A vasútvonal, ami része lett az Európa Kultfővárosa programnak

Idén lett először az Európa Kulturális Fővárosa program házigazdája egy, az északi sarkkörtől északra fekvő település, a norvégiai Bodø. A helyszínre vonattal, a Nordland Line-nal is el lehet jutni: a tízórás, hétszáz kilométeres utat hegyek, fenyvesek, fjordok és falvak szegélyezik, és az útvonal az év második felében maga is az EKF része lesz: a résztvevők hat tematikus élményből választhatnak a számi kenyérsütéstől a hegyi kabinban alváson át a lazacok közt raftingolásig.

 

Az EKF 1985 óta íródó történetében Bodø lesz az első (fő)város az északi sarkkörtől északra. Több mint 600 rendezvényt szerveznek a Nordland régióban, köztük a fenti vonatút mellett koncerteket egy elsüllyedt barlangban, a sarkvidéki ételek roadshow-ját és fesztiválját, de bemutatnak egy tőkehalról szóló operát is.

Ugyanakkor Bodø mellett további két település mondhatja magát EKF-házigazdának idén: az ausztriai Bad Ischl (és a Salzkammergut régió), illetve az észtországi Tartu.

(Nyitókép: Táj Trondheim mellett, fotó: Unsplash)

video | vasút | Bodo | norvégia | trondheim

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom