilóta | new jersey | fogadás | manhattan

FOLYTASD EZZEL

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram