Close
Tériszonyosok most inkább ne figyeljenek: ezek a világ legfélelmetesebb hídjai

Tériszonyosok most inkább ne figyeljenek: ezek a világ legfélelmetesebb hídjai

Készüljön acélból, kötélből, fából vagy betonból, egy biztos: a függőhidaknál nem sok rémisztőbb átkelő létezik a világon. Mutatunk is közülük öt olyat, amelyek nem csupán építészeti szempontból szédítőek. 

Langkawi Sky Bridge, Malajzia

A világ talán leglátványosabb gyaloghídja a 123 méter hosszú malajziai Langkawi Sky Bridge, melyet mindössze egyetlen egy, középen elhelyezett, 87 méter magas oszlop tart nyolc kábel segítségével. A hétszáz méteres magasságban felhúzott átkelőn természetesen félelmetes és egyben lenyűgöző panorámát kínáló kilátó is van (mindjárt kettő), ahová a világ leghosszabb fesztávú liftjével lehet feljutni.

Elsősorban turisztikai célból építették: a turisták a dzsungelt, a tengerpartot és a környező hegyeket csodálhatják meg odafentről, tiszta időben akár Thaiföldig is elláthatnak.

Titlis Cliff Walk, Svájc

A svájci átkelő is birtokol egy „leg” címet: Európa legmagasabb gyalogos kötélhídjáét. Az ijesztő átkelő 3040 méteres magasságban kelt félelmet az Alpok Titlis hegyén, Svájc egyik népszerű síközpontjában.

Kizárólag gyalogosan lehet átmenni rajta, hogy aztán ötszáz méteres mélységbe nézzen le, aki nem szívbajos, és nincs hivatalos igazolása tériszonyról.

A megálmodói szerint a csupán egy méter széles Titlis Cliff Walk azért különleges, mert a nem gyakorlott hegymászóknak is megadja a mélység élményét.

Royal Gorge híd, Egyesült Államok

Nem is olyan régen még a világ legmagasabb hídjának számított, hetven évig viselhette ezt a címet egészen 2003-ig. Az Arkansas folyó felett majdnem háromszáz méteres magasságban húzódó, közel négyszáz méter hosszú és öt méter széles átkelő Colorado egyik fő látványossága.

Amilyen szépnek, legalább annyira veszélyesnek is tűnik, igazán egyedivé a sziklás környezete teszi. Bár nem a horgászás az első gondolatunk, ha áthaladunk rajta, de a biztonság kedvéért kiraktak egy táblát, hogy a hídról tilos pecázni.

Charles Kuonen függőhíd, Svájc

Még egy rekorder: a világ leghosszabb függőhídja. Két évvel ezelőtt adták át az újjáépített átkelőt Zermatt közelében, elődje ugyanis már évekkel ezelőtt megépült. A 494 méter hosszú újat az építkezés egyik bőkezű adományozójáról, a pszichológus Charles Kuonenről nevezték el. Mindössze hatvan munkanap alatt készült el, amely legmagasabb pontján 85 méterrel ível át a földfelszín felett,

de ennél jóval izgalmasabb tény, hogy csupán 65 centiméter széles.

Kizárólag gyalog lehet megközelíteni; a legközelebbi településről, Randáról két és fél, Zermattról hat-hét órás túrával érhető el.

Csangcsiacsie üveghíd, Kína

Tériszonyosoknak és pánikrohamtól szenvedőknek semmiképp sem ajánlott megközelíteni az egyik leghíresebb hidat a Csangcsiacsie Nemzeti Parkban, ahol a szédítő és félelmetes átlátszó átkelő négyszázharminc méter hosszan, közel háromszáz méteres magasságban köt össze két meredek sziklát – ez úgy hatvanhat emeletnyit jelent.

A kínai Honan tartományban található híd padlója kilencvenkilenc darab háromrétegű edzett üveglapból áll össze, tehát tényleg csak bátraknak ajánlott.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Amal és George Clooney dél-franciaországi villájába te is azonnal beleszeretsz
Amszterdam egyik legrégebbi csatornája fölé telepítették a világ első 3D nyomtatott acélhídját
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom