Close
Ötvenéves, füstös, egyetlen palackja világrekordot döntött – mi az?

Ötvenéves, füstös, egyetlen palackja világrekordot döntött – mi az?

A tojás vagy a benzin mellett a whisky az, melynek folyamatos áremelkedésére nyugodtan számíthatunk mostanság, de ami néhány napja történt egy hongkongi árverésen, az sokakat megdöbbentett. Minden idők legdrágább whiskyjeként kelt el ugyanis a Yamazaki 50 nevű single malt: az ötvenéves ital egyetlen palackjáért közel háromszázezer dollárt pengetett ki a vásárlója.

A Yamazaki 50 a létező talán legtisztább whisky a Földön, mindösszesen százötven üveggel gyártottak belőle.

Japán egyik legrégebbi üzemében, a Suntory Holdingban készült, és alapvetően gyümölcsös aromájú, bronzszínű, jellegzetes füstös italként ismert, egy palackja nagyjából tizenhárom ezer dollárba kerül.

Hírnevét az Elveszett jelentés című filmnek köszönheti, melyben a főszereplő Bill Murray Japánba utazik a Yamazaki 50-et reklámozni.

A patinás aukciósház, a Sotheby’s hongkongi irodájának árverésén a végsőkig kitartó vevő pontosan 299 ezer dollárt fizetett a 2011-es palackozású japán whiskyért, amivel világrekordot döntött.

A korábbi csúcsot 2016 októberében egy szintén ötvenéves Yamazaki tartotta: 129 ezer dollárért vittek el akkor egy 2005-ben palackozott kultikus italt.

Ha már Japán és rekordok, tavaly áprilisban a már bezárt Karuizawa főzde több mint egymillió dollárért értékesítette a világ egyik leghíresebb, 296 palackos whiskygyűjteményét.

Kihasználva a japán whiskyk egyre növekvő népszerűségét, a dekantā kereskedésnél február 7-ig lehet feliratkozni, hogy vásárlási jogot nyerjünk a Karuizawa harmincöt esztendős csoda whiskyjére. A szerencsés nyertesek palackonként tizenkétezer ötszáz dollárért tehetik ki a bárpultjukba a különleges italt.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

Yamazaki 50 | whiskey | whisky | japán | árverés

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb díját zsebelte be a magyar étterem a borválasztéka miatt

Saját sörrel és sörös koktéllal csavarja meg a nyarat Budapest kedvenc rooftop bárja

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom